Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Posljednje riječi uoči Brazila

Hrvat koji je dva puta zaustavio Maradonu: Jeste li znali za ove detalje oklade?

Tomislav Ivković gostovao je u emisiji 'S gola na GOL.hr' u kojoj je, između ostalog, govorio o SP-ima u Italiji 1990. i Njemačkoj 2006. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tomislav Ivković danas je trener Lokomotive, no prije trenerske karijere bio je naš proslavljeni vratar. Karijeru je započeo u Dinamu, branio je i za Crvenu zvezdu, austrijske prvoligaše, a najsjajnije trenutke karijere ostvario je u Sportingu iz Lisabona. Branio je na OI u Los Angelesu te na Svjetskom prvenstvu u Italiji.

Ivković je bio poznat po čitanju suparnika koji bi mu pucao 11-erce. Bi li danas obranio penal nepogrešivom Ivanu Krstanoviću?

''Krstanović je fenomen, to je savršenstvo. Volio bih da puca meni penale, jer to je čista psihologija. Skinuo bih mu penal kad bih trebao'', rekao je ivković domaćinu emisije Vladi Bobanu.

POGLEDAJTE SVE EMISIJE 'S GOLA NA GOL.HR'

Pred Lokomotivom je danas (petak) možda i utakmica sezone. Moraju pobijediti na Parku mladeži kako bi izborili pretkola Europske lige.

''Priželjkivao sam da zadnja utakmica odlučuje. Možda sam se nadao da ćemo imati koji bi bod više. Naša momčad je najmlađa u ligi i moram biti zadovoljan. Jer, ako s mojim dječjim vrtićem odlučujemo tko će u Europu onda je to već neuspjeh za Split s obzirom koju ekipu imaju'', poručio je Ivković koji nikada nije imao dlake na jeziku.

Prokomentirao je završnicu HNL-a i borbu za ostanak u ligi (pogledajte u priloženoj emisiji), a onda se osvrnuo na tešku poziciju trenera u Hrvatskoj. On je jedan od rijetkih koji je tri godine na istoj klupi.

''Jedino kontinuitetom se može nešto napraviti. Mora biti kohezija s ljudima koji vode klub. Ima klubova koji nakon dva-tri negativna rezultata mijenja trenera.''

Je li se naljutio na Mamiće kada ipak nije postao trener Dinama ove zime?

''Rekao sam da sam bio ljutit, ali samo na način na koji sam saznao. No, to se riješilo, sa Zdravkom sam u dobrom odnosima, kao i sa Zokijem.''

Što su rekli igračima u svlačionici prije Brazila?

Bili ste u stožeru Cice Kranjčara na SP-u 2006., tada smo otvarali isto protiv Brazila. Kakva je bila atmosfera u svlačionici i koja je bila posljednja poruka stručnog stožera?

''Poruka je 'uživajte u ovom fantastičnom ambijentu. Bio sam na puno utakmica, ali ambijent je u Berlinu bio neviđen. Rekli smo 'uživajte u nogometu' i odigrali smo kvalitetu utakmicu.''

''Sad je bilo Brazilu puno teže jer gleda cijeli svijet. Svi očekuju da Brazil bude svjetski prvak, ali Brazilci se boje Urugvaja i Argentine. Nisam siguran da će Brazil odigrati veliko SP.''

Hrvatska opet ima neke svjetske klase?

''Mi na brzinu proglasimo 'svjetske igrače'. Modrić je koplje iznad svih,. Mandžo je na visokom nivou, ali vidite da ime probleme u Bayernu. Moramo biti skromni i realisti. Moramo igrati svaku utakmicu kao da je zadnja, ne smijemo biti bahati zato što su nam igrači igrali u finalu Lige prvaka i Europske lige.''

Kakva su vam sjećanja na Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine?

''Sjećanja su mješovita. Imali smo problema jer se Jugoslavija počela raspadati. Pokazali smo da smo bili klapa koja je igrala dugo zajedno. Imali smo najboljeg trenera u bivšoj državi. Ivica Osim je moj uzor, trener koji traži igru, koji više voli stvarati, da od ničega nešto napravi.''

Onda je došla ta utakmica četvrtfinala protiv Argentine (0:0 nakon produžetaka) i nova obrana 11-erca Diegu Maradoni.

''Mijenjao bih sve to da smo prošli Argentinu u četvrtfinalu. Igrali smo produžetke s 10 igrača protiv velike Argentine. Odigrali smo vrlo dobro SP i bili smo peti na kraju. ''

S Maradonom je pala i oklada oko penala?

''Oklada je bila kada sam igrao sa Sportingom u Kupu UEFA protiv Napolija godinu ranije'', rekao je Ivković, a detalje oklade i je li Maradona isplatio 'lovu' pogledajte u priloženoj emisiji.

Mladi vratar Lokomotive Oliver Zelenika sigurni je putnik u Brazil.

''Logično je da treći vratar bude mlađi igrač. Da uči i osjeti taj ambijent. Brano je kod Kovača u U-21 vrsti tako da ga Niko zna.

O Hajduku, Dinamu, prokletstvu Benfice, finalu Lige prvaka, Maradoni, favoritima SP-a...

Na pitanje o golu Bake Sliškovića iz kornera Ivković se sjetio tog sjajnog bivšeg nogometaša Hajduka, a onda se dotaknuo i sadašnjosti i prošlosti splitskog kluba s čijim je čelnicima često ulazio u verbalne sukobe. Pogledajte u emisiji što je sve rekao o Hajduku i njegovim čelnicima.

U ostatku emisije 'S gola na GOL.hr' Ivković je pričao i o 11-ercima u finalu Europske lige, o prokletstvu Benfice u koje Portugalci itekako vjeruju, zašto ne očekuje neko veliko finale lige prvaka koje će gledati uživo u Lisabonu. Osvrnuo se i na činjenicu da na Maksimiru nema gledatelja, govorio o raspletu Primere, favoritima SP-a u Brazilu te vječnom pitanju o najboljem nogometašu u povijesti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider