Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Rat za zemljište u centru grada: Od biskupove ideje prave lakrdiju!

Zahuktale su se polemike oko moguće izgradnje nogometnog centra HNS-a na Sveticama…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Davor Šuker došao je, da se figurativno izrazimo, preuzeti „ključeve“ Sportskog rekreacijskog centra „Svetice“ iz ruku gradonačelnika Zagreba Milana Bandića (koji je bio spriječen doći pa je tu čast prepustio svojem suradniku Ivici Lovriću), a dočekalo ga je „drvlje i kamenje“ ljutitih prosvjednika.

Prosvjednici napali Šukera, on im odbrusio: 'Nisam ja kriv što svi igraju nogomet'

Sportaši rekreativci podigli su svoj glas protiv izgradnje nogometnog centra HNS-a na Sveticama. Među rekreativcima bilo je i privatno „zainteresiranih“ građana kojima javni interes zasigurno nije na prvom mjestu. Teško da onaj tko zarađuje na iznajmljivanju, recimo, teniskih terena može predstavljati širu javnost. Jasno je da takvima opći interes nije na prvom mjestu. Svatko se ima pravo boriti za svoj privatni interes, ali nema ga pravo nazivati općim. Međutim, širu javnost ne mogu predstavljati ni predsjednik HNS-a, a ni njegovi pobočnici. Njih građani nisu birali na nikakvim izborima da bi ih oni predstavljali. Gradonačelnika Zagreba izabrali su građani i on stoga ima politički legitimitet, ali svejedno ne može sam odlučivati gdje će se što graditi ili rušiti. Neki će podsjetiti na staru poslovicu: skupština može sve osim roditi dijete.

Nije li Bandić obećao raspisivanje referenduma oko izgradnje maksimirskog stadiona?

No, u demokratskoj zemlji oko ovako bitnih stvari prvo bi se provela javna rasprava, a ako ni to ne bi bilo dovoljno, raspisao bi se referendum, pa neka građani sami odluče treba li se na javnim prostorima, koji su namijenjeni rekreaciji ili dokoličarenju građana, svejedno, graditi centri ili objekti koji prekoračuju pojam javnog interesa. Nije li gradonačelnik Bandić svojevremeno obećao raspisivanje referenduma oko izgradnje maksimirskog stadiona? Nema bitnije razlike između ova dva slučaja. Druga je stvar što je Bandić u međuvremenu zaboravio što je obećao.

Sportski objekti izgrađeni su i financirani od strane poreznih obveznika

Činjenica je da se na Sveticama već godinama rekreiraju generacije građana grada Zagreba. Činjenica je da su sportski objekti izgrađeni i financirani od strane poreznih obveznika, odnosno tih istih građana. Činjenica je da su ti prostori javno dobro, odnosno u vlasništvu Grada, odnosno građana. Stoga se postavlja logično pitanje: zašto ti isti građani ne bi odlučivali kojoj će svrsi taj prostor služiti? Neki će reći da nogometni centar ne bi trebao biti u takoreći centru grada ili širem centru, ako baš želite. Bandić će uzvratiti kako je većina sličnih kampova u Europi u centru grada, što, uzgred rečeno, nije točno, ali to je posve sporedno pitanje.

Biskupova ideja za besplatan odmor i rekreaciju građana

Bitno je da se ispuni volja građana. Ako građani žele da nogometni centar bude na Jelačić placu, neke bude. O prenamjeni ili reizgradnji, kako god to nazvali, javnog prostora ne smije odlučivati uska skupina ljudi. To je valjda jasno. No, isto tako, prema našem mišljenju, bitno je da sadržaji namijenjeni građanima za rekreaciju i dalje ostanu besplatni. Nije li ideja Maksimilijana Vrhovca da staru biskupsku šumu pretvori u prostor za odmor i rekreaciju građana? Naravno, besplatnu rekreaciju. Jer, ako nije besplatno, ako se prostor daje u zakup, a onda zakupac na tom prostoru zarađuje, to nema previše dodirnih točaka s javnim interesom i rekreiranjem u iskonskom smislu biskupove ideje. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider