Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pod sumnjom cijela liga

'Da se ja primim tog posla moralo bi otići puno sudaca i kontrolora'

Sudačka organizacija vapi za promjenama! Uhićenje bivših sudačkih čelnika, Širića i Djedovića, pod sumnju je stavilo kompletnu nogometnu ligu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

No, je li zapravo sazrelo vrijeme za drastične rezove, koji su, već je to dugo svima jasno, i više nego potrebni hrvatskom nogometu. Prema riječima cijenjenog kontrolora Uefe, Drage Poljaka, izgleda još nije!

Određivanje sudaca u nadležnosti je povjerenika Peraića, a nakon toga određuju se kontrolori. Kontrolori ocjenjuju sudačku izvedbu, svakih četiri do šest kola Komisija za suce analizira trendove, eventualno razmatra sporne utakmice. Prije dva dana to je tijelo raspušteno.

Problem hrvatske lige su preopširne liste. Na A listi su čak 33-ojica. Zato umjesto 20-25 utakmica po sezoni, što je preporuka UEFA, naši top suci odsude maksimalno njih petnaestak. No, trend ubacivanja "svojih kadrova" na liste traje već godinama jer dobro je tamo imati ljude za specijalne namjene.

''Kad komisija donese prijedlog liste sudaca, onda oni idu na verifikaciju Izvršnom odboru i tada članovi IO-a dodaju 'svoja' imena'', objasnio je Poljak.

Sporna je i lista kontrolora, a i način delegiranja. Dragutin Karlo Poljak puno češće je kontrolor na Uefinim utakmicama, nego na ovim domaćim.

Sudačka organizacija tradicionalno mistificira svoj posao, a prije nekoliko godina jedan od njezinih čelnika istaknuo se izjavom kako se "suci ponose netransparentnošću svoga rada", što god to značilo. Ali, dok sudački šefovi ne očiste svoje redove i dok ne prestanu ići linijom manjeg otpora skrivajući se iza kodeksa, ljaga će biti na svima: i poštenima i onima koji to nisu. I što je najgore, i dobri poznavatelji prilika smatraju da još nije sazrelo vrijeme za radikalne promjene.

''Da bi se primio tog posla ja bih tražio slobodne ruke u potpunosti. I oni koji poznaju ili prate moj rad znaju da bi moralo otići puno sudaca i kontrolora, ali ne znam je li sazrelo to vrijeme da se počisti'', zaključio je kontrolor Uefe.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Sedam krugova Katra

Nastavi čitati
divider