Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Rat Vatrenih tek kreće: Šuker ide protiv Štimca

Već u prvoj polovici 2011. može se očekivati sazivanje izvanredne Izborne skupštine HNS-a

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon jučerašnjeg zasjedanja Izborne skupštine Zagrebačkog nogometnog saveza, Davor Šuker približio se na korak ili dva do mjesta predsjednika HNS-a. Ako se naše prognoze ostvare, Šuker bi mogao zasjesti na čelno mjesto hrvatskog nogometa već u prvoj polovici iduće godine.

>> Šuker ušao u Skupštinu, počinje njegov uspon na vrh HNS-a

>> Gnjusna laž: Brleković nije izdao Štimca, ali jeste netko drugi...

Skupština ZNS-a odlučila je da Šuker predstavlja u Skupštini HNS-a zajedno s Ivicom Šparovcem i Damirom Vrbanovićem, koji je na funkciji predsjednika ZNS-a naslijedio Dinamovog gazdu Zdravka Mamića. Šuker i Vrbanović zapravo će u Skupštini HNS-a zamijeniti Mamića i aktualnog predsjednika HNS-a Vlatka Markovića, koji nemaju pravo biti zastupnici u Skupštini budući da su članovi Izvršnog odbora HNS-a.

Očigledno je da Mamić i Marković ubrzanim tempom pripremaju teren kako bi Šukera u najskorije vrijeme promovirali u novog predsjednika HNS-a. No, još je važnije što su ovim potezom poslali poruku Igoru Štimcu da će ga na "novom megdanu" čekati Šuker, a ne onemoćali Marković, ako pokuša sazvati izvanrednu Izbornu skupštinu HNS-a, za što mu je potrebna potpora trećina zastupnika u Skupštini HNS-a.

Štimac je najavio da se ne miri s porazom na posljednjoj Izbornoj skupštini gdje izgubio bitku s Markovićem za jedan glas, bilo je 25:24 za Markovića. Kao prvi korak najavio je da će uložiti žalbu.

"Kada mi iz HNS-a dostave zapisnik sa Skupštine, imat ću 30 dana za ulaganje žalbe", kaže Štimac.

Teško je za povjerovati da će žalbeno tijelo HNS-a uvažiti Štimčevu žalbu, a to je i njemu više nego jasno. Dakle, ostat će mu da se obrati višim instancama, odnosno civilnim sudovima i nadležnim državnim ministarstvima. Međutim, kako nitko ne može predvidjeti koliko će ti sudski postupci trajati, pitanje je ima li ih smisla pokretati?

Čini se da ni Štimac ne vjeruje kako s time može nešto postići, no njegov motiv vjerojatno je kupovanje vremena i održavanje "priče na životu" u medijima. Štimcu je jasno da njegove šanse za neki novi obračun rapidno padaju nestane li ova nogometna "sapunica s malih ekrana". Najava parnice Štimčeva je, čini se, taktička varka u promidžbene svrhe.

Zapravo su i jedna i druga strana počele pripreme za novi megdan. Marković je pobijedio tek s jednim glasom viška i ima labavu većinu u Skupštini, tako da se prelaskom samo jednog zastupnika na Štimčevu stranu sve može lako okrenuti. Upravo je to razlog zbog čega Mamić požuruje uvođenje Šukera u "arenu". Mamić se nada da će Šukerovim imenom pridobiti neke zastupnike i županije koje su bile na strani Štimca. S druge strane, Štimac će pokušati okrenuti na svoju strane neke Mamićeve saveznike.

Štimac nema puno vremena. Želi li nešto napraviti mora što brže reagirati, jer kako vrijeme bude protjecalo sigurno će imati sve manju potporu onih zastupnika koji su okrenuli leđa Mamiću i društvu, a sada su ostali "na čistini".

Jedan po jedan polako će otpadati ako uvide da je Štimčeva strategija dugoročnijeg karaktera. Oni će se sigurno upitati: "A što mi time dobivamo?" Štimac im je možda obećao "brda i doline", no od obećanja se ne živi. Pokazalo se da je Štimčeva ekipa napravila dobar posao u okretanju Markovićevih glasača na svoju stranu. Prema projekciji koju smo napravili uoči izbora, koja se temeljila na javnoj potpori županijskih saveza i Udruge prvoligaša, Marković je mogao računati na glasove 28 zastupnika, a Štimac na 21. Na kraju je Marković jedva pobijedio s jednim glasom.

Mamić je već nakon Izborne skupštine u Westinu jasno naglasio da zna tko ga je sve "izdao". Time je zapravo poslao jasnu poruku svima onima koji su bili na Štimčevoj strani. Slično je postupio i Štimac kada je poručio da je dobio informaciju tko ga je "preveslao".

Specijalni propagandni rati započeo je već na Izbornoj skupštini kada se Westinom pronio glas da je predsjednik Zagrebačkog županijskog nogometnog saveza Ivan Brleković "trojanski konj" u Štimčevim redovima.

"Očekivao sam ovakve glasine. Mi u Zagrebačkom županijskom nogometnom savezu znamo za koga smo glasovali. To je njihov atak na mene, pokušaj preuzimanja ZŽS-a. Slijedeći im je potez da me ruše zato što sam glasovao za Štimca", rekao nam je Brleković nakon Izborne skupštine.

Kad smo već kod glasina koje Hrvatskom kruže brzinom svjetlosti, Mamić je gostujući na chatu GOL.hr-a izjavio kako je Štimac u nezavidnoj financijskoj situaciji i da izlaz vidi u HNS-u, pa mu se stoga žuri doći na njegovo čelo. Ta se priča može sve češće čuti u nogometnim kuloarima i pa se postavlja pitanje je li dio gore navedenog specijalnog rata uoči novih obračuna po županijama?

Ako će Mamićeva koalicija prvo udariti na Brlekovića i ZŽNS, pitanje je na koga će krenuti Štimac? U Dubrovačko-neretvanskom savezu može računati na još jedan dodatan glas, a glasine govore kako će pojačano lobirati u Primorsko-goranskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Ako je istina da su u Brodsko-posavskoj županiji dvojica od trojice predstavnika na Izbornoj skupštini glasali za Štimca, iako je Marković uvjerljivo slavio u toj županiji, logična je pretpostavka da će Štimac pokušati okrenuti cijelu organizaciju na svoju stranu. I danas nije jasno za koga je glasio direktor Rijeke Mario Rubeša koji je predstavnik Primorsko-goranskog saveza.

Rijeka se javno očitovala da je na strani Štimca, dok je njen matični savez dao podršku Markoviću. Ako Štimac misli da je Rubeša ipak glasovao za Markovića, zasigurno na tom terenu vidi mogućnost da barem jednog zastupnika okrene na svoju stranu. Uzimajući u obzir sve navedene pretpostavke "treće poluvrijeme" ove bitke mogli bi gledati već u prvoj polovici sljedeće godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider