Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Preokret u ringu

Mamić je Jovanovića imao na konopcima, a sada se boji nokauta?

Petak 15. ožujka 2013. ući će u hrvatske sportske almanahe kao dan u kojem su se dogodile dvije velike stvari. Gotovo jednako dugo čekane.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Broj 1: Mirko Filipović osvojio je K-1 Grand Prix finale. Broj 2: Zdravko Mamić završio je nakratko iza rešetaka.

I više nego jasna distinkcija između ova dva događaja je ono što prvo upada u oči. No, povlačenje paralele Dinamovog izvršnog predsjednika s borilačkim (ne)vještinama itekako ima smisla.

>> Pada li s Mamićem i projekt Lokomotiva?

>> Dinamo se ogradio od pisma vlastitog direktora za odnose s javnošću

>> Zatražen pritvor za Zdravka Mamića!

Jer Zdravko Mamić jučer je opet obukao svoje boksačke rukavice pa otvorenim, i po svim mjerama skandaloznim, govorom napao Željka Jovanovića - prvog čovjeka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Zdravko je kralj verbalnim okršaja

Najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa i njegov neformalni čelnik dugo je mlatarao po svemu što je ocijenio udaranja vrijednim. Jednostavno bi u ekspresnom roku odijelo zamijenio borilačkom opremom i „u ring uvukao“ novinare, navijače, institucije... I svi bi se redom ubrzo pronašli na konopcima sa Zdravkovim aperkatima u zubima. Nezaštićeni od bilo koga.

Ministar Željko Jovanović sam se uvukao u takav način ophođenja pompoznim najavama kako će isušiti hrvatsku nogometnu močvaru i izjavama u kojima je Mamića, Markovića i ostale tadašnje nogometne vlastodršce pozivao da se pogledaju u ogledalo i pljunu u to što vide.

Time je samo prihvatio Mamićevu retoriku i prljav način igre. I tako zapravo unaprijed potpisao svoj poraz. Jer nitko se u retoričkom blatu ne snalazi kao Z.M.

Ministar bio na konopcima, pa se povukao u svoj kut

Ministar je ubrzo, sav „plav, izudaran i na koljenima“, napustio ring i – opametio se. Ostavio se izjava „za naslovnice“ i počeo stvarati ono što nije imao – konkretnu mogućnost da doista promijeni nešto u hrvatskom sportu. I tako je ovoga tjedna osvanula, neki bi rekli – konačno, sportska inspekcija, koja bi trebala pročešljati 16 tisuća udruga građana koje egzistiraju u hrvatskom sportskom sustavu. Među prvima Mamićeve utvrde – Dinamo i HNS.

Jovanović sada, doima se, ima bolje rukavice, ima uvježbane manevre za izbjegavanje Mamićevih udaraca iznad, ali i ispod pojasa, i djeluje kao netko tko može uznemiriti Mamića. I bez da ulazi u Zdravkov „uđi, ali znaš kakav ćeš izaći“ ring.

Upravo iz tog kuta, ovo novo Mamićevo iskakanje iz okvira očekivanog ponašanja u modernom demokratskom društvu izgleda još zanimljivije. Jer Mamić, koliko god čudno zvučalo, u posljednje vrijeme zna kako povući kočnicu. Posljednje press konferencije završavao bi citiranjem poslanica i sveopćom komunikacijom s Bogom. Klasičnog mamićevskog vrijeđanja nema već neko vrijeme.

Boji li se Mamić nokauta?

Znači li to da je Jovanović ušao pod Mamićevu kožu do te mjere da je veliki „boss“ totalno podivljao? Boji li se Zdravko sportske inspekcije?

To su pitanja koja stoje. Bez obzira što je i Mamić nekoliko puta rekao da sve svoje eskapade unaprijed planira. Može li iz ovoga izvući opet neku korist? Teško. Prijeti mu produženje pritvora zbog bojazni suda od ponavljanja delikta. DORH i sudstvo svoje, čini se, itekako odrađuju. Može li HNS, koji se posljednjih mjeseci dičio novim disciplinarnim Kodeksom, slijediti njihov primjer. Teško. Nemoguće? Vidjet ćemo...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider