Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: HRVATSKA - BRAZIL Livaković spašava Vatrene, herojske obrane daju nadu u senzaciju!
Nogomet

Štimac izgubio veliku bitku: Sve odluke u korist Markovića!

Rat još traje, no Štimac je teško poražen odlukama Izborne komisije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izborna komisija sastala se kako bi odlučila o valjanosti kandidatura kandidata za predsjednika HNS-a te o četiri sporna pitanja koja su ostala nejasna u kampanji.

>> Šuker za Novu TV potvrdio podršku Markoviću: 'Dolazim na prezentaciju'

>> Štimac okupio grupu pravnika: 'Marković nema pravo glasa na izborima'

>> Štimac: Mamić je nanio najveću štetu hrvatskom nogometu!

>> VIDEO Štimac 'spustio' Mamiću: 'Uvođenje Šukera u kampanju potezi su očajnika'

„Valjane su obje kandidature za predsjednika HNS-a jer su oba kandidata Vlatko Marković i Igor Štimac imali više od šest potpora županijskih nogometnih saveza“, istakao je u uvodu Stanko Hautz, predsjednik Izborne komisije HNS-a koja je odlučivala o četiri sporna pitanja.

1. Koliki je konačni broj zastupnika u skupštini?

„Ranije smo utvrdili da skupština ima 49 članova. Dobili smo prigovor iz Zadra da Brodsko-posavska župnija nema pravo na tri zastupnika zbog toga što nema više od stotinu klubova. Proveli smo dokazni postupak tako što smo tražili podatke od dotičnog županijskog nogometnog saveza i na temelju službenih dokumenata utvrdili smo da ta županija ima 101 klub. Prije smo utvrdili da ima 103, no ima ih 101 i za jedan su prešli traženu cifru. Tako da će skupština brojiti 49 zastupnika.“

2. Koliki je broj zastupnika u skupštini od strane Zagrebačkog nogometnog saveza?

„Ostali smo kod stajališta da onaj savez iz kojeg potječe aktualni predsjednik HNS-a ima pravo na još jednog zastupnika. Osim toga, mandat predsjednika traje dok se ne izabere novi predsjednik. Dakle, ZNS će imati tri predstavnika“, objasnio je Hautz.

Ovom odlukom Izborna komisija nije prihvatila primjedbu Štimčeva pravničkog tima koji tvrdi da Marković nema pravo glasovanja na skupštini jer će mu 17. prosinca isteći za jedan dan četverogodišnji mandat, koji je započeo 16. prosinca 2006.

3. Koje je valjano od dva izvještaja u odnosu na skupštine Dubrovačko-neretvanske županije?

„Na prvoj je dana podrška Markoviću, a na drugoj skupštini Štimcu. Druga skupština koja je održana nije imala dovoljan broj klubova koji prema statutu te županije imaju pravo da daju zastupnike za tu skupštinu. Ocijenili smo da je valjana ona prva od 20. listopada, a ne ova druga. Prema tome i dva zastupnika vrijede koje je prva skupština predložila. Jedino je pitanje za člana Izvršnog odbora tog saveza. Pero Vićan je valjani kandidat. Mi ćemo dati županijskim savezima rok od dva dana da se žale, a mi ćemo u daljnja dva dana odgovoriti na žalbu.“

Prema odluci izborne komisije predstavnici Dubrovačko-neretvanskog saveza bit će Mato Previšić i Krešimir Vejić.

4. Sporno je i pitanje valjanosti kandidature zastupnika iz Udruge prvoligaša?

„Mislimo da o tome treba odlučiti  verifikacijska komisija prije skupštine. Mi nismo kompetentni da o tome odlučimo. Naravno, verifikacijska komisija imat će našu pomoć jer je odlučeno da mi pomažemo u svim fazama. Detaljno obrazloženje objavit ćemo sutra na web stranicama HNS-a, pa vas molim da nas sada ništa ne pitate“, zaključio je Hautz i dodao dok se ustajao sa stolca:

"Nama je jasno da jedna od strana neće biti zadovoljna ovim odlukama Izborne komisije, ali tako je to uvijek u ovakvim situacijama. No, mi smo sve odluke donijeli jednoglasno."

Jasno je da će nezadovoljna strana biti ona od Igora Štimca, pa s nestrpljenjem očekujemo njegov odgovor.

Štimac je u posljednjem razgovoru za GOL.hr rekao kako se pribojava zaključaka komisije jer je bio na nekim sjednicama IO-a HNS-a na kojima je Hautz donosio sumnjive pravne zaključke.

"Mogu oni donijeti koje hoće zaključke, ali na skupštini se sve može oboriti", kazao nam je tom prilikom Štimac.

Tko će sačinjavati verifikacijsku komisiju?

Ostaje nejasno tko će sačinjavati verifikacijsku komisiju koja će neposredno pred izbornu skupštinu 17. prosinca imati dužnost verificirati broj predstavnika za skupštinu. I što je još važnije tko će odlučivati o sastavu te komisije?

Nejasno je i hoće li skupština glasovati o odlukama verifikacijske komisije i ako hoće, u kojem sastavu će biti ta skupština?

Nažalost ovom prilikom nismo imali mogućnost dobiti odgovore na sva pitanja jer nazočni na press-konferenciji ispred Izborne komisije Stanko Hautz i Zlatko Nakić nisu dopustili pitanja, već su poručili da će sve objasniti putem službenih glasila HNS-a.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider