Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Tajni pakt Mamića i Štimca: Marković odlazi s čela HNS-a?

Odgovor na pitanje može li se Vlatko Marković izboriti za još jedan predsjednički mandant u HNS-u u ovom trenutku, čini se, znaju samo Zdravko Mamić i Igor Štimac.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

'Ništa na ovom svijetu nije vječno, pa čak ni vladavina Vlatka Markovića i Zorislava Srebrića Hrvatskim nogometnim savezom', u šali nedavno reče jedan nogometni dužnosnik, kojem nećemo otkriti ime, u nehajnom razgovoru sa svojim kolegom iz branše na popodnevnoj kavi u centru Zagreba.
Iako je 'Bugojanac' uvjeren kako ga nitko ne može spriječiti u pohodu na novi mandat predsjednika HNS-a, na čijem je čelu već dvanaest godina, čini se da je stvarnost ipak ponešto drugačija.

>> Tko može srušiti vladavinu Markovića u HNS-u?

Oni koji bolje poznaju situaciju u hrvatskom nogometu i koji osluškuju puls nogometnih činovnika diljem Lijepe naše, znaju da je mnogima već puna kapa neuništivog 'umirovljeničkog dvojca' iz Rusanove 13.
Miris promjena ne osjeća se samo iz Splita, puno toga 'zaudara' i iz Zagreba.
Marković se osjeća sigurnim jer vjeruje u bezrezervnu potporu najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa Zdravka Mamića. Do sada su im se interesi poklapali, no čini se da su se stvari promijenile. Za tu tvrdnju ima nekoliko signala.

Mamić više nema ni približno tako moćnog političkog zaštitnika kao što je nekoć bio Milan Bandić, pa mora pronaći novog

Izvršni dopredsjednik Dinama štitio je Markovića svih ovih godina, ali je isto tako i sudjelovao u nekim prevratničkim sastancima u kojima je otkrio što zapravo misli o Markoviću. Na kraju se pokazalo da je Mamić u spomenutim zavjerama imao 'figu u džepu'. Kamen spoticanja navodno je bila nemogućnost dogovora oko toga tko će dobiti posao gradnje kampa HNS-a, ali i pitanje iz čije će 'menadžerske ergele' najviše 'grla' biti pozivano u reprezentaciju. Kao i uvijek, kažu oni koji su sudjelovali u tim pregovorima, Mamić je jedno govorio, drugo mislio, a treće radio. Tada je klatno sreće bilo na Markovićevoj strani, Mamić je ocijenio da mu se još uvijek ne isplati mijenjati 'većeg katolika od pape', ali čini se da je ovaj put kritična masa prevelika čak i za 'Maminja' koji se, kako doznajemo od dobroupućenih izvora, pribojava da bi mu bezrezervna podrška Markoviću više štetila nego koristila u ovom turbulentnom političkom vremenu.

Mamić više nema ni približno tako moćnog političkog zaštitnika kao što je nekoć bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pa mora pronaći novog. Za sada mu to ne polazi za rukom, ali možda bi ga mogao pronaći ako se odluči pripomoći u akciji micanja Markovića.

Školski sat pod nazivom 'umijeće vladanja' Mamić je pohađao kod utemeljitelja tog predmeta na ovim prostorima, njegova kuma Ćire Blaževića, a prvo pravilo tog umijeća, u kojem je učenik nadišao učitelja, jest: uvijek sjedi na dva stolca, a kad se jedan izmakne, prijeđi na drugi.

Mamićev instinkt preživljavanja izbrušen je do savršenstva. Pokazao je to još jednom s igrokazom oko Velimira Zajeca, koji mu je poslužio kao amortizer prema BBB-ima, i kasnijim dovođenjem Vahida Halilhodžića, kojeg nikada ne bih doveo da mu se u tom trenutku nije treslo pod nogama. Marković je također kuhan i pečen u tim igricama, no sudbina mu ovisi o Mamiću, a čini se da je došao trenutak kada 'umirovljenički klub' iz Rusanove mora otići u ropotarnicu povijesti.
No, ako se to i dogodi, tko će zamijeniti Markovića na čelu HNS-a?
Kandidat broj jedan je Igor Štimac. Dolaskom Štimca na čelo HNS-a Dalmacija bi se 'primirila', čemu zasigurno teži politika, a i Mamić bi tu našao svoju korist.

Mamićev instinkt preživljavanja izbrušen je do savršenstva. Pokazao je to još jednom s igrokazom oko Velimira Zajeca, koji mu je poslužio kao amortizer prema BBB-ima, i kasnijim dovođenjem Vahida Halilhodžića

Nogometnim kuloarima kruži priča kako su se Mamić i Štimac, nema tome dugo, našli na večeri u kojoj su besjedili o podjeli moći u hrvatskom nogometu. I nije im to prvi razgovor o toj temi u posljednjih nekoliko godina.
Mamić je navodno pitao Štimca želi li biti predsjednik HNS-a ili izbornik? Štimac nije stigao odgovoriti, a Mamić je nastavio rekavši da izbornik može biti odmah, dok će za predsjedničko mjesto morati malo pričekati, jer je potrebno odraditi kampanju. Naime, po tom pitanju ipak se nešto pita i moćni nogometni klan iz Osijeka. Štimac ga je navodno upitao: 'Koji je uvjet da budem izbornik?'. Mamić mu je, ako je vjerovati glasinama, odgovorio: 'Sedam mojih u momčadi', a Štimac uzvraća: 'Onda ništa od toga'.
Dakle, ostala je funkcija predsjednika, ali zato je potrebno odraditi agitaciju.

Da nešto ima u ovoj priči moglo se naslutiti iz Štimčeve izjave za Novu TV nakon izbijanja 'Slučaja Sammir'.
Štimac nije izravno rekao da izbornik Slaven Bilić treba zvati Sammira u reprezentaciju, ali to se između redaka moglo jasno iščitati. Time je zapravo podržao Mamića iako su mnogi očekivali da će iskoristiti situaciju i napasti ga nakon još jednog njegovog ispada kada je optužio Bilića za rasizam.

Neki će reći da je Štimac najveći Mamićev neprijatelj i da stoga ta spekulacija ne stoji. Vjerojatno je istina da se Mamić i Štimac ne podnose, ima za to bezbroj primjera, ali svjedoci smo da je u prošlosti u nekoliko navrata dolazilo i do naglog zatopljenja njihovih odnosa.

Nije li Mamić svojedobno rekao da bi želio Štimca za trenera Dinama, a ovaj to nije odbio?
Ključna riječ u njihovom turbulentnom odnosu je INTERES. Da, doista ništa nije vječno, ništa osim interesa.
A gdje je u cijeloj priči Slaven Bilić? On se zasad nalazi između nakovnja i čekića. Zaratio je sa svima, ali bi na kraju mogao preživjeti ako se kockice poslože. U sedlu će ga zadržati samo pobjeda u Izraelu 9. listopada. Nakon toga bi vjerojatno došlo i do pomirenja s Mamićem, pa zatim i pozivanja Sammira u reprezentaciju, a budući da Štimac puca na predsjedničku fotelju, on mu neće biti konkurent nego saveznik u borbi protiv Markovića, koji bi prema ovom scenariju konačno ispao iz igre. U svakom slučaju čeka nas zanimljiva jesen.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider