Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Štimac okupio grupu pravnika: 'Marković nema pravo glasa na izborima'

U EKSKLUZIVNOM razgovoru za GOL.hr Igor Štimac najavio je nove momente u predsjedničkoj utrci...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vlatko Marković i Igor Štimac ulaze u posljednja dva tjedna izborne kampanje za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Marković je izgubio veliku početnu prednost i trenutačno nitko ne može sa sigurnošću reći tko će dobiti većinu glasova od ukupnog broja predstavnika koji će imati pravo glasa na Izbornoj skupštini koja će se održati 17. prosinca.

>> Štimac: Mamić je nanio najveću štetu hrvatskom nogometu!

>> VIDEO Štimac 'spustio' Mamiću: 'Uvođenje Šukera u kampanju potezi su očajnika'

>> VIDEO: 'Štimac provodi nasilje na terenu, gdje izgubi radi drame'

>> Totalni preokret: Jug Hrvatske 44:0 za Igora Štimca!

>> VIDEO Pogledajte Maminjovo urlanje na novinare: 'Reno, ostavi ih na miru!'

>> 'Štimac kupuje novinare, a meni viču zakolji klošara'

>> VIDEO Mamić: Normalni ljudi ne bi mijenjali Vlatka Markovića

>> VIDEO Štimac bi ograničio uvoz stranaca i smanjio plaće igračima

Još uvijek se ne zna konačan broj delegata koji će pristupiti izboru novog predsjednika HNS-a, ali jasno je da će svaki glas biti od goleme važnosti, pa se čini da bi se ključnim mogla pokazati odluka Izborne komisije u spornim slučajevima koji su se dogodili u izborima delegata Nogometnog saveza Dubrovačko-neretvanske županije i Udruge prvoligaša.

U pitanju su ukupno četiri glasa, što bi mogao biti jezičac na vagi u korist jednog od kandidata. Stoga ne čudi što su obje strane pokrenule sve svoje lobističke mehanizme kako bi Izborna komisija donijela odluku o spomenutim slučajevima koja bi im najviše odgovarala.

Izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić pred odlazak "modre" ekspedicije u Villarreal izjavio je kako je prvotna odluka o izboru dvojice kandidata Izvršnog odbora NS Dubrovačko-neretvanske županije ovjerena kod javnog bilježnika i zapečaćena. Međutim, Štimčeva strana je tvrdila kako su predstavnici u IO-u glasali protivno naputcima klubova, pa je organizirala izvanrednu izbornu skupštinu NS Dubrovačko-neretvanske županije i uvjerljivo pobijedila sa 44:0.

Herak neće doći na skupštinu

Na posljednjoj sjednici Udruge prvoligaša, koja daje dva predstavnika na Izbornoj skupštini, niti jedna strana nije uspjela dobiti potrebitu većinu. Prema statutu u tom slučaju izborima mogu pristupiti predstavnici Udruge koji su sudjelovali na posljednjim izborima. To su Ivan Herak i Mile Dumančić za koje se smatra da su bliži Markovićevoj i Mamićevoj koaliciji. Međutim, kako niti jedan od njih trenutačno nema funkciju u jednom od hrvatskih prvoligaša, Štimčeva strana tvrdi da oni nemaju pravo zastupati Udrugu na izborima.

Mamić je najavio kako će se obojica uredno pojaviti na Izbornoj skupštini, no Herak ga je dematirao riječima da bi to bilo nepravedno budući da ne želi raditi suprotno interesima kluba kojeg bi predstavljao, a to je Istra, bez obzira što je osobno bliži Markoviću.

Dumančić se još nije izjasnio, ali sasvim je jasno da će glavnu riječ u cijelom slučaju voditi Izborna komisija HNS-a na čelu sa Stankom Hautzom. Tijekom predaje kandidature Igora Štimca u Kući nogometa Hautz je izjavio:

„Iz dugogodišnjeg pravnog iskustva mogu reći da nema perfektnog zakona koji je predviđa apsolutno sve situacije koje se mogu dogoditi. U tom slučaju zaključuje se analogijom, na temelju najbliže pravne norme. Često puta kada čitamo jedan zakon u zaključku ne mora biti ono što mislimo.“

'Hautz je donosio neke sumnjive odluke'

Štimac je prilikom službene predaje kandidature rekao da će poštovati svaku odluku komisije, no dok je Hautz izgovarao prethodnu rečenicu moglo se vidjeti iz Štimčevog izraza lica da mu baš pretjerano ne vjeruje. Taj naš zaključak Štimac nam je dva dana kasnije potvrdio.

"Moram reći da nisam bio baš zadovoljan njegovim izlaganjem", kazao nam je Štimac, a na naše pitanje misli li da će Izborna komisija navlačiti na Markovićevu stranu, odgovorio je:

"Prisustvovao sam nekim na sjednicama IO HNS-a na kojima je Hautz donosio pravne zaključke koji su bili, najblaže rečeno,i sumnjivi. No, ne sjedim ni ja skrštenih ruku. Angažirao sam grupu vrsnih pravnika koji razmatraju sve sporne situacije, pa ćemo vidjeti što oni kažu."

Osim navednih spornih slučajeva postoji i prijepor oko broja predstavnika koje daju pojedine županije. Županije koje imaju više od stotinu registriranih klubova daju po tri predstavnika, a one ispod stotinu po dva, dok one koje imaju iznad 150 klubova šalju čak četiri predstavnika.

"U Vukovarsko-srijemskoj županiji odjednom su pronašli da nema stotinu klubova, dok je u Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj sve u redu. Sasvim se 'slučajno' pogodilo da ja imam potporu u Vukovarsko-srijemskoj, a Marković u preostale dvije", sarkastično je primijetio Štimac dodajući da ima dokaze kako u Brodsko-posavskoj nema više od 98 klubova, a da u Osječko-baranjskoj nema više od 150 klubova.

"Više od stotinu klubova nema ni Zagrebački nogometni savez, a ima tri predstavnika. Kažu da je to zbog toga što iz tog saveza dolazi predsjednik, no ne kažu da predsjednik nema pravo glasati ako mu istekne mandat. Marković je izabran za predsjednika HNS-a 16. prosinca 2006., a nova Izborna skupština zakazana je za 17. prosinac 2010. Dakle, četiri godine će proći za jedan dan i Marković neće imati pravo glasa", objasnio je Štimac.

'Skupština može oboriti odluku Izborne komisije'

Izborna komisija imat će puno posla. U roku od pet dana s početkom od 3. prosinca trebala bi donijeti pravorijek o predstavkama oba kandidata u kojima su potpisi podrške županijskih organizacija. Postoji mogućnost žalbe na prvu odluku, no ako komisija ne prihvati žalbu, ne postoji mogućnost žalbe na višu instancu. Štimac ipak upozorava da i za takav slučaj postoji pravni lijek.

"Sve odluke Izborne komisije mogu se oboriti na skupštini HNS-a", zaključuje Štimac.

Drugim riječima to znači da je Štimac uvjeren kako ima većinu u skupštini. Je li upravu vidjet ćemo 17. prosinca, ali treba naglasiti da će pobjednik biti onaj kandidat koji uspije sakupiti većinu glasova od ukupnog broja predstavnika. Primjerice, ako bude verificirano 49 predstavnika, pobjednik će morati skupiti 25 glasova bez obzira koliko predstavnika se pojavi na skupštini.

Ne bude li niti jedan kandidat sakupio potrebitu većinu, u roku od 60 dana morat će se održati nova izborna skupština, ali prethodni kandidati, odnosno Marković i Štimac, neće imati pravo kandidature. Upravo iz tog razloga sve češće se spominje ime Davora Šukera u kontekstu kandidature za novog predsjednika HNS-a.

Šuker je Mamićev plan B?

Navodno je to Mamićev plan B koji će pokušati realizirati uz pomoć moćnog osječkog nogometnog klana ako utvrdi da Marković gubi bitku sa Štimcem.

Prema nekim analizama Mamićeva je nakana da uvođenjem Šukera u predsjedničku utrku pridobije glasove, odnosno da ostavi neutralnim one predstavnike koji su se odlučili dati podršku Štimcu jer je manje loše rješenje od Markovića. Takvim raspletom Štimac ne bi mogao skupiti dovoljan broj glasova, pa bi se izbori ponovili usprkos tome što bi imao više glasova od Makrovića, ali ne bi mogao sudjelovati u narednim izborima.

„Takve spekulacije dokaz su da ću ja pobijediti. Potezi su to očajnika", sigurnim glasom zaključio je Štimac razgovor za GOL.hr.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider