Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kultni likovi HNL-a

Rušio je Aston Villu, ali se ne srami padanja na stražnjicu i 'tunela'

Retorika trećeg lica, beskompromisnost, simbol stabilnog kluba i radničke klase HNL-a...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sjećamo se jedne utakmice Slaven Belupa pred kraj prvenstva kada je zbog viška kartona Pavo Crnac morao ostati izvan zapisnika. Važna utakmica za koprivnički klub, čini mi se protiv Hajduka, Pavo ne može pomoći svojoj momčad i novinaru daje izjavu prije utakmice:

''Čeka nas težak susret, ali ova momčad ima igrače koji mogu nadomjestiti i jednog Pavu Crnca!''

>> SERIJAL KULTNI LIKOVI HNL-A

Branič koji se krajem 90-ih ubrajao u rubriku ''bespoštedni HNL''. Igrač iz rečenice – ''uvijek i samo sa šest čepova.'' Vrlo ugodan sugovornik i čovjek koji je postao jedan od zaštitnih znakova Slaven Belupa u njegovih 16 HNL godina. Pavo i Hasan Kacić u obrani bili su bermudski trokut za mnoge napadače. Točka nestajanja.

Pavo je rođen u Slavonskom Brodu prije 42 godine, a u Slaven je došao 1998., godinu nakon što je koprivnički klub ušao u HNL.

''Došao sam iz Marsonije koja se često borila za ostanak u ligi. Uvijek je bilo ''biti ili ne biti'' i tu sam pokupio tu fajtersku narav. Vjerojatno je igračima moja duel igra bila podstreh da i oni idu daju sve na terenu.''

Pala je pod dirigentskom palicom Pave Crnca i Aston Villa u Koprivnici u tadašnjem Intertoto kupu. Bila je to sjajna generacija. Solomun, braća Bošnjak, Kacić, Brgles, Mužek, Ferenčina i atomski napad – Jurčec i Dodik.

Francuski ljepotan David Ginola se skinuo na treningu i pokazao torzo na paklenoj vrućini. Ženski dio Koprivnice bio je impresioniran, ali ne i onaj Slavenov. Crnac je zabio u 61. minuti za 1:0, a Ginola je u 89. izjednačio za 1:1. Goran Geršak je u sudačkoj nadoknadi donio jednu od najvećih pobjeda koprivničkog kluba u povijesti. Igrao je Slaven u mandatu Pavu Crnca i protiv Stuttgarta i protiv Deportiva.

Bio je za braniča izrazito snalažljiv u šesnaestercu. Zabio je 15 pogodaka u 147 HNL susreta.

''Osim Aston Villi, zabijao sam i kada smo pobjeđivali Dinamo. Imam čak i na kazeti svoje golove, ali i greške. Da, ne sramim se toga. I kada su mi gurali kroz noge i kada su me 'bacali na guzicu' od driblinga. Znao sam to pokazati i našim mladim igračima u klubu. Ne smiju se sramiti svojih grešaka, moraju učiti iz njih'', prepričava nam šef Slavenove omladinske škole.

Pedantni stručnjak i nogometni fanatik.

''Žao mi je što klinci više ne igraju nogomet iza zgrada. Selekcije su manje. Više ih zanimaju kompjuteri. Nekako im je lopta sporedna stvar'', priznaje Crnac kako bi u budućnosti moglo biti sve manje ''avlijskih igrača''.

Pavo na terenu nije bio veliki španer, ali nije mu nedostajalo ničega što su cijenili navijači - srca i borbenosti na izvoz.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider