Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jedan od najboljih ikad

30 godina od smrti hrvatske legende: Uz bok Di Stefanu i Puskasu!

Delegacija Hrvatskog nogometnog saveza danas je obilježila 30. godišnjicu smrti velikog Bernarda Vukasa...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dana 4. travnja 1983. godine napustio nas je Bernard "Bajdo" Vukas, jedan od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena i općenito jedan od najvećih nogometaša svojeg doba, odmah uz bok velikom Argentincu Di Stefanu, Slovaku Kubali i neponovljivim Mađarima Puskasu, Hidekutiju i ostatku "lake konjice".

Za Hajduk je odigrao 615 utakmica i zabio 300 golova. U dresu reprezentacije Jugoslavije zaigrao je 59 puta i pritom postigao 22 gola. Godine 1953. nastupio je u čuvenoj utakmici reprezentacije Fife protiv Engleske na Wembleyju, u povodu proslave 90. godina Engleskog nogometnog saveza (FA). Utakmica je završila 4:4, a Vukas je bio ponajbolji igrač utakmice namjestivši dva gola i izborivši jedanaesterac. Dvije godine kasnije u Belfastu je za reprezentaciju Europe protiv Velike Britanije postigao „hat-trick“. Time je potvrdio da je jedan od najboljih svjetskih nogometaša.

Legendarni krilni napadač bio je poznat po perfektnom driblingu, a najveći i najznačajniji dio karijere proveo je u dresu splitskog Hajduka s kojim je osvojio tri prvenstva Jugoslavije. U izboru HNS-a, Vukas je 2000. godine proglašen najboljim hrvatskim nogometašem svih vremena, a s reprezentacijom Jugoslavije osvojio je dvije srebrne olimpijske medalje.

30. godišnjicu njegove smrti obilježila je delegacija Hrvatskog nogometnog saveza, u sastavu Zorislav Srebrić, Vladimir Iveta, Ivo Šušak i Martin Novoselac, koja je s "Bajdinim" sinom, dr. Zdeslavom Vukasom, na njegov grob položila prigodan vijenac.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider