Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dobri pokazatelji

Preobrazba lige: Nekad je derbi pokazivao slabosti HNL-a, a danas...

Tko je gledao nedjeljni derbi između Dinama i Hajduka, mogao je biti zadovoljan viđenim. Slično je i s cijelom sezonom...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

'Ajmo iskreno. Da vam je netko na početku sezone s jedne strane stavio Prvu HNL i s druge postavio sljedeće potencijalne poveznice:

a) liga u kojoj nakon odrađene točno prve polovice prvenstva prvi bježi drugome svega jedan bod,

b) liga u kojoj prosječno padne skoro 2,5 pogotka po utakmici (2,47),

c) liga u kojoj dvije najveće navijačke skupine u derbiju ljutih rivala navijaju jedna pored druge,

d)liga u kojoj padaju atraktivni pogoci poput onog legendarnog Van Bastenovog, i

e) ništa od navedenog,

priznajte, što bi ste, i to bez razmišljanja, prvo razmišljanja zaokružili.

Vjerojatno bi najprije pregledali poleđinu papira da možda tamo nije netko sakrio f), g), h) i ostale opcije u kojima bi otprilike stajalo: Dinamo prvi sa 40 bodova prednosti pred drugim (Lokomotivom), i/ili, dosadna liga gdje su šanse česte kao i prijestupne godine i u kojoj je zadnji eurogol postignut još tamo kada je svijetom skijaških skokova vladao Kazuyoshi Funaki. A onda bi ste u nedostatku spomenutih, brže bolje potražili ono pod e), zaokružili i istog trena prestali misliti o HNL-u jer vam je i ovo bilo već prilično jezivo. I nitko vam ne bi zamjerio.

No, evo... Kada biste zaokružili od a) do d), bili bi ste maksimalno u pravu. Na pola puta do cilja, sada se i službeno može reći: Prva HNL napravila je bitan iskorak i u ovom“ Liga 10 formatu“ već nakon 5-6 mjeseci izgleda aktraktivno.

Cilj teksta ni u kojem slučaju nije zanemarivati sve ono što i dalje ne valja, kao što su veliki financijski problemi, kao što je mizerna infrastruktura i kao što su navijački problemi koji se ne mogu izbristati jednim „bratskim derbijem“. Cilj je samo skrenuti pozornost na ono što je pozitivno. A pozitive ima. I to dovoljno da bi se ponadali da će se sve zapravo pretvoriti u sveopći trend.

Odličan nedjeljni derbi

Kako ignorirati nedjeljni derbi u kojem smo vidjeli prilično brz (u kretanju igrača, ali što je još bitnije u razmišljanju istih), otvoren, efikasan i, u principu, moderan nogomet? S jedne strane Dinamo koji, pod Zoranom Mamićem, sve lakše pretače individualnu u momčadsku kvalitetu, a s druge Hajduk kojim Igor Tudor prati najnovije nogometne zakonitosti (igra s tri braniča) kojima sve češće pribjegavaju Antonio Conte, Cesare Prandelli i Brendan Rodgers?

Bio je to dvoboj u kojem smo vidjeli 4 pogotka, ukupno 13 udaraca u okvira vrata, te još dodatnih 13 koji su završili pored gola. I dvoboj u kojem su BBB i Torcida pokazali kako se itakekako dobro mogu sporazumijevati kad to žele. Na terenu smo vidjeli dobru utakmice, ali najveći plus u očima javnosti ostvarili su upravo oni. Navijači. Navijači koji ne divljaju. I to kad se pred njih postavilo jedno čudno pravilo, tzv. „vaučerizacija“.

Ne zaboravimo Rijeku. Rijeku i Matjaža Keka. Ulazak u Europsku ligu preko Stuttgarta, pa tri domaća remija u skupini, Kramirićeva golčina Lyonu i općeniti rezultatski trokorak Riječana. Slovenski stručnjak vodi klub s Kantride prema velikim stvarima, a da pri tome privlači simpatije široke nogometne i nenogometne mase. I poklonici RNK Split i Lokomotive mogu biti zadovoljni...

Ligu krasi više kvalitenih strijelaca. Leon Benko je odmaglio na kojih par koraka ispred ostatka konkurencije. Ima ih na kontu već 11, Soudani ima 8, a onda su tu: Mate Bilić, Duje Čop, i „mali“ Pašalić s po 6 pogodaka. Bencun, Kvržić, Junior Fernandes, Kramarić, Križman i Bencun imaju po 5 postignutih pogodaka. A i gledatelja je sve više na stadionima. Kakvi god oni bili. Usporedbe radi, s tih 2,47 golova u prosjeku, HNL je u rangu jednog Premiershipa (2,53) i talijanske Serie A (2,52). Čak i bolja od francuskog „Championnata“ (2,39).

Sve u svemu, kada bi drugi dio prvenstva, a i natjecanje u Kupu (počevši s današnjim derbijem) bili barem jednako plodonosni, bili bismo svi još zadovoljniji. Na krilima toga, možda poraste i nada u rješavanje onih spomenutih problema...

Radi li se o utopiji ili o preobrazba bez kafikijanskih peripetija? Ostaje nam samo pričekati i – nadati se...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider