Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nešto se mora promijeniti

Novi problemi: 'Šimić uvredljivo ocrtava da je HNS odgovoran za trenutno stanje'

Opet je vatreno među Vatrenima. Dario Šimić proziva Davora Šukera zbog nebrige za igrače i domaći klupski nogomet.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novca nema, igrači mjesecima ne primaju plaće, a unatoč apelima novo vodstvo HNS-a još nema viziju kako HNL skrenuti s puta prema totalnom amaterizmu.

U hrvatskom klupskom nogometu samo rijetki imaju razloga za zadovoljstvo i slavlje. Za većinu igrača borba na terenu nije dovoljna ni za osiguravanje vlastite egzistencije. Sindikat nogometaša neprestano upozorava, ali tvrde kako u HNS-u nemaju adekvatnog partnera.

''Otkako je predsjednik HNS-a, s Davorom Šukerom nismo imali prilike razgovarati. Komunicirali smo s Damirom Vrbanovićem i još jednom spoznali da nas HNS uopće ne doživljava'', izjavio je Dario Šimić za Sportske novosti.

U ovom trenutku 60 nogometaša ima blokirane račune. Tijekom 2012. bilo je više od 150 arbitražnih postupaka, a svega pet klubova prve lige od njih 12 ispunjava obveze prema igračima.

Davor Šuker nije želio komentirati Šimićevu izjavu, koja nije nimalo dobro sjela njegovu prvom suradniku Damiru Vrbanoviću.

''On pomalo uvredljivo ocrtava da je Hrvatski nogometni savez direktno odgovoran za probleme koji postoje u odnosima između kluba i igrača'', rekao je Damir Vrbanović.

Prijašnje vodstvo HNS-a je dajući licence klubovima koji nisu mogli ispoštovati financijske uvjete suodgovorno za ovakvo stanje. A Šimićeva udruga, iako po ustrojstvu nije sindikat, upućuje na stvarne i ključne probleme u sustavu.

''Mi se naime možemo poistovjetit sa većinom obespravljenih radnika u hrvatskoj iz razloga što mi kada ne dobijemo plaću mi smo dužni svoje obveze prema mirovinskom i zdravstvenom izvršavati čak i u slučaju da ne dobijemo plaću'', izjavio je glavni tajnik HUNS-a Mario Jurić.

Problem bi se, uvjereni su, riješio kada bi se nogometašima omogućilo potpisivanje ugovora o radu.

''Ako se stranke i svi skupa dogovorimo da ih promijenimo, mi ćemo ih promijeniti i vrlo rado i vrlo decidirano i vrlo pošteno i vrlo korektno provoditi putem svojih organa'', objasnio je izvršni predsjednik HNS-a.

Šimićeva udruga i HNS samostalno ne mogu mijenjati zakone. No, zajedničkim snagama i utjecajem mogu ubrzati proces isušivanja močvare u hrvatskom nogometu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider