Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"
Nogomet
Otišao za sitniš jer...

Nogometni zakon ponude i potražnje na primjeru Hajduka

Prodaja Ivana Vukovića u južnokorejski Seongnam izazvala je žestoku reakciju Hajdukovih navijača na društvenim mrežama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sami odlazak sad već bivšeg napadača nije sporan, nego odšteta koja će pripasti Hajduku (200 tisuća dolara). Razbjesnilo je to veliki broj fanova, koji ne žele/mogu prihvatiti neke činjenice od kojih nikako ne valja bježati.

Nogomet danas, a samim time i nogometni transferi u užem smislu, nisu puno različiti od ekonomije, čije je jedno od temeljnih načela, ugrubo rečeno, da potražnja diktira baš - sve. Cijenu formira nekoliko paramatera, od godina i učinka igrača preko toga iz kojeg se kluba prodaje pa sve do državljanstva. Naravno, tu svakako treba uključiti i interes ostalih klubova te same karakteristike nogometaša.

Ivan Vuković će u veljači proslaviti 27. rođendan, a u prošloj sezoni bio je najučinkovitiji igrač s Hajduka s 11 pogodaka i 11 asistencija u svim natjecanjima. Ugovor s Hajdukom isticao mu je za 11 mjeseci (30. lipnja 2014.), a kao crnogorskome državljaninu umnogome mu je otežan pristup tržištima iz zemalja Europske unije, koja u pravilu imaju ograničenja tj. kvote za igrače izvan EU.

Nije sporno da je Vuković igrač koji zna nogomet, ali njegov radijus kretanja neprobavljiv je svim modernim trenerima, pa tako i Igoru Tudoru. U formaciji 4-3-3 s kojom Hajduk igra posljednjih mjesec i pol mjesta ima samo za iznimno pokretljive igrače, a to Vuković nikako nije.

Puno iritantnije bilo je pročitati razne osude Hajdukova iznajmljivanja terena za koncerte Ultra Europe i Rogera Watersa. U situaciji kad je klubu svaka lipa potrebna, a štedi se i na toaletnom papiru, neki, ponovno, ne žele/mogu prihvatiti da ta dva milijuna kuna, koliko će ukupno uprihoditi, Hajduk nije mogao odbiti. Travnjak je, pak, druga priča. Organizatori su se uz naknadu za korištenje stadiona obvezali sanirati i svu nastalu štetu, i tu problema ne bi smjelo biti.

Na koncu još nešto o Vukovićevom transferu. Hajduk se nadao odšteti od milijun eura, ona je na kraju bila milijun kuna, a premda niti to nije zanemariva svota u trenutku dok klupske dubioze iznose 80-ak milijuna kuna, najvažnije je u cijeloj priči da se Hajduk riješio Vukovićeva ugovora.

Mjesečno je Crnogorac imao zagarantiranih 15 tisuća eura (oko 110 tisuća kuna). Svi napadači koji su ostali u kadru, centralni i krilni, zajedno ne zarađuju toliko. Maglica, Kouassi, Kiš i Mujan zajedno Hajduk mjesečno koštaju svega 14 tisuća eura. I rade vrlo dobar posao.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider