Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

'Rat do istrebljenja': Štimac ne odustaje, ali Mamić ima 'topa fore'

U bitki za HNS čini se da se „ratna sreća“ polako, ali sigurno okreće na stranu Zdravka Mamića…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Otvorena podrška krovne europske nogometne organizacije Uefe predsjedniku HNS-a Vlatku Markoviću možda će odigrati ključnu ulogu u konačnom ishodu bitke između Igora Štimca i Zdravka Mamića za prevlast nad hrvatskim nogometom.

>> Štimac za Dnevnik Nove TV: Markovićeve suze UEFA-i su uzaludne!

>> UEFA: Za nas je Marković i dalje predsjednik!

Uefina podrška Markoviću mogla bi utjecati na rješenje Ministarstva uprave u kontekstu legitimnosti odluka donesenih na Skupštini 20. veljače. U složenim političkim okolnostima u kojima se Hrvatska nalazi, teško da će državna uprava poduprijeti ono od čega se distancirala Uefa. No ipak, treba pričekati odluku pravnih organa, pa ćemo svi skupa biti pametniji.

Neki će posljednja događanja protumačiti kao još jednu pobjedu Zdravka Mamića, izvršnog dopredsjednika Dinama i bez sumnje najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa. Kako se sada stvari doimaju, čini se da takva razmišljanja nisu daleko od istine, iako treba upozoriti kako je kraj bitke još uvijek daleko i puno se toga u kratkom roku može izmijeniti. Rat do istrebljenja se nastavlja, ali Mamić ima 'topa fore'. Usred Dinamovih priprema u Turskoj Mamić se iznenada vratio u Hrvatsku.

Čorak nije došao, Kulušić se distancira

U tišini je pokrenuo novu promidžbenu akciji protiv Štimca i njegovih ambicija da zavlada HNS-om. Mamić je usporedo radio na dva kolosijeka. Zajedno s Markovićem i Srebrićem lobirao je kod Uefe i Fife, a u tuzemstvu je pokušao na svoju stranu pridobiti pokojeg Štimčevog suborca. Dojučerašnji ključni Štimčevi saveznici poput Tomislava Čorka ili Ante Kulušića odjednom su „progledali“ i više nisu sigurni Štimčevi puleni.

Vukovarski skupštinar Tomislav Čorak misteriozno je nestao na dan nedjeljne Skupštine u Westinu, iako je samo dan prije govorio kako sigurno stiže u Zagreb. Među skupštinarima koji su podržali Štimca moglo se čuti kako ih je Čorak izdao, a navodno je presudan bio poziv nepoznatog ministra. Ante Kulušić, utjecajni član HDZ-a i jedan od najmoćnijih Štimčevih zagovornika, izabran je zajedno sa Željkom Čulom na nedjeljnoj Skupštini za dopredsjednika HNS-a, a sada ističe da nije na ničijoj strani. Teško je bilo što zaključiti iz njegovih izjava osim da se polako distancira od Štimca.

Prije dva mjeseca bio je puno izravniji, a također je obnašao visoke dužnosti u HDZ-u. Uz sve to na Skupštini 20. veljače dogodio se i šlamperaj oko „dvostrukog glasovanja“ koji je ostavio loš dojam u javnosti, što je do sada bila glavna prednost Štimca i njegove skupine, ali i otvorio nove mogućnosti za poništenje odluka Skupštine. Sve su to jasni znaci da Štimčeva fronta polako kopni, a kako dani budu prolazili Markovićev položaj na čelu HNS-a bit će sve čvršći. Naravno, ako se u narednih nekoliko tjedana ne dogodi neki novi obrat, što nije isključeno.

Štimac ne želi razgovarati s Mamićem

Iako Štimac ističe da nema namjeru sjesti sa Zdravkom Mamićem za isti stol, jer, kako kaže, ne želi o bitnim stvarima za hrvatski nogomet razgovarati s čovjekom koji je kazneno gonjen, a da s Markovićem nema smisla razgovarati jer je ovaj pokazao da je Mamićeva marioneta, ipak se u kuloarima može čuti kako je Štimcu prilično jasno da Ministarstvo uprave neće prihvatiti odluke njegove Skupštine, pa je počeo razmišljati o tome da se sa svojim suborcima pojavi na Skupštini koju je sazvao Marković 19. travnja. Štimac je ipak racionalan tip i zna da mu neće puno pomoć pozivanje na kršenje statuta i propisa kod prosinačke Skupštine. Jedini način s kojim može srušiti Markovića jest taj da ga pobijedi na Skupštini na kojoj će sudjelovati obje strane.

Ako se Štimac doista odlučio pojaviti na Skupštini 19. travnja, u sljedeća dva mjeseca možemo očekivati nova lobiranja i predan rad oba tabora na terenu. Velika borba vodit će se u Primorsko-goranskom i Varaždinskom savezu. Štimac će pokušati doći do drugog glasa u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je trenutačni omjer 1 – 1, a Mamić preko svojih saveznika u Varaždinu pokušava srušiti Nevenka Herjavca i ostatak društva. Namjera mu je doći barem do jednog glasa.

Novi glas za Markovića u ZNS-u

Mamić je sa svojim saveznicima već počeo raditi na dobivanju četvrtog glasa u Zagrebačkom nogometnom savezu. Odjednom su se sjetili da postoji nekih dvadesetak neregistriranih klubova s kojima će prijeći brojku 100, te će na taj način steći još jedan dodatan glas u Skupštini. Time će Skupština na travanjskoj sjednici, jedinoj koju Uefa priznaje legitimnom, brojati 50 članova, a ne dosadašnjih 49. Štimac će izgubiti i glas Dragutina Marjanovića, skupštinara iz Koprivničko-križevačke županije koji je zamijenjen novim delegatom od strane svoje baze baš na dan posljednje Skupštine u Westinu.

Prema trenutačnom omjeru snaga, ostane li Čorak „skriven“ u Vukovaru, odnosno neutralan, te ostane li u Primorsko-goranskoj i Varaždinskoj županiji identična konstelacija snaga kao do sada, Marković će imati podršku od 25 skupštinara, dok će Štimac imat jednog manje i prema tome izračunu neće dobiti priliku za glasovanje o povjerenju Markoviću. Sumnjamo da će Mamić i Marković napraviti pogrešku da na Skupštinu pošalju nekog delegata koji ne bi imao pravo glasovanja zbog kaznene prijave. Na to će se sigurno dobro paziti.

Lakrdija oko broja klubova u Brodsko-posavskoj županiji

Osim toga, lako je moguće da Štimac na Skupštini 19. travnja ostane bez još jednog glasa ako komisija odluči oduzeti Brodsko-posavskoj županiji jedan glas od dosadašnja tri zbog toga što u toj županiji nema više od stotinu klubova. Podsjetimo da je Štimac pritiskao vrhušku HNS-a da Slavonskom Brodu oduzme jedan glas jer ima manje od stotinu registriranih klubova, no zahtjev mu je odbijen. U tom trenutku Brod je bio najčvršća Markovićeva karika, tamo je na Izvršnom odboru pobijedio komotno s 10 – 2, pa je očekivao tri sigurna glasa. No, uoči Skupštine 17. prosinca dogodio se obrat, dva su skupštinara iz Broda iznenada prešla na stranu Štimca. Kasnije je Štimac dobio podršku i trećeg delegata.

Od tog trenutka Štimac više ne spominje sumnjivu bilancu registriranih klubova u Brodsko-posavskoj županiji, ali Markovićeva strana sve češće spominje kako je Štimac bio u pravu kada je tražio da se Brodu oduzme jedan glas. Ovaj posljednji primjer dovoljan je dokaz kako obje strane tumače propise iz kuta koji im odgovora u određenom trenutku. To i jest lakrdijaška strana ove humoreske. Narodskim rječnikom rečeno na djelu je ona stara poslovica: Sjaši Kurta da uzjaši Murta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider