Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Novi Dinamov stadion: 'Plavi vulkan' na Kajzerici za 122 milijuna eura!

Izgradnja novog nacionalnog stadiona na Kajzerici, prema troškovniku koji je izradila jedna ugledna građevinska tvrtka koštala bi oko 122 milijuna eura, istaknuo je danas na konferenciji za novinare voditelj projektnog tima Hrvoje Njirić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Radi usporedbe naveo je da bi, nasuprot tome, za rušenje maksimirskog stadiona, izgradnju zamjenskog (40 milijuna eura) te izgradnja novog u Maksimiru stajalo ukupno 400 milijuna eura.

Za razliku od nekoliko stotina milijuna eura moglo bi se u Zagrebu izgraditi 50-tak dječjih vrtića ili škola, pa je Njirić upitao što su građani radije spremni financirati u uvjetima gospodarske krize.

Podsjetio je na kronologiju zbivanja oko neodržavanje referenduma oko maksimirskog stadiona, napominjući da je u lipnju 2008. raspisan natječaj i da su očekivali da će Grad naručiti troškovnik.

Kako to nije učinjeno, naručili su troškovnik od renomirane građevinske tvrtke, koja želi ostati anonimna (budući se želi kandidirati na eventualnom budućem natječaju) prema kojem je ukupan trošak izgradnje maksimirskog stadiona 400 milijuna eura, rekao je Njirić.

Također je naglasio je da je lokacija Kajzerica bolje rješenje i po kriterijima UEFE, zbog prometnog pristupa, prepoznatljivosti simbola ('Plavi vulkan' - vanjska oplata u prepoznatljivoj zagrebačkoj plavoj boji), funkcionalnosti, a pri gradnji bi se koristili najsuvremeniji materijali i poštovali najviši ekološki standardi. Rješenje je primjereno hrvatskim uvjetima, okolnostima i potrebama, izjavio je spomenuti arhitekt, napominjući da bi izgradnja trajala dvije godine.

Odgovarajući na novinarski upit Njirić je potvrdio da je radi izgradnje stadiona na Kajzerici potrebno srušiti dva paviljona Zagrebačkog velesajma, a što je uključeno u cijenu od 122 milijuna eura.

Je li sljedeći korak održavanje referenduma ili nešto drugo, odlučit će politika, mišljenja je voditelj projektnog tima. (Hina / V.H.)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider