Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Sukob interesa u 'banana državi': 'Moj brat nije kao Mamić'

Damir Štimac tvrdi da njegov brat Igor prema Zakonu o sportu može obnašati funkcije u HNS-u...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Povodom našeg jučerašnjeg teksta o dopisu koje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo Hrvatskom nogometnom savezu, a u kojem se od HNS-a traži da provodi Zakon o sportu po pitanju sukoba interesa sportskih djelatnika i funkcionara, oglasio se Damir Štimac, brat kandidata za predsjednika HNS Igora Štimca.

>> HNS i Dinamo odlučit će je li Mamić u sukobu interesa!?

>> Bilić o sukobu interesa: 'Moj brat je menadžer, ali to nema nikakve veze'

Igor Štimac i Zdravko Mamić nisu u istoj poziciji“, kazao nam je Damir Štimac misleći na objede iz Mamićevog tabora kako postoje dvostruka mjerila kada su u pitanju Mamić i Štimac.
Ministarstvo je navodno u svome dopisu zatražilo od HNS-a da se istraži je li izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić u sukobu interesa budući da se spekulira kako njegov sin Mario Mamić ima menadžersku licencu.

U članku 38. Zakona o sportu stoji da neka osoba ne može biti članom uprave ili nadzornog odbora š.d.d. ako s menadžerima u športu i članovima pravnih osoba te članovima tijela pravnih osoba koje obavljaju djelatnost organiziranja športskih kladionica djeluju zajednički u smislu članka 34. stavka 3. ovoga Zakona.

Smatra se da fizičke osobe djeluju zajednički ako su u krvnom srodstvu (preci i potomci), braća i sestre i njihovi potomci, ako su bračni ili izvanbračni drugovi te u odnosu posvojitelj-posvojenik.

U članku 27., stavku 3., stoji da se istovjetni Zakon primjenjuje i na športske klubove-udruge, što je u ovom slučaju Dinamo.

Iz Mamićevog tabora moglo se čuti da je brat Igora Štimca, Damir, također sportski menadžer. To bi značilo, prema njima, da je kandidat za predsjednika HNS-a također u sukobu interesa.

Međutim, Damir Štimac ističe da njegov brat Igor nije član ni jednog izvršnog tijela nekog športskog dioničkog društva (Hajduk, op.a.), a niti udruge građana (Dinamo, op.a.), pa samim time nije u istoj situaciji kao Zdravko Mamić, koji je izvršni dopredsjednik Dinama.

U člancima 46. i 47. Zakona o sportu jasno stoji tko ne može imati ovlasti u zastupanju u skupštini i izvršnom tijelu športskog saveza. Iz toga je jasno da Igor može obavljati funkcije u Savezu“, kazao nam je Damir Štimac, a da je tomu tako može se zaključiti čitajuću spomenuti članak.

U članku 46., stavku 7. stoji: U skupštini i izvršnom tijelu športskog saveza ne mogu biti i imati ovlasti u zastupanju:

– članovi pravnih osoba koje obavljaju djelatnost organiziranja športskih kladionica, kao i osobe koje su to bile posljednje tri godine,
– članovi tijela pravnih osoba koje obavljaju djelatnost organiziranja športskih kladionica, kao i osobe koje su to bile posljednje tri godine,
– osobe koje svojim djelovanjem mogu neposredno utjecati na sustav natjecanja u odgovarajućem športu, a osobito menadžeri u športu, kao i osobe koje su to bile posljednjih godinu dana.

Zaključak je da bi pravne zavrzlamame trebale rješavati nadležne institucije u ovoj državi, no te iste institucije prebacuju odgovornost kao „vrući krumpir iz ruke u ruku“. U čijim će rukama završiti taj "krumpir" još uvijek se ne zna i pitanje je hoćemo li to doznati?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider