Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prvi put u povijesti

Karlovčani suznih očiju odbili igrati: Slijedi li lančana reakcija i kaos u HNL-u?

Utakmica između Rijeke i Karlovca nije se odigrala, a neki smatraju i kako HNL-u prijeti neregularnost.

Odluci o štrajku je prethodio sastanak, uz uobičajeni ručak prije puta, na kojem je bilo i povišenih tonova i psovki, a kapetan Matija Štefančić kazao je nakon sastanka da je 99 posto igrača odlučilo da neće igrati.

Štefančić je htio da se za dobrobit i opstanak kluba igra, ali bunt je bio prevelik, tim prije što se nitko od uprave kluba nije posljednjih dana potrudio objasniti igračima ima li rješenja za financijsku krizu, što je, međuostalim, za Novu TV potvrdio trener Karlovca Damir Petravić.

''Dan prije utakmice imali smo trening nakon kojeg se situacija preokrenula. Igrači su se predomislili i odlučili da ne putuju u Rijeku. Bez obzira na to još jednom smo pokušali preokrenuti situaciju. Danas nakon ručka smo imali još jedan sastanak i unatoč svim upozorenjima oni su odlučili ne igrati'', rekao je Petravić za Novu TV i dodao kako HNL-u slijede crni dani. Uostalom, o tome je već bilo govora u emisiji Provjereno tako da je samo pitanje: tko je sljedeći?

''Bojim se da će se dogoditi lančana reakcija. Varteks i Šibenik ne dobivaju financijska sredstva, a ne samo Karlovac. Ovi drugi klubovi nekako plivaju, ali sad bi mogli i drugi klubovi biti povučeni.''

Po propozicijama Prve HNL prvenstvo je i bez ove utakmice regularno, a klub automatski ostaje bez tri boda, kazao je novinarima v.d. tajnik Udruge prvoligaša Neven Šprajcer, koji je ranije osam godina bio tajnik NK Karlovca. Prema njegovim saznanjima to je prvi puta da neka prvoligaška utakmica nije odigrana zbog štrajka igrača.

"Nije točno, kako se priča, da postoji pravilnik Udruge Prve HNL po kojem sada automatski slijedi suspenzija igračima u trajanju od šest mjeseci, već sve ovisi o klubu, koji može tražiti za svoje igrače razne sankcije, jer Udruga Prve HNL može kazniti klub, ali ne i igrače. Koliko ja znam klub može primijeniti svoj pravilnik o nagrađivanju i kažnjavanju, te ih kazniti novčano, ali i tražiti također sankcije neigranja svakog pojedinog igrača po dvije godine ili doživotno. Dakle klub sada ima osnovu da s igračima raskine ugovora na štetu igrača", kazao je novinarima Šprajcer nakon razgovora s igračima.

Dodao je da vjeruje da u gradu Karlovcu postoji "dosta normalnih i pametnih ljudi" i spoznaje koliko prvoligaški klub u gradu znači za razvoj sporta, te da se nada da će zbog ovog bunta ubrzo pronaći konačno rješenje. Smatra također da su igrači predugo čekali izostale plaće, da su ranije trebali pokrenuti pri HNS-u arbitražni postupak, kao što su to učinili Lovrić i Batarelo, koji su svoje zahtjeve riješili, te navodno Stambolija i Husić.

U zakazanih 17 sati na teren su izašli samo igrači Rijeke, te sudac Marko Matoc, koji je nakon petnaest minuta, po propisima natjecanja, odsvirao kraj utakmice koja će administrativnom odlukom biti registrirana 3:0 za Riječane. To je prvi puta u Hrvatskoj da prvoligaška utakmica nije odigrana zbog štrajka igrača. O naknadnim sankcijama NK Karlovcu uskoro će odlučiti Hrvatski nogometni savez.
(V.H./I.Š./Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider