Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dečko s 'betonca'

Kultni likovi HNL-a: 'Jedan kvart, jedan bend, dva fantazista'

Nogometno je rastao s momčadi koja je ispisala povijest HNL-a na jedinstven način. Nogometnog znanja ima 'na izvoz u treće zemlje', koje nogometno nikada nije posjetio...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvoje Štrok je igrač 's betonca', kako kažu u metropoli. Kada bi radili anketu 'najbolji HNL izdanci koji nisu otišli van', Štrok bi vjerojatno bio na vrhu. Fizički igrač Maradoninih gabarita. 167 centimetara s ponekim kilogramom viška. Talent koji je ostao jednako poznat na parketu ''Kutije Šibica'' koliko i na našim travnjacima.

SPECIJALNA SERIJA GOL.HR-A: KULTNI LIKOVI HNL-A

U seniorski nogomet krenuo je u dresu pjesnika iz Kranjčevićeve, a već u 22. godini doživio vjerojatno i svoje najsretnije nogometne trenutke. Pored četvorke Hasančić – Franja – Lovrek – Olić, Štrok je bio savršena alternativa. Zagreb je pod vodstvom Cice Kranjčara doveo jedinu titulu prvaka van Maksimira i Poljuda.

Godinu poslije preuzeo je uzde igre Zagreba u svoje ruke i zaslužio transfer u 'velikog brata' . No, u Dinamu je tada bilo mjesta za jednu desetku. A onda se zvala Niko Kranjčar. Štrok je pak s Cicom juniorom postao veliki prijatelj iako su bili izravni konkurenti za poziciju u momčadi.

''O tome koliko smo jaki govori činjenica da jedan Štrok sjedi na našoj klupi'', govorio je tada često Niko. O tome koliko ga je cijenio potvrdio je kada je odlazio u Hajduk.

''Tko me može zamijeniti u Dinamu? Jedino Milo (nadimak, op.a.)'', rekao je tada Kranjčar.

Plavookom omalenom španeru iz Gajnica dozlogrdila je Dinamova klupa pa produžio zamijeniti Ćorluku i Modrića u tadašnjem Interu pod vodstvom Bogdana. No, bez obzira na zagrebački pedigre, Štrok je najbolje HNL trenutke ispisao na Kantridi. Odigrao je 121 HNL utakmicu u pet sezona za Rijeku i zabio 16 pogodaka.

Nije dočekao inozemni transfer

Inozemni transfer koji bi bio ekvivalent njegovom talentu nije dočekao, ali je zato Štrok bilo gdje dočekan raširenih ruku. Vjerojatno bi tako bio dočekan i na Poljudu kada Hajduk nije želio platiti milijun eura za 30-godišnjeg igrača koji je trebao nadomjestiti Ibričića.

Možda najveće individualno priznanje doživio je na Kutiji Šibica 2012. kada je proglašen najboljim igračem. Sa Promotionplayom dvaput je slavio na najpopularnijem malonogometnom turniru u Hrvatskoj. Kutija i šank ''kod Hampija''. Dvije rado posjećene Štrokove ljubavi. Red nogometa, red životnih priča uz preminule nezaboravne likove hrvatske društvene scene – Ševu i Željka Malnara.

Gajnice su tako hrvatskom nogometu podarile dva fantazista posljednjih desetak, petnaestak godina – Štroka i Milana Badelja. I naravno Hladno pivo. Badelj je već sada napravio veće stvari, no Štrok je u HNL-u odvozio puno više ''laufova''. Onako kako pjeva Mile Kekin, ''kao Ingemar Stenmark iz Gajnica trčao je slalom među banderama''. Baš tako, kao bandere, izgledali su Štrokovi čuvari kada bi primio loptu i imao svoj dan...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider