Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: HRVATSKA - BRAZIL Prijete i jedni i drugi, Vatreni hrabro igraju protiv favorita SP-a!
Nogomet

Marković siguran pobjednik: Je li moguće? Štimac 'miniran' u Splitu!

Prema našem izračunu za Markovića će glasovati najmanje 28 od ukupno 49 delegata na Izbornoj skupštini

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Vlatko Marković će pobijediti na izborima. Siguran sam u to sto posto", izjavio je izvršni dopredsjednik Dinama i predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza Zdravko Mamić na jučerašnjoj prezentaciji Markovićeva programa.

>> Mamić oduševljen: Pustio sam suzu…

>> VIDEO Marković: Nisam kao Štimac, ja govorim istinu i neću obećavati

>> Štimac izgubio veliku bitku: Sve odluke u korist Markovića!

>> VIDEO Pogledajte Maminjovo urlanje na novinare: 'Reno, ostavi ih na miru!'

Razlog Mamićevu golemu optimizmu nije samo odluka Nogometnog saveza Primorsko-goranske županije da stane na stranu Markovića, nego i novi preokret u Udruzi prvoligaša.

Markulin sam izabrao kandidate Udruge

U trenutku dok je Mamić izgovarao gore spomenutu rečenicu kao da je znao da je predsjednik Udruge prvoligaša Robert Markulin već poslao obavijest na adresu hrvatskih prvoligaških klubova, u kojoj ih obavještava da je izabrao dvojicu kandidata koji će predstavljati Udrugu u izboru novog predsjednika HNS-a na Izbornoj skupštini 17. prosinca.

Markulinovi kandidati su čelni ljudi Intera i Osijeka, Branko Laljak i Robert Špehar. Nije tajna da su obojica, jednako kao i njihovi klubovi na strani Markovića. Klubovi će imati priliku izjasniti se jesu li ili nisu za ponuđene kandidate. Ako se ispostavi da nisu, Udruga neće imati predstavnike na Izbornoj skupštini.

Hoće li Pralija glasovati za Markovića?

Odluka predsjednika Udruge da sam imenuje kandidate izazvala je veliku buru u klubovima koji podržavaju Igora Štimca. U Hajduku tvrde da takva odluka nije po pravilniku. Upozoravaju da se sjednica mora sazvati barem osam dana ranije, no Markulin tvrdi da je sve po pravilniku. Jasno je da se Markulin ne bi odlučio na ovaj potez da nema garanciju kako će za njegov prijedlog glasovati devet klubova, odnosna da će imati potrebitu većinu.

Podsjećamo da je na posljednjoj sjednici omjer bio 8 - 6 za Markovića, dok je Istra bila suzdržana, a predstavnik Splita Nenad Pralija nije se pojavio na glasanju. S obzirom da je Istra u međuvremenu stala na stranu Štimca, prilično je izvjesno da se Split opredijelio za Markovića. Ako se ova prognoza pokaže točnom, Štimac će u bitci za predsjednika HNS-a biti "miniran" tamo gdje se najmanje nadao - u svojoj izbornoj bazi.

S dva glasa predstavnika Udruge Marković će gotovo sigurno odnijeti pobjedu. Jednostavnom računicom došli smo do zaključka kako bi Marković u tom slučaju podržalo najmanje 28 od ukupno 49 delegata.

Naime, Markovića je podržalo 12 županijskih saveza, a Štimca devet. Kada bi svi predstavnici spomenutih 12 županija glasovali za Markovića, zbroj glasova iznosio bi 28, no izvjesno je da Marković neće dobiti glas predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije Krešimira Vejića, a pod upitnikom je i glas predstavnika Primorsko-goranske županije Marija Rubeše, direktora Rijeke koja se za razliku od matičnog saveza svrstala na stranu Štimca.

Prije drvena peć nego Štimčeva žalba

Dakle, uz dva glasa predstavnika Udruge i najmanje 26 glasova predstavnika županijskih organizacija, Markovića bi podržalo ukupno 28 delegata i ostala bi mu još tri glasa "fore" za ukupnu pobjedu. Teško da Štimac ima više od tri "spavača" u redovima suparnika, a da Marković nema niti jednog u Štimčevom "taboru".

Preokret je moguć u slučaju da Žalbeno tijelo HNS-a uvaži prigovor Štimca na odluku Izborne komisije u slučaju Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno o valjanosti druge skupštine na kojoj je trijumfalnu pobjedu odnio Štimac, te u slučaju Brodsko-posavske županije, gdje Štimac tvrdi kako je došlo do lažiranja broja klubova i da ta županije nema 101 klub nego 98, tako da na skupštini treba imati dva a ne tri predstavnika.

Žalbeno tijelo HNS-a trebalo bi odgovoriti na Štimčevu žalbu u ponedjeljak. Međutim, kako stvari stoje prije će netko izmisliti drvenu peć nego što će Žalbeno tijelo prihvatiti Štimčevu žalbu. Kada se sve zbroji i oduzme, čini se da je koalicija Marković-Mamić nadomak novog trijumfa.

GLASOVALI ZA MARKOVIĆA (12 županijskih saveza) - NS Grada Zagreba (3 glasa), ŽNS Osječko-baranjski (4 glasa), ŽNS Brodsko-posavski (3 glasa), ŽNS Virovitičko-podravski (2 glasa), ŽNS Bjelovarsko-bilogorski (2 glasa), ŽNS Krapinsko-zagorski (2 glasa), ŽNS Koprivničko-križevački (2 glasa), ŽNS Požeško-slavonski (2 glasa), ŽNS Primorsko-goranski (2 glasa), ŽNS Međimurski (2 glasa), ŽNS Karlovački (2 glasa), ŽNS Dubrovačko-neretvanski (2 glasa), Udrugu prvoligaša? (2 glasa - pod uvjetom da prođe Markulinov prijedlog)

GLASOVALI ZA ŠTIMCA (9 županijskih saveza) - ŽNS Splitsko-dalmatinski (2 glasa), ŽNS Zadarski (2 glasa), ŽNS Šibensko-kninski (2 glasa), ŽNS Istarski (2 glasa), ŽNS Varaždinski (2 glasa), ŽNS Sisačko-moslavački (2 glasa), ŽNS Zagrebačke županije (3 glasa), ŽNS Vukovarsko-srijemski (2 glasa), ŽNS Ličko-senjski (2 glasa)


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider