Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

VIDEO Štimac 'spustio' Mamiću: 'Uvođenje Šukera u kampanju potezi su očajnika'

Igor Štimac u sjedištu HNS-a predao je dokumente za predsjedničku kandidaturu

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Šest sati prije isteka roka, točno u 18.00 sati Igor Štimac u Kućni nogometa, u Rusanovoj 13, predao je svoju kandidaturu za predsjednika HNS-a.

>> VIDEO: 'Štimac provodi nasilje na terenu, gdje izgubi radi drame'

>> VIDEO Mamić: Normalni ljudi ne bi mijenjali Vlatka Markovića

>> Mamić show: 'Vrijeđaju me gdje god se pojavim!'

>> VIDEO Štimac bi ograničio uvoz stranaca i smanjio plaće igračima

>> VIDEO Mamić: Ni meni gayevi ne bi igrali, a tko je Štimac?

„Predajem u pisanom obliku dokumente o podršci 10 nogometnih saveza hrvatskih županije koji su se javno očitovalo da me podrže u izbornoj utrci“, izjavio je Štimac te uručio svoju predstavku predsjedniku izborne komisije HNS-a Stanku Hautzu.

'Ponosan sam na pobjedu u Dubrovniku'

„Među savezima koji su me podržali jeste i NS Dubrovačko-neretvanske županije. Na izvanrednoj skupštini u Dubrovniku dobio sam podršku 44 kandidata od 44 sudionika. Na to sam iznimno ponosan“, rekao je „sin Neretve“ dodajući da dodaje zapisnik sa skupštine kako bi izborna komisija imala potpuni uvid u to što se tamo događalo.

A događalo se puno toga sumnjivog što će morati razriješiti pravnici u Izbornoj komisiji.

Sve je krenulo u Karlovcu gdje se odluke o podršci Štimcu i Marković mijenjale iz dana u dan, a kulminiralo je u Dubrovniku. Na sjednici IO-a Dubrovačko-neretvanskog saveza najprije je pobijedio Vlatko Marković, no nakon prosvjeda lokalnih klubova, koji su tvrdili da je sjednica nije legalna jer delegati nisu glasali po naputcima klubova, organizirana je nova izvanredna skupština saveza na kojoj je aklamacijom pobijedio Štimac.

Međutim, glavni Markovićev saveznik, izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić prije odlaska u Villarreal otkrio je kako je odluka IO-a već ovjerena kod javnog bilježnika i da tu nema promijene. Druga sporna situacija dogodila se u izboru dva predstavnika Udruge prvoligaša na izbornoj skupštini koja će se dogoditi 17. prosinca.

Na posljednjoj sjednici IO- Udruge nije bilo pobjednika, ali prema statutu u tom slučaju Udrugu bi trebali predstavljati Ivan Herak i Mile Dumančić, koji su predstavljali Udrugu na posljednjoj izbornoj skupštini. Obojicu se smatra ljudima bliskim Markoviću i Mamiću, a budući da trenutačno ne predstavljaju ni jedan klub, Štimčeva strana tvrdi da nemaju legitimitet predstavljati Udrugu na izborima.

Stanko Hautz naglasio je da će Izborna komisija u sljedećih pet dana donijeti odluku o pravovaljanosti predstavki dva kandidata, Vlatka Markovića i Igora Štimca, te da trenutačno ne može komentirati sporne pravne zavrzlame dok komisija ne detaljno ne pregleda dokumente.

'Prihvatit ću svaku odluku Izborne komisije'

„Iz dugogodišnjeg pravnog iskustva mogu reći da nema perfektnog zakona koji je predviđa apsolutne sve situacije koje se mogu dogoditi. U tom slučaju zaključuje se analogijom, na temelju najbliže pravne norme. Često puta kada čitamo jedan zakon u zaključku ne mora biti ono što mislimo“, pomalo nejasno konstatirao je Hautz dok ga je Štimac gledao sa izrazimo lica iz kojeg bi se moglo iščitati da baš ne vjeruje u pravedni zaključak Izborne komisije.

No, Štimac je naglasio kako vjeruje u pravnu stručnost Izborne komisije te da će poštovati sve njene odluke.

„Moja cijela kampanja provedena je u demokratskoj atmosferi. Ja se u ovom slučaju neću spuštati na razinu onih koje su se odavde mogle čuti. U ovoj utrci neće biti poraženog jer put kojim moramo krenuti mora i može biti bolji“, pomirljivo je izjavio Štimac, ali vidjelo se da u njemu nešto kuha.

Hautz je objasnio da Izborna komisija ima u svojem članstvu vrsne pravnike u čiju stručnost ne treba sumnjati:

„Osim moje malenkosti, tu je i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Siniša Petrović, tako da je to garancija pravovaljane pravne forme.“

Usprkos tome što isprva nije htio komentirati jučerašnje izjave Zdravka Mamića, Štimac je na kraju ipak nešto rekao po tom pitanju:

Žalim što su se dogodili neki individualni ekscesi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Udruzi prvoligaša. Zbog toga sam tužan jer u demokratskom društvu trebalo bi poštivati volju većine. Poštovat ću sve odluke Izborne komisije i u takvom ću raspoloženju doći na izbornu skupštinu.“

Šuker novi kandidat za predsjednika?

Pojavile su se i neke spekulacije kako će se u izbornu utrku uključiti i Davor Šuker. Štimac tvrdi kako mu je uvijek drago kada se spomene Šukerovo ime, no…

„Nije vrijeme da se spominje njegovo ime u kontekstu kandidature za predsjednika HNS-a. Vrijeme za predaju dokumenata je isteklo“, kaže Štimac.

Da bi jedan od kandidata bio izabran, na izbornoj skupštini mora dobiti 25 glasova (49 predstavnika). Trenutačno je situacija prilično izjednačena i nitko pouzdano ne može reći da jedan od kandidata ima 25 sigurnih glasova.

Ako neki kandidati ne ispune listiće na tajnom glasovanju, što je moguće, može se dogoditi da niti jedan kandidat ne skupi potrebnih 25 glasova. U tom slučaju ponovili bi se izbori, ali na tim izborima Štimac i Marković ne bi mogli biti kandidati. Neki spekuliraju kako bi u tom trenutku u igru uskočio Šuker, odnosno da je to konačni plan Zdravka Mamića.

'Kiseli' razgovor Štimca i Srebrića

„Takve spekulacije dokaz su da ću ja pobijediti. Potezi su to očajnika. Nisam mogao biti sretan kada se vraćala liga 16, kada su me pokušali prevariti u Dubrovniku i Udruzi te kada me se iz ove prostorije ružno spomenulo. Ja sam ipak bio prvak svijeta, brončani iz Francuske, najbolji strani igrač u Engleskoj 1996., osvajao sam trofeje s Hajdukom i ne mogu prihvatiti da se prema meni netko tako odnosi. Neizmjerno sam tužan da se iz ove Kuću prema meni šalju neprijateljske i sramne poruke“, zaključio je Štimac.

Predaji Štimčeve kandidature nazočio je i glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić. Kasnije su malo porazgovarali na šanku, ali s vidljivom dozom napetosti. Neki će reći da se radi o kulturi ophođenja, a neki o klasičnom farizejstvu. Svatko ima pavo na vlastito tumačenje…

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider