Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Procurili dokazi da je Mamić obmanjivao navijače? Moglo se bez prodaje igrača...

U javnost su procurili iznosi koje je Dinamo zaradio u razdoblju od 2006.-2009. od prodaje igrača...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U razdoblju od 2006. do kraja 2009. godine na račun NK Dinama sjelo je više od 784 milijuna kuna. Od toga je 358 milijuna kuna sjelo od transfera igrača, dok je preostalih 425,9 milijuna kuna stiglo iz poslovnih aktivnosti kluba, piše Zagrebancija.com.

Najplodonosnija godina u Dinamu bila je 2007. kada je Mamić isticao kako zbog 'preživljavanja' mora prodavati igrače (Eduardo, Ćorluka), a godinu je klub završio u knjigovodstvenom plusu od 140 milijuna kuna

Iako su sva financijska izvješća rađena iznimno detaljno, iz njih se ne može iščitati poslovanje kluba do kraja  zbog nedostatka revizorskih bilježaka. Naime, tijekom te četiri godine klub je bilježio mnoga primanja i davanja pozajmnica, nekih godina i po 33 milijuna kuna.

>> Dinamo opet mijenja ime: Pita li tko navijače?

Ali ono što se iz svega može zaključiti je da je Dinamo mogao preživljavati svaku godinu isključivo iz poslovnih aktivnosti bez tolike prodaje igrača u inozemstvo. Naime, Dinamo je u tom razdoblju zaradio od prodaje ulaznica 25,3 milijuna kuna, 189,6 milijuna kuna od uplata sponzora kluba, 25,2 milijuna kuna od UEFA-e, te 110 milijuna kuna iz proračuna grada Zagreba. Ostalih 75,8 milijuna kuna klub je primio od ostalih aktivnosti poput naknada za pravo emitiranja, donacija i ostalog, piše Zagrebancija.

Najplodonosnija godina u Dinamu bila je 2007. kada je Mamić isticao kako zbog 'preživljavanja' mora prodavati igrače (Eduardo, Ćorluka), a godinu je klub završio u knjigovodstvenom plusu od 140 milijuna kuna', piše u tekstu. Godinu poslije (kad su prodani Modrić i Vukojević) navodi se kako je Dinamo od transfera zaradio 160 milijuna kuna, a godinu završio u plusu od 86 milijuna kuna. Ukupna vrijednost kluba tada je iznosila 200 milijuna kuna.

Tek je prošlu, 2009. godinu Dinamo završio u minusu od 36 milijuna kuna, ali mu je svejedno ostalo 164 milijuna kuna. Za ovu godinu nema podataka ali prodaja Mandžukića i Lovrena sigurno je ponovno napunila 'Modru' blagajnu.  

Ipak, treba napomenuti da transferi prodanih igrača iz Dinama sjedaju u ratama, a ne odjednom, tako da se iz ovih dokumenata ne može sa sigurnošću reći čije je svote od transfera Dinamo zaista i do kraja primio, a čije nije. Zdravko Mamić nije štedio kod dovođenja igrača, barem na papiru, za transfere od 2006.-2009. je potrošio 204 milijuna kuna ali je od prodaje zaradio već spomenutih 358 milijuna kuna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider