Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Liga 10 sve bliža: Od 16 klubova samo osam ispunjava kriterije

Čak polovica kluba u Prvoj HNL ne ispunjava Uefine standarde...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

HRVATSKI nogometni savez u prvom stupnju završio je famozni Središnji postupak licenciranja klubova za Uefa klupska natjecanja, natjecanje u Prvoj HNL i u Drugoj HNL za
sezonu 2011/12. Očekivano, u prvom valu borbe za opstanak prema Uefinim standardima, mnogi su naši klubovi pali na ispitu. Konkretno, od 16 klubova koliko broji Prva HNL svega njih osam ispunjava kriterije. Za Uefina europska natjecanja trenutno je podobno šest klubova (Dinamo, Hajduk, Inter, Istra, Slaven, Varaždin), dok su za Drugu HNL odobrene licence deset klubova, među kojima su i aktualni prvoligaši Istra i Varaždin.

Rok za dostavu molbe za licencu bio je 31. siječanja, što se tiče dokumentacije za Uefina natjecanja, prvu i drugu nacionalnu ligu. Ispunjenje financijskih kriterija, odnosno dostava dokumentacije bio je 15. veljače do kada su tražitelji licence morali podmiriti sve financijske obveze dospjele do 31. prosinca 2010. godine prema drugim nogometnim klubovima iz djelatnosti transfera te prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi). Kao i proteklih godina, licenca se dodjeljuje na temelju ispunjenja kriterija s A liste (sportski, infrastrukturni, administracija i stručno osoblje, pravni i financijski).

Izdane licence za 2011/12. Uefa klupska natjecanja:

NK DINAMO, Zagreb
HNK HAJDUK š.d.d. Split
NK INTER ZAPREŠIĆ, Zaprešić
NK ISTRA 1961, Pula
NK SLAVEN, Koprivnica
NK VARAŽDIN, Varaždin

Izdane licence za 2011/12. PRVU HNL:

NK DINAMO, Zagreb
HNK HAJDUK š.d.d. Split
NK INTER ZAPREŠIĆ, Zaprešić
NK ISTRA 1961, Pula
NK LOKOMOTIVA, Zagreb
NK SLAVEN, Koprivnica
NK VARAŽDIN, Varaždin
NK ZAGREB, Zagreb

Izdane licence za 2011/12. DRUGU HNL:

HNK GORICA, Velika Gorica
NK HAŠK, Zagreb
NK ISTRA 1961*
NK LUĈKO, Zagreb
NK POMORAC, Kostrena
NK RADNIK, Sesvete***
HNK SEGESTA, Sisak***
NK SOLIN, Solin
NK VARAŽDIN, Varaždin*
NK VINOGRADAR, Jastrebarsko
*** Treća HNL
* Prva HNL

Konačne odluke početkom svibnja

Protiv odluka Komisije za licenciranje, klubovi imaju pravo na žalbu u roku od 8 dana od primitka
odluke. Tijekom žalbenog postupka mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih
dokaza. Odluku o žalbi donosi tijelo 2. stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS. Krajnji rok za
donošenje konačnih odluka je 1. svibnja 2011. Kao i svake sezone, borba za licence je zamorna, teška i maštovita, a klubovi na kraju u pravilu uredno dobiju ono što su tražili.

Klub - primatelj licence mora tijekom natjecateljske 2011/2012. godine ispunjavati kriterije. Prema novom Uefinom pravilniku o licenciranju klubova i financijskom fair-play, klubovi koji će
sudjelovati u 2011/12. Uefinim klupskim natjecanjima bit će pod stalnim financijskim nadzorom
Uefe, što između ostalog znači da će do 30. lipnja 2011. morati dokazati da su pravovremeno podmirili sve obveze dosjele u razdoblju siječanj - lipanj 2011. prema drugim nogometnim klubovima, zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi).

Licenca se može opozvati. Zašto je osam klubova bez uvjeta i dalje u ligi?

U okviru koncepta Financijskog fair-playa Uefa će po posebnim parametrima pratiti posluju li klubovi redovito s gubicima ili, pak, svoje poslovanje zasnivaju na zdravim i realnim pretpostavkama. Klubovi za koje Uefino Vijeće za financijsku kontrolu klubova utvrdi da krše odredbe financijskog fair-playa bit će prijavljeni pravosudnim tijelima Uefe koja će im u disciplinskim postupcima izreći kazne (npr. oduzimanje bodova, poništenje rezultata, oduzimanje licence, isključenje iz tekućeg ili budućeg natjecanja).

HNS će također nadzirati i provjeravati ispunjenje kriterija tijekom natjecateljske godine te u slučaju kršenja odredaba Pravilnika, postoji mogućnost opoziva licence tijekom natjecateljske godine. Opoziv licence može dovesti do izricanja disciplinskih sankcija takvim klubovima, pa sve do isključenja iz budućih natjecanja HNS-a. Ostaje nejasno; osam klubova trenutno ne ispunjava uvjete za nastupanje u Prvoj ligi, ali licenca nikome nije opozvana.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider