Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Životno remek-djelo

Mamić sprema senzaciju: Šansa za vječnu slavu i rekordan transfer!

Iako će Zoran Mamić i Damir Krznar u Beču sjediti na klupi Dinama, prilično je jasno da će Zdravko Mamić biti glavni strateg „modrih“…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Play-off Lige prvaka: Austria - Dinamo (2:0), 20:45

„Da tata sjedne na klupu, prošli bismo Beč kao plitki potok“, ustreptale duše i ozbiljna lica ispalio je Zdravko Mamić nakon debakla Dinama na Maksimiru protiv bečke Austrije u prvoj utakmici doigravanja za Ligu prvaka.

>> Kandidat za trenera Dinama: Već je dva puta odbio Mamića, ali sada...

>> Šimunić najavljuje: Pred nama je još šest rundi, dat ćemo sve od sebe!

>> 'Zdravko se dva puta spustio u kabinu, spremamo nešto posebno'

Zdravko Mamić konačno glavni strateg

Iako će neki reći da je Kruno Jurčić bio trener na „daljinski upravljač“, Mamiću bi ipak bilo bolje da je stvari uzeo u svoje ruke već prije prve utakmice no što je ostavio Jurčića da „kontroliranim nogomet drži lekcije iz modernog nogometa“. No, što je tu je, pogreške su učinjene, vrijeme se ne može vratiti, ali nada još postoji pa će se izvršni predsjednik „modrih“ u uzvratu konačno naći u ulozi glavnog stratega, konačno će ispuniti životni san.

Govor života prije utakmice

Utakmicu će, doduše, službeno voditi Zoran Mamić i Damir Krznar, ali prilično je jasno da će Maminjo voditi glavnu riječ. Najavljeno iznenađenje i postava koja će istrčati na travnjak Franza Horra zasigurno je više-manje zamisao izvršnog predsjednika. Je li i briljantna, tek ćemo vidjeti. Mamić je već održao dva motivacijska govora nakon prve utakmice, ali svoje oratorsko životno djelo trebao bi upriličiti prije početka možda i sudbinske utakmice koja sa sobom nosi teret od nekih dvanaestak milijuna eura izravne i tko zna koliko još neizravne zarade te koja bi mogla odrediti budućnost Dinama.

I dok Maminjo prelistava povijesne udžbenike i traži inspiraciju u besjedama slavnih vojskovođa pred bitke koje su krojile sudbine država i naroda, istodobno mu se po glavi isprepliće pobjednička postava kojom namjerava suvereno pregaziti Dunav i natjerati u plač „ljubičasti dio“ bivše carske prijestolnice.

Alen Halilović glavni adut u Beču

Dinamo nema što čekati, mora otvoreno i napadački krenuti u lov po pogotke, a Mamićev životni moto glasi – bez rizika nema profita. Nekako nam se čini da bi „modri“ mogli istrčati sa Sammirom i Halilovićem u udarnoj postavi, dok bi Antolić mogao zamijeniti brazilskog „špilmahera“ kada mu snaga okopni. Ili će možda Antolić krenuti a Sammir planira uvesti kada se utakmica bude lomila?

Kako god, Maminjo dobro zna da s Halilovićem ne može ništa posebno izgubiti, može samo dobiti. Ako „modri wunderkind“ u Beču odigra partiju za pamćenje, Tottenham će s 15 milijuna eura moći samo obrisati…, ma znate već što. Cijena će mu skočiti u nebo.

Iako je jasno da Dinamo ima bolje pojedince, ostaje otvorenim može li u šest dana bitno popraviti formu i pružiti partiju kojom će slomiti Austriju? Teško je reći, ali jedno je jasno - od „kontroliranog pristupa“ nema ništa. Dinamo jednostavno mora napadati i riskirati! „Modri“ će takvom igrom ostavljati dosta prostora domaćinu, ali čak i ako primi pogodak, ništa nije izgubljeno. Hrvatskom prvaku odgovara utakmica s puno pogodaka. Sa pobjedom od 3:1 ili 4:2 „modri“ prolaze u Ligu prvaka.

Može li Dinamo do čuda u Beču?

Ukupno glasova:

Bayern kao putokaz

Nakon Dinamova maksimirskog hoda po trnju, sjetili smo se čuvenog Bayernovog preokreta protiv Intera u 3. kolu Kupu Uefe 1988/89. Inter je u prvoj utakmici pobijedio na Olimpijskom stadionu u Muenchenu 2:0. Serena i Berti zabili su (60, 71) u sličnom razdoblju igre kao i Leovac i Stanković za Austriju na Maksimiru.

Prije uzvrata mnogi su već prekrižili Bayern, ali Nijemci su po tko zna koji put pokazali da se nikada ne predaju. Na Meazzi su režirali preokret za anale, slavili su 3:1 golovima Wohlfartha (33), Augenthalera (37) i Wegmanna (40), dok je za Inter zabio Serena (45+1). Taj Bayern može poslužiti kao putokaz i inspiracija za „modre trupe“.

Uostalom, Dinamo je ne tako davno kreirao veliki preokret protiv Ajaxa u Amsterdamu. Doduše, lovio je duplo manji zaostatak, ali i Austria je manji i slabiji klub od slavnog Ajaxa

Šansa da postane junak našeg doba

Ako se dogodi „čudo u Beču“, ako Dinamo izbori plasman u Ligu prvaka, možda će i potraga za novim trenerom biti obustavljena? Zašto tražiti kruha preko pogače, zašto tražiti novog, skupog trenera kada u svojim redovima imaju takve znalce? Braća Mamić konačno bi mogla preuzeti i posljednju važnu funkciju u klubu koju do sada nisu obnašali.

Ako Maminjo uz pomoć Zokija ne uspije, nitko mu neće moći zamjeriti, jer je situacija teška a zaostatak popriličan, ali ako dobije, ako pokaže da je doista „tata-mata“ za dosadašnje trenere, definitivno će kupiti kartu za odlazak u legendu. Nitko mu neće biti ravan, pobrat će vječnu slavu, postat će junak našeg doba.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider