Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kultni likovi HNL-a

Veldin Karić: Čarobni nogometni 'vagabundo'

Ne postoji upečatljiviji lik, ne postoji karizmatičnija čupa, da Karel Poborsky bira svog nogometnog dvojnika, uperio bi prst u njega...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svaka rasprava o kultnim likovima HNL-a koliko god ode u širinu nađe se u jednoj točki. Početak i kraj svake priče o Mati Baturini, Ivi Ergoviću, Đoniju Tafri, Darku Nekretu Katiću i ostalim junacima – je jedan čovjek kod kojeg svi dignu ruke u stav ''da bi reč rekel''. Čovjek oko kojeg nema rasprave tko je na HNL pijedestalu i kada bi se radio almanah HNL-a na naslovnoj strani bio bi, naravno, pogađate i vi – Veldin Karić!

Od smrti ga spasio trener

Nogometni bard filmske životne priče opjevao je svoju nogometu kajdanku, na našu radost, na travnjacima hrvatske nogometne lige. Centarfor, druga špica, krilo, sve s ofenzivne strane centra bio je Veldin. 181 centimetar visoki ofenzivac počeo je karijeru u Željezničaru, zajedno s Marijem Stanićem. Bio je zarobljen na Palama i trebao je biti streljan, a od smrti ga je spasio trener Nenad Starovlah. Preko polusezone u Vojvodini, došao je do Marsonije...

''Marsa kao Barsa'', bio je legendarni transparent na stadionu u Slavonskom Brodu, a jedan od predvodnika Marsonijine prvoligaške karavane bio je Veldin. Paker i strijelac. Dečka koji je zabljesnuo na utakmicama mladih vrsta Hrvatske i Italije upecao je Torino. Nostalgija je slomila Hakana Sukura, velikog Galatasarayjevog centarfora, a uprava Torina je birala između Pipa Inzaghija i Veldina. Priča nije završila kao ona Alena Škore u Marseilleu prije deset godina kada se talentirani Sarajlija vratio kući i rekao ''ma gurali su nekog Drogbu''. Torino je ''izgurao'' Pippa i izabrao Karića.

"Imam nešto u sebi od Alena Bokšića i dolazim u Italiju uspjeti'', najavio je Veldin i ostalo je na tome.

Jedan gol za Torino u 23 utakmice, i aureola ''najgoreg igrača Serie A u povijesti. Tako ga je proglasio channel4.com.

"Ili je predsjednik Torina Giancarlo Calleri bio slijep ili je imao bolestan smisao za humor'', zaključili su talijanski mediji Karićevu priču na Apeninskom poluotoku. Kratka epizoda u Luganu bilo je samo zagrijavanje za razbuktavanje nogometnog talenta u Varteksu. Sedam godina je Veldin krojio uspjehe s 'krojačima'. Uz Miljenka Mumleka glavna zvijezda kluba, koja je sa 31 godinom na leđima 2004. dočekala i svoju ''HNL ministarsku penziju'' – Dinamo.

Pljeskao mu je i jedan Slišković

Bila je to najlošija epizoda modrog kluba od kada je 1. HNL, ali ta godina je donijela ''trailer'' za Veldinov nogometni film. Velemajstorski pogodak u derbiju protiv Hajduka, kojem je aplaudirao i tadašnji trener bijelih Blaž Slišković (dobar igrač je bio kažu).

Upisao je i tri nastupa za Vatrene, završavao je svoju nogometnu priču kroz Inter, Novalju, Samobor. Danas živi povučeno u Slavonskom Brodu i trenira niželigaša Dravu Kurašanec.

I ako nas pitate, kažemo - hvala vam talijanski mediji! Hvala vam upravo Torina! Hvala ti Pippo Inzaghi jer Kara se vratio u Hrvatsku. Ako će se 2042. izdavati knjiga o 50 godina HNL-a, predgovor bi trebao pisati – Veldin Karić.

p>Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider