Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Rasplet 'slučaja Sammir': Totalni rat 'Filha' i Dinama?

Da je Sammir kojim slučajem stavio potpis na produženje ugovora, teško je zamisliti da bi bio izbačen iz kluba na način kako se to dogodilo…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sammir je izbačen iz Dinama, no pravo je pitanje što slijedi? Nakon što mu je pokazao izlazna vrata, Zoran Mamić poručio je kako Sammir više neće kročiti u svlačionicu „modrih“. Međutim, to ne znači da je time prestao biti igrač Dinama. Brazilcu s hrvatskom putovnicom ugovor s Dinamom istječe tek sljedećeg ljeta.

>> Mamić otkrio kako je Sammir reagirao na izbacivanje iz Dinama!

Da je potpisao, Dinamo bi 'zažmirio'?

Logično je da je do tada na plaći kod maksimirskog kluba, a ako je na plaći i želi je primati, morat će ispunjavati preostale radne obveze, barem do službenog raskida ugovora. Znači li to da bi Sammira u sljedećih nekoliko mjeseci mogli viđati ranojutarnji džogeri u Maksimiru?

Bude li želio, Dinamo može zakomplicirati život Sammiru, kojem zasigurno ne bi lako palo dizanje u zimsko praskozorje i trčanje po maksimirskoj šumi. Pitanje svih pitanja glasi: ima li Sammir ponudu nekog kluba u džepu i ako je ima, kakav je dogovor? Zoran Mamić je na press-konferenciji prije utakmice s PSV-om u Eindhovenu otkrio kako se jedan brazilski klub interesira za Sammira. Kazao je kako ipak ima osjećaj da će Sammir izabrati ostanak u Dinamu, a ako se ipak odluči za odlazak, Dinamo mu neće praviti probleme, već će ga maksimalno koristiti do isteka ugovora.

Logično je zaključiti da je Sammir očito odbio produžiti ugovor, a Dinamo je odlučio da više neće tolerirati njegove ekscese, čak ni puno manje od onih u ne tako davnoj prošlosti. Zašto bi tolerirao ekscese igrača koji može napustiti klub bez odštete? Da je Sammir kojim slučajem stavio potpis na produženje ugovora, teško je zamisliti da bi bio izbačen iz kluba na način kako se to dogodilo. U tom slučaju Dinamo bi imao interes i dalje „žmiriti“, a ovako ga nema. To je jasno kao dan.

Postoji li interes za Sammira?

Ako se Sammir zainati, može u zimskom prijelaznom roku potpisati za novi klub i tek na ljeto potpuno besplatno napustiti Dinamo. To je opcija koja Dinamu u ovom trenutku sigurno ne odgovara. Dinamu bi najviše odgovaralo kada bi Sammir otišao već u zimu. Naravno, uz određenu odštetu.

No, pitanje je postoji li konkretan interes za Sammira i želi li neki klub u ovom trenutku za njega plaćati odštetu kada se zna da će na ljeto biti slobodan igrač? Ako neki klub i želi vidjeti Sammira u svojim redovima već u zimskom prijelaznom roku, sigurno je da želi platiti što manju odštetu.

Dinamo iz navedenih razloga nema previše jake karte za pregovore. To je i glavni razlog zbog čega je želio produžiti ugovor sa Sammirom pa onda krenuti u licitaciju. Na taj način „modri“ bi sasvim sigurno mogli više zaraditi od transfera. S ovakvim kartama u rukama teško je odigrati kvalitetnu transfernu partiju.

Ima li Sammir volje za nastavak rata?

S druge strane, pitanje je ima li Sammir volje i želje za nastavak rata s čelnicima Dinama? Ako postoji klub koji bi ga čekao do idućeg ljeta, Sammir bi možda mogao isposlovati za sebe veću plaću na kontu toga što će doći kao slobodan igrač. No, u tom slučaju bi sasvim sigurno izgubio više od pola godine u nogometnom smislu. Ne bi igrao utakmice, ali bi morao dolaziti na treninge i to po Dinamovu programu. A već smo rekli što bi to značilo. Čisto sumnjamo da je Sammir spreman na takvu žrtvu, bez obzira o kojim je novcima riječ, ali nećemo odbaciti tu mogućnost.

Bilo bi najljudskije da Dinamo i Sammir pronađu zajednički jezik na obostrano zadovoljstvo. Ipak je Sammir proveo značajan dio života u Zagrebu i godinama je bio ključni igrač Dinama. Međutim, nogomet je posao, a u svakom poslu svaka strana gleda svoj interes. Niti je Sammir došao u Dinamo iz ljubavi prema Hrvatskoj i Zagrebu, a niti je Dinamo doveo Sammira jer ima lijepe oči.

Sammir je u Dinamu igrao jer je zato bio plaćen. I to jako dobro. A Dinamo, jasno, želi povrat uloženih sredstava. I to najmanje. Sammir vjerojatno misli da je dosta toga vratio svojim igrama. I tu ima istine, ali nema kluba na svijetu koji svoje igrače pušta besplatno ako može dobiti odštetu. Takva su pravila igre.

Rješenje na obostrano zadovoljstvo

Pitanje je mogu li nakon svega pronaći rješenje s kojim bi obje strane bile zadovoljne? Nema previše mogućnosti. Prva je da se strane pomire na način da Sammir pristane na produženje ugovora, a da ga Dinamo potom vrati u kadar. Ta mogućnost nije prevelika, s obzirom da su iz Dinama jasno poručili kako Sammir više neće kročiti pod maksimirsku južnu tribinu, ali nagledali smo se tijekom godina i većih obrata pa to uopće nije nemoguća solucija.

Druga je mogućnost da dogovore sporazumni raskid ugovora, odnosno da Dinamo da Sammiru odriješene ruke u traženju novog kluba, a da Sammir odustane od preostalih potraživanja. A treća je mogućnost da se pojavi klub koji je spreman platiti zadovoljavajuću odštetu u zimskom prijelaznom roku. Čini se da bi treća opcija najviše odgovarala objema stranama. No, postoji li klub koji je spreman „baciti aktovku na stol“?
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider