Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Oštro i bez zadrške

U Hajduku žestoko progovorili o ucjeni i pritisku na 'pobunjene' igrače!

S Poljuda su uputili žuran odgovor na optužbe Hrvatske udruge Nogometni sindikat...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vodstvo nogometnog kluba Hajduk danas je odbacilo optužbe Hrvatske udruge Nogometni sindikat (HUNS) kako su igrači splitske momčadi koji su odbili smanjenje ugovora izvrgnuti pritiscima i ucjenama.

"U potpunosti odbacujemo optužbe o ucjeni i vršenju pritiska na naše igrače! Eventualne primjedbe od strane igrača mogu doći i zbog njihovog nezadovoljstva oko posudbe drugom klubu, no ako HNK Hajduk tako odredi, to su obvezni prema ugovoru o profesionalnom igranju kojeg imaju s klubom i o tome nema pogovora. Riječ je o ugovornoj obvezi", navodi se u Hajdukovom priopćenju.

Vodstvo Hajduka ističe kako nije zaprimilo nikakav dopis od HUNS-a.

"Prilično je nekorektno prema članovima Sindikata i široj javnosti da se ovako teške optužbe direktno plasiraju u medije bez prethodnog kontakta i provjere s klubom", navodi se u priopćenju Hajduka.

Ovakva reakcija iz Hajduka uslijedila je nakon današnjeg priopćenja HUNS-a u kojem se "oštro osuđuje" što su nogometaši Hajduka koji su odbili "rezanje" ugovora izvrgnuti "pritiscima, ucjenama i odvojenom treniranju od ostatka momčadi".

"Treniranje odvojeno od prve momčadi je oblik neprihvatljivog ponašanja klubova, a organizacije poput Europske komisije, Europola, Europarlamenta i FIFproa svrstavaju takve prakse u svojevrsne oblike diskriminacije, mobinga i radnog nasilja", upozorava HUNS.

HUNS podsjeća da je predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš surađivao s USKOK-om kako bi raskrinkao Stjepana Djedovića i Željka Širića koji su završili u pritvoru jer su tražili 30 tisuća eura za pošteno suđenje.

"No, Maleš sada ucjenjuje svoje igrače", napominje HUNS, te poziva Hajduk da prestane s takvom praksom.

U klubu, naglašava HUNS, trebaju biti svjesni kako će buduća potencijalna pojačanja zaobilaziti Hajduk, ali i HNL zbog postojanja mogućnosti da se i njima dogodi ono što se trenutačno događa igračima koji treniraju odvojeno od prve momčadi.

"Još teže nam pada činjenica kako se to događa u klubu koji je prošao 'malu školu ucjena u hrvatskom nogometu'", navodi se u priopćenju HUNS-a, te dodaje:

"Sjetimo se samo posljednjih afera sa sudačkim organizacijama. Danas se taj isti klub na sličan način odnosi prema svojim igračima, a prevelik broj igrača u kadru prve momčadi rješava potpisivanjem ugovora s novim igračima. Ne želimo više biti predmet rasprava na europskim nogometnim kongresima zbog postupaka naših klubova", naglašava HUNS.

"Ako se smjesta ne prestane s ovakvom praksom, bit ćemo prinuđeni o svemu obavijestiti našu krovnu organizaciju FIFpro, članove Europarlamenta, Europsku komisiju i Europol", upozorio je HUNS.

HUNS je također oštro i bez zadrške osudio ponašanje dijela navijača Dinama, koji su, kako se navodi u priopćenju, rasističkim hukanjem provocirali igrača Henryja Bellea na utakmici Istra - Dinamo. (M.I./Hina)
 

Nastavi čitati

Nastavi čitati