Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Noć prije 'bitke' Štimac postrojava svoju 'vojsku' poput Mamića

Večeras se u Westinu okupljaju skupštinari HNS-a vjerni Igoru Štimcu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska sportska javnost iscrpljena je do krajnjih granica prateći sukobe dvaju sukobljenih 'klanova' za prevlast nad Hrvatskim nogometnim savezom. Pravnim začkoljicama u okršaju Vlatka Markovića, odnosno Zdravka Mamića s Igorom Štimcem kao da nema kraja. Malo kome se čitaju tekstovi u kojem glavnu riječ vode pravnici, a još je manje onih kojima je sasvim jasno čiji su pravni timovi bliže istini.

„Šamaranje paragrafima“ neće prestati niti nakon sutrašnje izvanredne sjednice Skupštine HNS-a koju su sazvala 23 skupštinara naklonjena Igoru Štimcu. Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić slavodobitno je objelodanio dopis Uefe i Fife u kojem se može pročitati kako krovna europska i svjetska nogometna organizacija neće priznati odluke donesene na sutrašnjoj Skupštini, no Štimca to izvješće nimalo nije obeshrabrilo. Sjednica počinje sutra u 9 sati u zagrebačkom hotelu Westin, a hoće li Štimac imati kvorum od najmanje 25 skupštinara, moglo biti jasno već večeras.

>> VIDEO Štimac: Ne pada nam napamet odustati, a Markoviću je bolje da šuti

>> VIDEO: Srebrić se nada zaštiti Fife 'ako država podrži Štimca'

Tko se predomislio u posljednji trenutak?

Navodno je Štimac pozvao skupštinare da sa subote na nedjelju prespavaju u hotelu, pa oni koji se večeras zateknu na šanku Westina mogli bi dokučiti u kojem smjeru „puše vjetar“.
Nešto slično, kažu upućeni, napravio je i Zdravko Mamić prije Izborne skupštine iz prosinca prošle godine. Nekoliko sati prije početka sjednice Maminjo je postrojio svoje sljedbenike u jednoj od prostorija hotela. Navodno ih se pojavilo 26, pa je već tada znao da su delegati iz Slavonskog Broda promijenili boju dresova. I od tih 26 nisu svi ostali na istoj palubi s Mamićem i Markovićem. Jedan je u posljednjih trenutak skrenuo sa zacrtane putanje. Kažu da se nije nimalo zacrvenio.

Poučen tim iskustvom Štimac je svoje pristaše odlučio imati na oku barem jednu noć prije. Jer, nikad se ne zna kakva iznenadna bolest može udariti na vrata ili, ne daj Bože, nemoralna ponuda druge strane. Poznato je da su skupštinari HNS-a, baš kao i naši saborski zastupnici, karakteri bez premca, pa se pitamo zbog čega su Mamić i Štimac toliko sumnjičavi prema svojim sljedbenicima? Nije valjda da im ne vjeruju?

Pravna bitka tek slijedi

Uglavnom, iz Štimčevog tabora može se čuti kako nimalo ne sumnjaju da će na sutrašnjem zasjedanju ruku za Štimca dignuti najmanje 25 legitimnih delegata, a vjerojatno i pokoji više.
U tom slučaju ta bi Skupština razriješila dužnosti Markovića i novim predsjednikom proglasila bi Štimca. Međutim, da bi odluke Skupštine postale važeće, mora ih verificirati Ured za opću upravu Grada Zagreb. Sljedeća instanca je Ministarstvo uprave, a sve može otići i do Ustavnog suda. Dođe li cijela priča do Ustavnog suda, sve skupa moglo bi trajati nekoliko godina.

Dakle, nove runde pravnih okršaja tek slijede, a kako sada stvari stoje niti jedna strana ne misli popustiti ni za milimetar. Što će na sve reći Uefa? Sudeći prema posljednjem dopisu dalo bi se naslutiti kako Uefa podržava trenutačno vodstvo, ali i taj dopis tumači se na različite načine. Logično je za pretpostaviti da će Uefa poštivati pravorijek hrvatskih pravnih organa. Sasvim je druga stvar što će oni odlučiti, ali njihova bi trebala biti posljednja. Zato i postoje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider