Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

VIDEO: Koje će nam tajne otkriti 'slučaj Eduardo'?

Zdravko Mamić sudskim će putem tražiti milijun eura od Eduarda Da Silve. Izvršni dopredsjednik Dinama kaže da je toliki iznos vlastitog novca uložio u bivšeg napadača Dinama, a za uzvrat nije dobio ništa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Eduardo je u Dinamo stigao kao 15-godišnjak. No brazilski se dječak često ozljeđivao, i u tom osjetljivom razdoblju, kada je spavao promrzao pod maksimirskom tribinom, počinje priča sa Zdravkom Mamićem.

Dinamov šef tvrdi da je tijekom osam godina na Dudua potrošio milijun eura: Plaćao je liječenje, bogato isplatio njegova brazilskog menadžera, koji je od Eduarda tražio svoj dio zarade. Kupio mu je automobil, majci kuću u Brazilu. I tako dalje.

Suživot je funkcionirao, a Eduardo je u Dinamu postao jedan od najboljih hrvatskih napadača u povijesti. No nakon što je Eduardo prodan u Arsenal izvanjski sklad počeo je pokazivati svoje pravo lice.

Novac od Eduarda najprije pokušavaju uzeti rođaci njegove supruge. Tu parnicu dobio je Eduardo, potpis na ugovoru bio je lažiran.

No Mamićeva tužba izgleda ozbiljnije. Javnost već godinama priča o ugovorima između Mamića i Dinamovih nogometaša, po kojima su igrači Mamiću dužni postotak svojih prihoda do kraja karijere. Je li takav ugovor ključan argument Mamićeve tužbe?

Pomoćni trener hrvatske reprezentacije Nikola Jurčević smatra da je ovaj slučaj Eduardova osobna stvar koja neće utjecati na njegovu igru u reprezentaciji.

'Sasvim sigurno će kod nas biti i dalje jedan vrhunski profesionalac kao što je dosad i bio i ne vjerujem da će tako nešto utjecati na njegove igre'

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić ne zna detalje spora između Mamića i Eduarda. Ali kaže kako sporove koji su u nadležnosti HNS-a rješava arbitražno vijeće.

Menadžer Darija Srne Damir Štimac ističe kako takozvani ugovori o skrbi ili športskom menadžmentu nisu novost i potpuno su legalni. Sponzor financira obitelj igrača i osigurava sve uvjete kako bi jednom postao vrhunski nogometaš.

'Rijedak slučaj je da igrači zaborave onu situaciju kada su tek počinjali sa svojom karijerom kada su investitori bili u situaciji kada nisu mogli znati šta će biti bili dovoljno hrabri da ulože svoj novac, trud i vrijeme u igrača.'

U vrhunskom nogometu, kaže nam Jurčević, ima dosta primjera gdje dolazi do financijskih problema između igrača i njihovih menadžera.

'Takve neke stvari su u nogometnom svijetu relativno česte ali igrači i dalje u svom okruženju ostaju profesionalni i izvršavaju svoje obaveze.'

A tako će smatra biti i s Eduardom koji će bez obzira na ishod spora nastaviti zabijati kako u reprezentaciji tako i u novom klubu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider