Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U Rusanovoj šokirani

Uhićeni visoki dužnosnici HNS-a navodno tražili 100.000 eura!

Bivši nogometni sudac Željko Širić i član Sudačke komisije Stjepan Djedović u četvrtak navečer uhićeni su u Zagrebu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dopredsjednik HNS-a i predsjednik Komisije za suce Željko Širić te član spomenutog sudačkog tijela Stjepan Djedović uhićeni su, kako se neslužbeno doznaje, nakon što su od prikrivenog istražitelja uzeli 30.000 eura za suđenja na utakmicama prve Hrvatske nogometne lige.

Dvojica nogometnih dužnosnika navodno su tražili oko 100 tisuća eura za pošteno suđenje na više utakmica posljednjeg nogometnog prvenstva, a od prikrivenog istražitelja preuzeli su dio novca s kojim su i uhićeni. Istražitelji su tijekom dana pretražili njihove nekretnine i automobile, nakon čega su prepraćeni u Zagreb i ispitani.

Kao što je GOL.hr već ranije pisao, slučaj je preuzeo USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) što je potvrda kako su očito imali dovoljno dokaza i informacija za uhićenje dužnosnika HNS-a. Moguće je očekivati i podizanje optužnice. Također, unatoč medijskim nagađanjima, radi se o zasebnom slučaju, a ne o proširenju slučaja "Offside" zbog kojega se na zagrebačkom Županijskom sudu već dulje sudi nogometašima i sportskim djelatnicima klubova Croatia Sesvete, Varteks i Međimurje.

Organizatori namještanja utakmica koji su potom novac zarađivali na sportskom klađenju prije suđenja su se nagodili s USKOk-om, priznali krivnju i nadoknadili štetu.

Dvojica nogometnih djelatnika uhićeni su sinoć, a na teret im se stavlja primanje mita te zlouporaba položaja i ovlasti i to u razdoblju nakon što su prestali aktivno suditi na nogometnim terenima i postali nogometni dužnosnici.

Željko Širić je nakon prestanka suđenja ušao u Sudačku komisiju koju vodi Djedović. Obojica su danas trebali biti na sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza. Širić se dugi niz godina smatrao jednim od ponajboljih hrvatskih nogometnih sudaca. Vrlo često je sudio u derbijima Dinama i Hajduka.

U HNS-u su oko 15 sati o tom slučaju samo šturo rekli nekoliko riječi glasnogovornik HNS-a Davor Gavran i glavni tajnik Zorislav Srebrić:

"HNS za sada ne raspolaže s nikakvim informacijama u vezi s postupanjem pravosudnih tijela RH. Čekamo da vidimo koja se djela eventualno stavljaju na teret Širiću i Djedoviću. HNS pozdravlja svaku akciju policije i nadležnog tijela u sprječavanju svih nezakonitosti", rekao je Gavran.

Srebrić je dodao: "Ne znam vodi li se kakav kazneni postupak protiv Širića. Što se tiče Pere Vićana tek trebamo dobiti od institucija potvrdu u kojem je procesu njegova prijava. Ako se dokaže da su odeđene utakmice namještene primjenit ćemo odgovarajuće propise".

Na upit je li USKOK bio u prostorijama Saveza u Rusanovoj, Zorislav Srebrić je rekao

"Ne. Barem koliko ja znam..."

Sasvim suprotnu informaciju dao je izvršni predsjednik Dinama, Zdravko Mamić, koji je danas bio sudionik sjednice Izvršnog odbora HNS-a.

"Na kraju sjednice dobili smo tu informaciju. Šokiran sam i konsterniran. Došli su tu ljudi iz USKOK-a i dobili smo jasnu uputu da ne smijemo ništa komentirati," rekap je šef Dinama.

Srebrić je upitan jesu li iznenađeni uhićenjima.

"Jesam. Iznenađen sam i potresen." Na pitanje osjeća li se kao glavni tajnik odgovornim, rekao je kratko i jasno 'Ne'.

Na pitanje što o svemu misli predsjednik HNS-a Vlatko Marković Srebrić je rekao:

"Ne mogu znati je li gospodin Marković u poluodgovarajućem, odgovarajućem ili neodgovarajućem stanju."

Na jutrošnjoj sjednici IO-a HNS-a prisutni bili Mamić, Vićan, Soldatić, Uljan, Kulušić, Bukvić, Merkaš, Križarić, Čačija, Lucić, Laljak i Marković.

"Zateklo me. Nemam informaciju, potresen sam. To su mi suradnici. Nisam iznenađen nego konsterniran. Možda i ne bude najgore, teško je reći", komentirao je Paško Viđak.

Konferencija za novinare počela je 14 sati, a na njoj su se pojavili glavni tajnik Srebrić koji je započeo s izlaganjem o stanju u HNL-u te glasnogovornik Gavran, pravnik HNS-a Iveta te voditeljica odjela za licenciranje Sunčica Sudec.

"Svi moraju preuzeti odgovornost da se nađe način za egzistenciju klubova. Održat ćemo sastanak s klubovima prve i druge lige. Razgovarat ćemo i o smanjenju lige, treba nam relan sustav natjecanja. Konstatirano je da se mora učiniti sve da savez funkcionira i dalje kroz svoj program, a jasno je da ako klubovi imaju financijskih poteškoća, onda se to odnosi i na savez. Dio aktivnosti će biti usmjeren na razine lokalne uprave i samouoprave, ali isto tako svi sudionici ukupne nogometne aktivnosti moraju svoje želje i mogućnosti prilagoditi aktualnoj ekonomskoj situaciji", rekao je Srebrić.

Varaždin nije izvršio obveze prema igračima, trenerima i zaposlenicima, pa ga je UEFA prijavila svojim disciplinskim tijelima...

- Ivančica Sudac
Istaknuo je kako igrači zaštitu moraju potražiti upravo u HNS-u.

"Savez će nastojati i onako skraćene rokove za arbitražu ubrzati, u slučajevima gdje igrači traže zaštitu. HNS je prvo mjesto gdje se traži zaštita. Rokovi su kod nas brži nego u bilo kojim institucijama. Kod nas se nešto riješi za dva mjeseca, kod nekih dvije godine. Danas smo imenovali i još jednog arbitra."

Rok za licenciranje klubova pomaknut je s 1. na 10. svibnja.

"Naglasak će biti na procjeni financijskih mogućnosti klubova. Održali smo posebno sastanak s našim financijskim stručnjacima i predstavnicima ministarstva te smo dogovorili određene mjere i suradnju po pitanju klubova koji provode preoblikovanje. Ne možemo im pomoći u budućem planiranju prihoda i rashoda. Gubici se i dalje gomilaju, još su i veći u odnosu na prethodna razdoblja. Gubici prate i negativni trend euriopskih liga. Inzistiramo i na podmirivanju obveza prema zaposlenicima i drugim klubovima u razdoblju koje prethodi natjecanju. Toga još nema u našem, kao ni u Uefinom pravilniku."

Prema riječima voditeljice međunarodnog odjela HNS-a Ivančice Sudac financijskih poteškoća imaju i mnogi europski klubovi koji gomilaju gubitke.

"Prema procjeni UEFE, lani su gubici klubova bili tri puta veće nego gubici u 2008. godine i zato je UEFA pod posebnu pozornost stavila sve klubove koji koji sudjeluju u njezinim natjecanjima pa su se tako pod monitoringom našla i naša četiri kluba. Dinamo i Split su, po njihovim izvješćima, izvršili sve obveze, Hajduk samo djelomično pa je nad njime nastavljen monitoring, dok je za Varaždin konstatirano da nije izvršio obveze prema igračima, trenerima i zaposlenicima, pa ga je UEFA prijavila svojim disciplinskim tijelima", kazala je Sudac i napomenula da se u svrhu pomoći klubovima rok za izdavanje licenci pomiče s 1. na 10. svibnja.

Pravnik HNS-a Vlado Iveta naglasio je kako je vrlo važno istaknuti sljedeće, kada je o licenciranju klubova za Prvu HNL riječ:

"Ako klub, koji je izborio prvu ligu HNL-a, odustane od licence 30 dana prije natjecanja bit će izbačen u niži razred natjecanja. No, ako klub uđe u viši rang u tom razdoblju - ali odustane od natjecanja - bit će izbačen u najniži rang natjecanja", rekao je Iveta.  (Hina/Agencija VLM)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider