Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

'Volio bih da se Sammir probudi i kaže: Posvetit ću život nogometu!'

Jurčić najavljuje da će Dinamo pod njegovim vodstvom prijeći na sustav 4-4-2…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić izjavio je da je Krunoslav Jurčić izabran za novog trenera „modrih“ zbog toga što je najbolji, a ne zato što je najjeftiniji. Iz ovog bi se moglo protumačiti da je Kruno ipak jeftiniji od ostalih kandidata. Zlatko Kranjčar poručio je bi tražio ugovor na razini onog kojeg je imao Vahid Halilhodžića, no Jurčić kaže da se ne opterećuje time koliko je zarađivao njegov prethodnik.

>> Jurčić: Shvatio sam svoje greške...

>> VIDEO Jurčić novi trener Dinama: 'Mislimo da je najbolji!'

>> Bivši trener Dinama bez dlake na jeziku o Vahi, dragulju Kovačiću, Sammiru...

„Financijski uvjeti bolji su nego prvi put. Dobro sam plaćen, zadovoljan sam uvjetima. To nije na razini kao da sam otišao u Saudijsku Arabiju, gdje sam imao ponudu, ali za hrvatske prilike to je više nego dobro. Uostalom, novac nije glavni motiv zašto sam se prihvatio ovog posla“, podcrtao je Jurčić koji je prije godinu dana napustio mjesto trenera Dinamo pod još uvijek ne razjašnjenim okolnostima.

„Nema tu nikakve tajne. U trenutku velikog medijskog pritiska na mene sjeo sam s čelnicima kluba kako bi vidjeli što je najbolje za klub. Zaključili smo da je najbolje da napustim mjesto glavnog trenera“, objasnio je Jurčić dodajući da mu je danas jasno gdje je griješio.

Priznajem da sam napravio nekoliko pogrešaka u odnosu s medijima, ali morate shvatiti i mene“, kaže Jurčić koji je bio pod najvećom paljbom novinara nakon uzvratne utakmice s Red Bull Salzburgom u Zagrebu.

'Protiv Salzburga sam postavio napadačku igru'

Novinari su mu zamjerili što je Dinamo igrao suviše zatvoreno, a Jurčić je prilično nekontrolirano reagirao na te objede.

„Protiv Salzburga sam postavio napadačku igru. Rekao sam igračima da stoje visoko i napadnu Salzburg, no na nogometnu utakmicu utječu i vanjski faktori. Jednostavno, nije sve išlo po planu. Naravno da mi nije sjelo kad su novinari kasnije rekli da sam spremio defenzivnu taktiku, a to nije istina.“

Jeste li dovoljno samokritični?
„Mislim da jesam, posebice u krugovima gdje je to najvažnije. U odnosima s novinarima to može biti dvosjekli mač jer se može protumačiti kao slabost. Uvidio sam neke stvari. Znam da treba reći kako se loše odigralo ako igra nije bila na razini.“

Navijači nisu bili zadovoljni igrom Dinama u posljednjih nekoliko mjeseci prvog Jurčićeva mandata.
„U Dinamu moraš imati igru, rezultat i misliti na afirmaciju igrača. Na pripremama u Turskoj dogovorili smo se da ćemo ići u razvoj. I opet ću isto postupiti ako budemo imali bodovnu prednost. Ne može se reći da nismo dobro radili. Primjerice, Sammira smo s osam kilometra trke doveli do više od deset“, podsjeća Jurčić.

'Sustav će biti 4-4-2, razmišljam o rombu u sredini terena'

Vaha je forsirao igru s jednim isturenim napadačem, iako će on reći kako je igrao s tri napadača. Kako će Dinamo igrati pod Jurčićem?
„U HNL Dinamo će igrati s dvije špice. Sustav će biti 4-4-2, razmišljam o rombu u sredini terena. U europski natjecanjima igrat ćemo 4-2-3-1. Ipak su to teže utakmice, ali ako budemo imali priliku, igrat ćemo također 4-4-2.“

Nije li uputnije forsirati jedan sustav kako bi se stvorio automatizam?
„Moram imati dvije opcije, a dosadašnji sustav 4-2-3-1 ionako nemamo potrebu posebno uigravati, jer ga je momčad već usvojila. Stoga ćemo više pažnje posvetiti sustavu 4-4-2.

Gdje ćete smjestiti Milana Badelja i Sammira u romboidnoj veznoj formaciji?
„Badelj će biti na lijevoj strani. Sammira ne bi vraćao na bok. Igrat će iza dvije špice. Tu on može najviše dati.“

Sammir je ključni igrač Dinama, no problematično je njegovo ponašanje izvan terena.
„Volio bih da se Sammir jedno jutro probudi i kaže: 'Posvetit ću moj život isključivo nogometu'. Sammir je odličan igrač, šteta bi bilo da ne ispuni sve svoje potencijale, ali prije svega on to sam mora shvatiti. Moram priznati kako nisam imao problema sa Sammirom u mome prvom mandatu. Uvijek sam s njim pokušavao riješiti probleme na ljudski način.“

'Šerif se više ne smije ponoviti'

Što ako Milan Badelj napusti Dinamo?
„To bi bilo veliki šok. Imam izuzetan odnos s njim, pa bi to bio gubitak na osobnoj razini, ali i igračkoj. U svakoj novoj utakmici Badelj napreduje. Nadam se da neće otići.“
Nadate se ili znate?
„Nadam se, jer ako stigne nemoralna ponuda, onda ga je nemoguće zadržati.“

Što znate o dolasku Mate Bilića u Dinamo?
„Nema konkretnih informacija, pregovori su u začetku. Vidjet ćemo što će se dogoditi.“
Može li se Dinamu ponoviti Šerif?
„To se više nikad ne smjelo ponoviti!“ zaključio je Jurčić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider