Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vidljivost huligana prejaka

Odgovor organizacije iz Rijeke: Pozivaju Mamića na sučeljavanje!

Regionalni info-centar za mlade Rijeka oglasio se priopćenjem za javnost u svezi Uefine kazne Dinamu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

>> 'BBB nisu rasisti! Naš neprijatelj koristi se udbaškim metodama'

„Ovom izjavom za medije Regionalni info-centar za mlade Rijeka želi razjasniti neke terminološke, strukturne i moralne postavke u vezi s slučajem UEFA-ine kazne GNK Dinamo. Naime, Regionalni info-centar za mlade Rijeka, sa svojim programom Nogometno-logističke organizacije, od 2005. je članica FARE mreže. FARE mreža krovna je europska organizacija koja aktivno radi na prevenciji svih oblika diskriminacije u nogometu te je partnerska organizacija UEFA-i, a u svom sastavu broji 118 organizacija iz 33 europske države.

Otkad smo postali članicom proveli smo niz akcija i kampanja poputu „All equal, all diffrent“, „10 točaka protiv rasizma“, „Nogometna igraonica“ i dr. (više na http://www.vatreni.net/onama). Napravili bi i znatno više da je za to bilo sluha među ključnim dionicima hrvatskog nogometa, kojima je već od 2008. predstavljan projekt prevencije i proaktivnog djelovanja, te edukacije, kojim je jedino moguće utjecati na razvoj kulture navijanja i time skinuti etiketu huligana sa hrvatskih navijača.

Stoga se ne možemo ne zapitati što zapravo rade hrvatske nogometne institucije po tom pitanju, koji su to programi i projekti prevencije financirani, kad se situacija na terenu-stadionu, nikako ne poboljšava. Vidljivost 3-5 % huligana i dalje je prejaka. Mi smo spremni i ovim putem pozivamo i HNS I GNK Dinamo na zajedničku konferenciju za medije, kojom bi hrvatska javnost dobila odgovore koje zaslužuje. Vidljivo je naime da nam je potrebna zajednička, inkluzivna akcija i moguće organiziranje konferencije na nacionalnoj razini, kojom bi se krenulo u pravcu rješavanja problema.

I na kraju praćenja utakmica dio su FARE Match Monitoring Project-a, u kojem Regionalni info-centar za mlade Rijeka ne sudjeluje, što je sasvim jasno iz našeg određenja i dogovora sa FARE mrežom, za što postoje i pisani dokazi, sasvim jasno i transparentno, za razliku od ostalih. Stoga znatiželjnike koji pokušavaju hajkom rješavati probleme upućujemo da sva pitanja vezana uz taj projekt postave FARE uredu u Londonu, na slijedeći kontakt: +44 20 72536795 ili info@farenet.org.

Nadamo se da će te nas pratiti u našim nastojanjima da nogomet udaljimo od negativnih priča, kazni i prepucavanja i da ga podignemo na nivo kojeg hrvatski navijači zaslužuju, a oni i jesu najvažniji dionik nogometa; ujedno su to velikim dijelom mladi ljudi, koji su naša ciljana skupina.

Nećemo odustati od naše misije vezane za politiku zaštite mladih, te ćemo i dalje štititi subkulturu navijača, koja je još jedan od malobrojnih korektiva društva, a ujedno ćemo prozivati i sve one koji taj nogomet diskreditiraju i ocrnjuju“, zaključuju u priopćenju. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider