Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Do kosti

Veliki Dinamov talent iznenada se razbolio: Riskira li karijeru?

Iako se tijekom vikenda nogometnim kuloarima pronio glas o navodnom sastanku čelnika Dinama i zastupnika Roberta Murića, čini se da od dogovora, barem za sada, nema ništa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije će biti da se nastavlja rat paragrafima i pravničkim smicalicama. Nakon što je prošlog tjedna vraćen u juniorsku momčad Dinama, 17-godišnji talent „modrih“ u nedjelju nije nastupio protiv Imotskog u 16. kolu juniorskog prvenstva. Dinamo je pobijedio 3:1 golovima Brodića, Nurishija i Topića, a Murić se nije pojavio na utakmici. Izostanak je obrazložio bolešću. Je li doista u pitanju bolest ili možda „tihi štrajk“ mladog igrača, još uvijek nije poznato, no između redova može se štošta zaključiti.

Što rade pravničke službe u HNS-u?

Murićima očito nije baš sjela informacija kako je HNS poništio profesionalni ugovor mladog nogometaša s Dinamom zbog proceduralnih pogrešaka te je stavljen na snagu stipendijski ugovor koji vrijedi do sredine lipnja iduće godine. Koincidencija je poprilično simptomatična. Murićev ugovor poništen je baš u trenutku kada je došlo do kulminacije sukoba s čelnicima Dinama, a poništila ga je ista komisija koja je prije dvije godine potvrdila isti.
Tko zna koliko takvih ugovora ima u ladicama HNS-a i pitanje je hoće li svi biti poništeni? Zvuči prilično nevjerojatno da se u HNS-u ovjeravaju ugovori koji nisu ispunili osnovne propise, kao što su potpisi roditelja ili predstavnika kluba, što bi valjda uočili i studenti na prvoj godini pravničkog fakulteta. Pitamo se što rade pravničke službe HNS-a i zainteresiranih klubova, tko su opće brine da sve bude po zakonu i propisima?

Murić kao primjer ostalima

Čelni ljudi Dinama u nekoliko su navrata istakli kako imaju pravne instrumente kojima će zaustaviti Murićev odlazak s Maksimira kao slobodnog igrača u lipnju ove godine, uz minimalnu odštetu za razvoj igrača od 250 tisuća eura, što je mizerna svota u usporedbi koliko je Dinamo planirao zaraditi na transferu svojeg talentiranog nogometaša.

Jesu li mislili na opisane pravne instrumente, možemo samo pretpostavljati, no nema sumnje kako će Dinamo učiniti sve što je u njegovoj moći da zagorča život Muriću i njegovim zastupnicima tako što će otegnuti odlazak, ako ga već ne može spriječiti. U Dinamu igraju na kartu vremena. Murić je u kritičnoj fazi razvoja, godinu dana bez utakmica moglo bi se katastrofalno odraziti na njegovu karijeru. Isplati li se Muriću prihvatiti taj rizik, poruka je koju šalju čelnici Dinama Murićevim roditeljima i zastupnicima, ali još više nekim budućim „murićima“ koji će se odlučiti na sličnu taktiku.

Halilović je iznimka

Ne znamo hoće li Murići ići do kraja, ali prilično je jasno da će ishod ove bitke u mnogome odrediti budućnost Dinama pa i hrvatskog nogometa. Jer, što će spriječiti ostale nadarene mladce da prate Murićev primjer? U nogomet se već odavno sve više-manje vrti oko novca, nema tu previše romantike i sentimenta. I klubovi i igrači gledaju gotovo isključivo svoj financijski interes. Propisi Fife u ovom trenutku idu više u prilog mladim igračima, odnosno velikim klubovima koji love talente za sitne odštete u dvorištima klubova poput Dinama. Čini se da je za Dinamo i hrvatske klubove prošlo zlatno doba masnih zarada od prodaje igrača.

Siromašni i osrednji klubovi bit će prisiljeni prodavati sve mlađe igrače, a transferi će posljedično biti sve manji, jer teško je očekivati ozbiljnu zaradu od igrača koji imaju 16 ili 17 godina. Alen Halilović je iznimka, a ne pravilo. On ne može biti ogledni primjer. Ali, Dinamo ni na Haliloviću neće zaraditi koliko bi mogao da kojim slučajem ostane još koju godinu na Maksimiru. Stoga je lako zaključiti kako će se u skoro vrijeme jaz između bogatih i siromašnih klubova još više povećati. Uostalom, to je svjetska tendencija na svim razinama ljudskog društva.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider