Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi izazov legende

Šimić se prihvatio nezahvalne uloge: Ne želimo novu aferu Offside

Hrvatska udruga nogometni sindikat već ima stotinjak članova…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bivši proslavljeni hrvatski reprezentativac Dario Šimić prihvatio je nezahvalnu ulogu da postane prvi predsjednik Hrvatske udruge nogometni sindikat.

„Udruga je osnovana sa ciljem da zaštiti prava i interese hrvatskih nogometaša. Ovu ulogu sam prihvatio jer smatram da sa svojim znanjem i iskustvom mogu doprinijeti zaštiti nogometaša, koji mjesecima ne primaju plaću, a onda moraju plaćati poreze, prireze i kamate, te se nalaze u teškoj situaciji. Nažalost, u hrvatskom društvu je iskrivljena slika da nogometaši žive u blagostanju. Ako znamo da većina hrvatskih nogometaša nije već dugo primila plaću i nemaju osnovne uvjete za rad, jasno je da ne žive bajno. Ovo je apel javnosti da se opet ne bi dogodila neka afera 'offside' nego da se krene u pravom smjeru. Odnedavno smo stupili u kontakt s FIFpro koja je krovna organizacija nogometnih sindikata diljem Europe i svijeta i koja ima podršku FIFA-e. Očekujemo zaštitu i pomoć HNS-a“, kazao je Šimić.

Ovu ulogu sam prihvatio jer smatram da sa svojim znanjem i iskustvom mogu doprinijeti zaštiti nogometaša, koji mjesecima ne primaju plaću

- Dario Šimić
Glavni tajnik Udruge Mario Jurić pojasnio je ciljeve UNS-a.
„Trenutačno je naš glavni cilj da nogometaši prijeđu sa ugovora od samostalnih djelatnosti na ugovore o radu. Prioritet na ugovor o radu imaju inozemni nogometaši, što smatramo diskriminacijom. Nogometaši moraju plaćati sve dadžbine državi, a da sami nisu primili plaću. U Sloveniji su osnovali sindikat prije sedam godina. Tamo se sankcionirani klubovi koji ne izvršavaju svoje obveze prema igračima. Klubovima su oduzimani bodovi, a ne smiju ni angažirati nove igrače ako nisu izmirili obveze prema bivšim igračima. U Sloveniji su trenutačno tek dva slučaja na arbitraži, a u Hrvatskoj ih ima na desetine“, kazao je Jurić, bivši nogometaš Dinama.

Šimić ima dobra iskustva po pitanju zaštite prava nogometaša od strane sindikata iz talijanske Serie A.
„Talijanski sindikat je uz francuski jedan od najjačih. Puno im pomaže Udruga prvoligaša jer im je interes da nogomet bude što čišći“, objasnio je Šimić.

Jurić ističe kako Udruga trenutačno ima oko stotinu članova.
„Nadamo se da će nakon ove presice ima i puno više članova. U ovom trenutku je najvažnije da igračima damo pravnu pomoć. Imat ćemo odvjetnika koji će biti zadužen za sporne slučajeve. Financirat ćemo se iz članarina i dotacija. Prvih šest mjeseci bit će besplatno, a dalje će članarina biti pedesetak kuna mjesečno. Ne bojimo se nikakvih pritisaka i sankcija jer ćemo raditi po propisima i zakonima.“
Šimić tvrdi kako je primarni cilj Udruge da se u dogledno vrijeme izbori za neovisnu arbitražu.

„Arbitraža treba biti po ubrzanom postupku, tako da klubovima ne bi uopće palo na pamet da ne ispunjavaju ono što su se dogovorili s igračima. Razgovarao sam s predsjednikom Udruženja prvoligaša Markulinom. Dao nam je potporu. Ali, Udruženje prvoligaša zastupa prije svega klubove, a mi igrače. Bit ću tu određenih negodovanja, ali mi smo na to spremni“, zaključio je Šimić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati