Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Melju presingom

Kekov totalni nogomet: Ovakva Rijeka može opasno ugroziti Dinamo!

Rijeka je u potpunosti nadigrala Hajduk i pokazala da je u ovom trenutku bolja momčad…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne sjećamo se kada je Rijeka posljednji put ovako uvjerljivo nadigrala Hajduk. Anas Sharbini bio je prvo ime jadranskog derbija, ali kompletna momčad Rijeke odigrala je veliku utakmicu. Riječani su totalnim nogometom slomili Hajduk, dominirali su travnjakom barem tri četvrtine utakmice, Hajduk je bio ravnopravan suparnik tek drugim dijelom prvog poluvremena, pa se lako moglo dogoditi da pobijede još uvjerljivije od konačnih 4:1.

Ludilo na Kantridi: 'Krle' i Sharbini razbili nemoćni Hajduk!

Pogledajte što je Armada poručila Hajduku i Torcidi

Bila je to klasična demonstracija moći, kako fizičke tako i tehničko-taktičke, prava lekcija iz modernog nogometa. Rijeka je baš kao i protiv Dinama prije nekoliko kola od prve minute krenula iznimno agresivno, zadnja linija domaćih izašla je visoko, sabili su goste na njihovu polovicu i napadali u valovima.

Totalni nogomet Rijeke

Kad bi izgubili loptu, odmah su je tražili nazad, na svaku loptu išla su po trojica igrača, prednja linija puhala je za vrat stoperima Hajduka prisiljavajući ih na nekontrolirano izbijanje, a veza i zadnji red lovili su napucane lopte i pas igrom vraćali je pred vrata Hajduka, ponajviše preko bokova.

Taktika Matjaža Keka čini se jednostavnom, ubitačni presing po cijelom terenu od prve do zadnje minute, no da biste tako igrali, morate imati iznimno fizički spremnu i uigranu momčad, morate računati i na neminovne padove tijekom utakmice, jer nemoguće je u takvom ritmu izdržati 90 minuta. Rijeka je protiv Dinama u finišu utakmice platila danak velikoj potrošnji energije, no protiv Hajduka uspjela je držati podjednaki ritam do samog kraja utakmice.

Ovakva Rijeka može opasno ugroziti Dinamo

Jednim dijelom razlog je taj što je Hajduk veći dio drugog poluvremena igrao s igračem manje, opravdano je isključen Maloča, a drugim što Hajduk ipak nije Dinamo. 'Bijeli' nemaju ni dovoljnu kvalitetu, a ni iskustvo da na adekvatan način odgovore na totalnu agresiju suparnika. Igoru Tudoru neki će predbaciti što je u sustavu 3-5-2 na bokove postavio mlade i neiskusne igrače Kouassija i Bašića, no teško da bi Hajduk bolje prošao i da je krenuo s nekim drugim igračima na tim pozicijama.

Jer, Rijeka je jednostavno bolja, u svim elementima nogometne igre nadigrala je Hajduk, dokazala je kako je trenutačno druga najbolja hrvatska momčad. Splićani se moraju zadovoljiti s trećim mjestom, čini se da je to u ovom trenutku njihov maksimum i realan odnos snaga.

Finale Kupa bit će jako zanimljivo

Ako se Kekova momčad i igra Rijeke nastavi razvijati u smjeru koji priželjkuje slovenski stručnjak, ako na ljeto dođe još poneko ciljano pojačanje, a kostur momčadi bude sačuvan, Rijeka bi mogla i trebala u kontinuitetu pružati slične partije, što znači da bi mogla opasno zaprijetiti Dinamu u borbi za naslov prvaka.

Predstojeći derbi na Maksimiru te finale hrvatskog Kupa mogli bi biti iznimni zanimljivi. Bit će to još jedna prilika Riječanima da pokažu jesu li dozrjeli za ravnopravnu bitku s „modrima“.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider