Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pandorina kutija

AZTN: Treba tek vidjeti je li Grad Zagreb financirao Dinamo nezakonito

Nakon prijave Dinama Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja otvorila se rasprava o legalnosti načina i procesa financiranja klubova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zdravko Mamić jučer je poručio javnosti kako Hajduk više nikada neće biti prvak, a danas u suprotnom smjeru stiže udarac kakvom se možda nije nadao. Devet malih dioničara Hajduka, među kojima su istaknuti članovi Torcide (Lekić, Ojdanić, Lelas, Islamović...), uputili su Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja 'zahtjev za pokretanjem postupka zbog utvrđivanja nezakonitih državnih potpora dodijeljenih Dinamu i odluke o njihovom povratu.'

U AZTN-u su nam potvrdili kako je zahtjev zaprimljen, a u njemu podnositelji traže da Dinamo vrati novac.

>> Mamić prozvao reportera Dnevnika Nove TV da radi protiv njega i Dinama

Riječ je o preko 200 milijuna kuna (točnije 214.714.780,73) koje je Grad Zagreb od 2006. do 2012. godine isplatio Dinamu na nekoliko načina. Prvi je izravnim dotacijama iz Grada, pa preko Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, zatim Zagrebačkog holdinga i Turističke zajednice grada Zagreba.

Zašto se bune u Splitu? Naime, Hajduk je za potrebe dobivanja jamstva Grada Splita za dva kredita u iznosima od 15 milijuna kuna trebao pribaviti odobrenje države odnosno Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a Grad Zagreb to nije učinio prije svake isplate zagrebačkom klubu.

Glasnogovornica AZTN-a, Snježana Vujisić Sardelić, potvrdila nam je zaprimanje prijave malih Hajdukovih dioničara i najavila pokretanje postupa utvrđivanja činjeničnog stanja.

Kako to da nije kontaktirana Agencija kod ovakvih davanja?

''Obveza je svakog davatelja potpore, u ovom slučaju Grad Zagreb odnosno Zagrebački holding, da on poštuje propise. Na njima je odgovornost. Oni su morali procjeniti je li riječ o sredstvima čija dodjela podliježe pravilima o državnim potporama.''

Neprijavljivanje takvih davanja Agenciji čini to davanje nelegalnim?

''U principu da, ali ajbitnije je prvo utvrditi radi li se doista o državnoj potpori, a to je proces koji može potrajati. Ukoliko se dokaže da je riječ o sredstvima koja sadržavaju državnu potporu, pokreće se postupak ocjene dodjele potpore odnosno ocjene jesu li sredstva poreznih obveznika dodijeljena sukladno propisima o državnim potporama.''

''Postupak može pokazati kako je riječ o dozvoljenim potporama, a može pokazati da je riječ i o dodjeli nedozvoljenih potpora. U takvim slučajevima Agencija može naložiti povrat potpore. Iako je svaka dodjela potpore bez pristanka Agencije nezakonita, ukoliko se u postupku pokaže da su sredstva poduzetniku dodjeljena sukladno propisima, Agencija može pokrenuti postupak naknadnog odobrenja potpore i rješenjem odobriti dodjelu potpora“.

Problem je u tome što bi postupak dugotrajan i, realno, bavi se materijom koju nije lako dokazati.

''Ima jedan inozemni primjer, konkretno vezan uz marku sportske opreme koja je dobila 10 mil. € potpore 2006. godine. Također je stigla prijava, pokrenut je postupak i na kraju je utvrđeno da prijavljena tvrtka mora vratiti taj novac. Stvar je u tome što je odluka donesena nakon pet-šest godina.''

Također nam je potvrđeno kako je Hajduk pozitivnu odluku Agencije morao dobiti jer su banke za davanje kredita tražile takvu vrstu osiguranja.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kaže pak kako nikad nije čuo za takav proces te kako Grad ne vodi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Na Mamićeve napade odgovorio je samo neka se on bavi sportom, a ne politikom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider