Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sudac u 'živom blatu'

Previd ili 'autocenzura': Je li Bebek namjerno oštetio Hajduk?

Bura oko sudačkog previda na štetu Hajduka u derbiju s Dinamom na Poljudu još uvijek se ne stišava...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hajduk je najavio borbu „kroz institucije“, na Poljudu traže jednogodišnju suspenziju za glavnog suca derbija Ivana Bebeka, koji je propustio dosuditi očigledan jedanaesterac za „bijele“ desetak minuta prije kraja utakmice kod rezultata 2:1 za Dinamo.

>> Bebek priznao na Fejsu: Penal je čist, Vrsaljko je kriv, ali...

>> Sušić: Bebek mi je rekao da mi ne može suditi penal!

Bebek je putem Facebooka priznao da je pogriješio i da je trebao dosuditi jedanaesterac. Nemamo razloga ne vjerovati mu kada kaže da nije vidio, da se radilo o klasičnom previdu a ne o namjeri. I mi smo dojma da se doista radi o previdu, jer teško da bi Bebek narušio svoj sudački ugled da bi pomogao Dinamu kojem ta pomoć u ovom trenutku uopće ne treba. Što bi se bitno promijenilo da je završilo 2:2 ili da je Hajduk čak na kraju pobijedio? Ništa posebno, Dinamo bi svejedno bio prvak.

Naravno, uvijek je moguće da se radi o klasičnoj bolesti kod hrvatskih sudaca – „autocenzuri“, odnosnu podsvjesnom strahu od reakcije „struktura moći“, ali Bebek ipak nije „običan“ HNL sudac, pred njim je lijepa karijera u međunarodnim razmjerima i teško da bi sve to stavio pod znak pitanja da bi se nekome dodvorio u ne previše značajnoj utakmici za krajnji ishod prvenstva. Sve je moguće, ali nema neke velike logike...

Zadržali bismo se samo na ovome da je Bebek stao na „muškom priznanju“ i da nije ušao u analizu sporne situacije. Međutim, Bebekovo opravdanje za pogrešku izgleda prilično bezvezno, da ne kažemo smiješno. Njegov glavni argument je da nijedan od Hajdukovih igrača osim Sušića, koji je uputio udarac, nije nešto posebno protestirao, pa kad oni nisu vidjeli, zašto bi, eto, onda i on vidio?

Prema tome bismo mogli zaključiti da Bebek inače donosi odluke na osnovu reakcija igrača, a ne onog što vidi travnjaku. Umjesto da uputi pohvalu igračima Hajduka koji su njegovu odluku, pokazalo se krivu, primili prilično gospodski, Bebek im upućuje kritike!!! Hrvatski suci reakcije igrača često tumače kako im odgovora. Kad igrači protestiraju, onda su nekulturni i ne znaju kako se treba ponašati na travnjaku te se čude što dobivaju žute kartone zbog prigovora, a kad ne protestiraju, onda su sami krivi što nisu dobili jedanaesterac ili neki prekršaj.

Uostalom, što znače protesti igrača kada smo na svakoj utakmici svjedoci da u velikom broju slučajeva obje stane dižu ruke tražeći prekršaj ili aut za svoju momčad? Nogometašima je to u krivi, tako su odgajani, dignut će ruku za prekršaj ili aut bez obzira što cijeli stadion vidi da nisu u pravu. Koliko se puta dogodilo da su igrači žučno protestirali, a na kraju se uspostavilo da je sudac sto posto u pravo? Mali milijun puta! Bebek bi puno bolje prošao da se samo ispričao za pogrešku, s ovakvim opravdanjima samo je potonuo još dublje...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider