Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Protiv novog zakona

Vrbanović: Zakon o neprofitnim organizacijama može imati štetne posljedice za sport

Nakon što je vodstvo Splitskog kluba olimpijaca na čelu s Željkom Jerkovom upozorilo kako prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija 'pravi totalni nered i ubija sport' o predloženom zakonu oglasio se i Hrvatski nogometni savez (HNS).

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ne želimo osporavati pravo države da uvodi red u sve segmente društva, pa tako i u sport. Nitko naravno, nema ništa protiv toga i to podržavamo. Međutim, ovakav prijedlog zakona donio bi značajnu štetu hrvatskom sportu. To je neodrživ zakonski prijedlog s kojim bi ušli u slijepu ulicu," poručio je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović naglasivši kako ovo nije kritika već apel prema institucijama i saborskim zastupnicima.

Vrbanović je istaknuo kako je u nogometnoj obitelji 1.500 klubova sa više od 126.000 članova, pri čemu je samo 15 profesionalnih klubova i tek 308 nogometaša pod profesionalnim ugovorima.

Prema prijedlogu Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neproftnih organizacija uvodi se obveza dostave financijskih izvještaja svim neprofitnim organizacijama, prilagođena visini prihoda i vrijednosti imovine, a uvodi se i Registar neprofitnih organizacija. Neprofitnim organizacijama uvela bi se i obveza osnivanja trgovačkog društva ili drugog oblika udruživanja koji nije neprofitni za obavljanje gospodarske djelatnosti, ako neprofitna organizacija od gospodarske aktivnosti ostvari više od 230 tisuća kuna prihoda, osim od pružanja usluga najma i zakupa.

Za Vrbanovića je upravo taj detalj s osnivanjem trgovačkog društva najsporniji. Smatra kako bi sportski klubovi primjerice, zbog jednog sportskog događaja u kojem su zaradili više od 230.000 kuna morali osnovati trgovačka društva, voditi knjigovodstvo, angažirati revizorske kuće, zaposliti odgovornu osobu...

Vrbanović je hipotetski naveo primjer kada bi recimo NK Vrapče ugostilo jednu utakmicu hrvatske reprezentacije, a HNS im platio organizaciju, delegate, suce, ukupno više od 230.000 kuna, tada bi klub morao osnovati trgovačko društvo.

"Smatram da je pogrešno postavljena struktura oporezivanja udruga građana, da je neprimjereno da se zakonodavac nije osvrnuo na specifičnosti sporta i poslovanja pojedinih udruga koje ne ostvaruju gospodarsku djelatnost trajno, da zakonodavac nije sagledao sve probleme funkcioniranja i odvajanja poslovnih procesa, da zanemaruje osnovno načelo rada neprofitnih organizacija o ulaganju svih prihoda u vlastitu djelatnost", objasnio je izvršni predsjednik HNS.

"Najbolje bi bilo pretvoriti sve udruge građana koje zarađuju preko 230.000 kuna u trgovačka društva, ako je to smisao ovakvog prijedloga zakona i ako je cilj samo oporezivanje", dodao je Vrbanović.

Izvršni predsjednik HNS-a je upozorio kako se može dogoditi kaotično stanje jer bi dio propisa bio kontradiktoran i morao bi se mijenjati. "Rješenje je jednostavno, već postoji odredba o mogućnosti oporezivanja pri ostvarivanju gospodarske koristi," kazao je.

Naime, prema postojećem Zakonu o porezu na dobit, ako neprofitne organizacije obavljaju gospodarsku djelatnost i ako bi neoporezivanje te djelatnosti dovelo do stjecanja neopravdanih povlastica na tržištu, Porezna uprava može rješenjem utvrditi da je određena organizacija obveznik poreza na dobit za tu gospodarsku djelatnost.

Vrbanović je istaknuo kako prema propisima Međunarodne nogometne organizacije (FIFA) trgovačka društva ne mogu sudjelovati u transferu novca jer Fifa ne priznaje treću stranu.

"Nikakvo trgovačko društvo koje bi se pojavilo kao pravni subjekt u transferu ne bi moglo sudjelovati u transferu novca", istaknuo je Vrbanović, objašnjavajući da bi FIFA osporila takav transfer novca.

Na pitanje smatra li kako je ovakav zakon smišljen samo zbog Dinama, Vrbanović je bio jasan. "Ako je onda je to šteta, premda osobno mislim da to nije razlog."

Pozvao je i druge sportske saveze da se oglase, dodavši kako je 'hrvatski sport mnogo zdraviji nego ostali segmenti hrvatskog društvo'.

"Država mora skrbiti o sportu u cijelini, a o pojedincima koji krše zakone trebaju se baviti institucije koje su zadužene za to," poručio je Vrbanović.

U Registru udruga, koje vodi Ministarstvo uprave, registrirano je 50.901 udruga, a u Registru neprofitnih organizacija, kojeg vodi Ministarstvo financija, 25.481 neprofitna organizacija. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider