Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
Desert na kraju teksta

Vječno spreman 80 posto - Benzema iz Parka mladeži

Momak kojemu su 'umalo propucali oba kolina', koji se 'ozlijedio na šank liniji', koji pokušava cijelu karijeru biti spreman, nogometni genij i osobenjak...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svaki HNL fanatik koji imalo drži do sebe zna da na pitanje 'Koliko si spreman', mora odgovoriti s: 'A dragi negdje 80 posto...' Telefonski razgovori s menadžerima snimljeni na mobitel koji su ušli u anale imaju jednu zajedničku crtu – Romana Žorža Obilinovića. Baš sam prije koji tjedan bezbrižno čitajući novine zapitao sam sebe gdje je otišao Romano nakon Splita.

Nije mi trebao Google, ni Transfermarkt. Dovoljno je bilo samo baciti pogled na ljetne prijateljske utakmice. Krenuo sam od druge lige. Dugopolje ništa, Možda povratak u Imotski? Gledam sastav ništa. I onda treća sreća... Solin! "Od 46. minute u igru je ušao Romano Obilinović..." Da, da... Pudar je dobio povratnika kapitalca za ovu sezonu. Do jučer 'Benzemi iz Parka Mladeži', u Isusovim godinama, nije se dalo tražiti neki klub van splitskog bazena.

Nekada neokrunjeni kralj Druge lige u Prvoj HNL je zaigrao tek s 30. No nije dugo trebalo momku kojem su predviđali puno ozbiljnije puteve od 1. slovenske i hrvatske lige da ostavi trag u jednom od naših najboljih prvoligaša. Ovaj krilni napadač je sjajne igre pružao i u Muri, Primorju, Kopru, a u Splitu su uz njega stasali Žužulovi dragulji Ante Rebić i Ante Erceg. Nakon dvije godine u Splitu su se odlučili za pomlađivanje sastava. Gen za nogomet je naslijedio od oca Frane koji je deset sezona branio boje Splita. Otac je nosio desetku i bio je poznat kao splitski Džajić.

Romano je čovjek anegdota, njegovi monolozi imponiranju, njegov duh je redovito držao svlačionicu kompaktnom. Za razliku od mnogih naših domaćih igrača, kada u YouTube upišete Romano Obilinović kao da ste ušli u slastičarnu. Nepregledni klipovi razgovora s ljudima iz nogometa, čarobni nogometni svijet iz Žoržovog kuta. Nadimak je to koji su mu nadjenuli još kao kadetu Hajduka, za što je zaslužan nekadašnji napadač Hajduka Tomo Erceg. Sve to možete vidjeti u jednom od rijetkih dokumentaraca o HNL svijetu. Radi se o Splitovom dokumentarcu 'Nitko normalan'.

Amigo, Šarac, Šošo...

Sve su to likovi koje je proslavio Žorž. Da pokojni Miljenko Smoje snima nogometnu verziju 'Našeg malog mista' Žorž bi zasigurno igrao glavnu ulogu. U orbitu nogometnih priča gurnuo ga je razgovor s njegovim lieblingom, poznatim menadžerom Sinišom Šošom, koji ga je išao transferirati u Kinu. Nastale su one bezvremenske Žorževe rečenice 'dragi spreman sam 80 posto' i delikatese Šošina gnjeva koji uz poneko spominjanje Svetog trojstva spomene i kakav komad oružja. No, slušajući brojne druge razgovore ovog dvojca dolazimo do zaključka kako njih dvojica funkcioniraju od milja tako.

Srpske nogometne menadžere redovito zovne u sitnije sate sa 'šank linije'. 'Amigo, dobar si igrač samo ti fali neki čip u glavi', i na to kreće zarazni Romanov smijeh.

Za kraj ostavljamo desert na desert. Romanovo opisivanje jednog 17–godišnjeg klinca na probi u Slaven Belupu. Jednostavno poklonite si još na kraju ovih nekoliko minuta života, nećete požaliti!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider