Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stižu Slovenci

Otpali Šahtar i Split: Hajduk s Olimpijom slavi 102. rođendan

Gost Bijelih na 102. rođendanu bit će Olimpija iz Ljubljane.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hajduk i Olimpija na Poljudu će 9. veljače odigrati prijateljsku utakmicu, četiri dana prije nego splitski velikan proslavi 102. rođendan. U igri je bio i Šahtar, ali nikako da Rudari pohode Poljud - prošle godine već dogovorena utakmica je otkazana, a ovaj put Ukrajincima ne odgovara termin jer igraju u osmini finala Lige prvaka protiv Borussije Dortmund.

Olimpija je Hajdukov vršnjak - klub iz Ljubljane također je osnovan 1911. godine (9. svibnja), ali je 2004. raspuštena nakon što je bankrotirala zbog duga od tri milijuna eura. Godinu kasnije osnovani su pod imenom Bežigrad, poput stadiona na kojem su igrali u najvećem dijelu svoje povijesti. U najviši razred slovenskog nogometa vratili su se 2009., osvojivši četvrto mjesto u prvoj sezoni.

Olimpija danas svoje utakmice igra na novom, modernom stadionu kapaciteta 16 tisuća mjesta, koji je dio velikog sportskog centra Stožice.

Zmaji su u prvoj jugoslavenskoj ligi nastupali 20 sezona, posljednji put 1983./1984. Osvojili su slovensku prvu ligu u prva četiri izdanja (1992.-1995.), ali otada nisu bili prvaci (tek su u četiri navrata uspjeli osvojiti drugo mjesto). Imaju i četiri Kupa, zadnji osvojen 2003.

U listopadu će se navršiti 10 godina otkako su odigrali posljednju europsku utakmicu - na Anfieldu su u prvom kolu Kupa Uefa poraženi od Liverpoola s 3:0.

Istinska legenda Olimpije je Brane Oblak, koji je 1973. prešao u Hajduk i bio neizostavan član zlatne generacije Bijelih, s kojom je Tomislav Ivić harao Jugoslavijom. Od poznatijih Slovenaca koji nosili Olimpijin dres treba izdvojiti današnjeg izbornika Srećka Kataneca, Džonija Novaka, Primoža Glihu, a pretposljednju karijeru u sezoni tamo je proveo Robert Prosinečki.

Osim Oblaka, zajedničko Hajduku i Olimpiji jest da su godinama u sjeni najvećeg rivala - i dok Dinamo dominira hrvatskim nogometom, u Sloveniji je nedodirljiv Maribor, s kojim Zmaji imaju dugu povijest derbija. Ljubljančani će vrlo vjerojatno i ove godine gledati kako se u gradu na Dravi slavi titula (Maribor pred drugoplasiranom Olimpijom ima devet bodova prednosti i utakmicu manje).

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider