Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Platini: Prijetnju izbacivanjem iz Europe shvatite ozbiljno!

Prvi čovjek UEFA-e potvrdio je zabrinutost navijačkim neredima u Hrvatskoj i Srbiji...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europska nogometna federacija (UEFA) očekuje hitno sudsko procesuiranje i strogo kažnjavanje izgrednika, stvaranje učinkovite baze podataka o nasilnicima, te međunarodnu suradnju policijskih snaga i razmjenu informacija, ističe se u tekstu koji je u petak objavljen na internetskom portalu Uefe nakon što se je predsjednik Europske nogometne federacije Michel Platini sastao sa predsjednicima Hrvatske i Srbije.

>> Platini zaprijetio Josipoviću izbacivanjem HNS-a iz svih natjecanja!

"Navijačko nasilje na nogometnim utakmicama je naša glavna briga i taj problem zahtijeva hitnu reakciju. Na sastancima sa predsjednicima Hrvatske i Srbije vidio sam da i oni dijele našu zabrinutost, te da su spremni sudjelovati u pronalasku rješenja. Složili smo se da je potrebno donijeti jasne mjere, ta da je pritom potrebna predanost državnih vlasti na svim razinama. No, moram naglasiti da postoji ozbiljna prijetnja da nacionalnim reprezenatacijama i klubovima iz Hrvatske i Srbije bude zabranjen nastup u Uefinim natjecanjima ako u roku od godine dana ne bude jasnih znakova da se poduzimaju mjere za sprečavanje navijačkog nasilja", kazao je Platini nakon što se u četvrtak sastao sa predsjednicima Hrvatske i Srbije, Ivom Josipovićem i Borisom Tadićem. U tekstu objavljenom na Uefinom portalu dodaje se da bi ta suspenzija mogla biti dugoročna.

Platini je naglasio da nasilje kod pojedinih navijačkih skupina nadilazi ingerencije nogometnih organizacija, te da je potrebna intervencija država i međunarodna suradnja policijskih snaga.

Uefa navodi da plan za borbu protiv navijačkog nasilja treba uključivati učinkoviti sistem zabrane posjeta utakmicama za one koji izazivaju nerede, te zabrane putovanja na gostujuće utakmice. Također, očekuje se hitno sudsko procesuiranje onih koji izazivaju nerede i njihovo strogo kažnjavanje ukoliko budu proglašeni krivima. Uefa ističe i potrebu razvijanja protokola za međunarodnu suradnju policijskih snaga i razmjenu informacija.

Među mjerama za borbu protiv huliganizma Uefa navodi poboljšanje stadionske infrastrukture, koordinirano djelovanje policije i zaštitara i njihovo obučavanja za borbu protiv nasilnika, zatim bolje prikupljanje informacija i stvaranje učinkovite baze podataka o izgrednicima. Uefa također predlaže podršku navijačima koji se sportski ponašaju na tribinama.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je u razgovoru sa Platinijem naglasio kako je svjestan problema nasilja na nogometnim utakmicama, te da je Vlada RH pripremila novi zakon koji bi trebao pridonijeti rješavanju tog problema. Također, predsjednik Josipović je najavio da će zatražiti od nadležnih institucija da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi se suzbilo nasilje na nogometnim stadionima u Republici Hrvatskoj. (M.I./Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider