Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ministar poručio

Čvrsto odlučili: Je li to kraj za Mamića i Markovića?

HNS nije pripremio nikakav plan sanacije hrvatskog nogometa, a reakcija Jovanovića i Skansija možda je početak kraja dosadašnje vrhušku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ministar Željko Jovanović i njegov pomoćnik Petar Skansi napokon su se sastali s predstavnicima HNS-a (Vlatko Marković, Zorislav Srebrić, Branko Laljak, Dušan Kukić, Miroslav Uljan i Damir Vrbanović).

Nakon sastanka koji je trajao otprilike jedno poluvrijeme, Jovanović je rekao:

''Sastali smo se na zahtjev HNS-a i pretresli smo stanje u nogometnoj organizaciji. Naš je stav jasan: vodstvo HNS-a izravno je odgovorno za brojne probleme u nogometu, prije svega u Prvoj HNL i očekivali smo da iznesu plan saniranja situacije. Ali, ništa od toga nismo čuli pa smo im Skansi i ja rekli da ovo vodstvo HNS-a nema potporu Ministarstva'', govorio je Jovanović i istaknuo:

''Neka postupe prema članku 12. svog Statuta, u kojem piše da su odgovorni za nastalo stanje, te sazovu izvanrednu skupštinu i predlože akcijski plan za rješavanje problema. Ako Skupština ne prihvati taj akcijski plan, neka daju svoje mandate na raspolaganje! To su dužni napraviti, pa neka novo vodstvo HNS-a pokuša riješiti probleme'', rekao je Jovanović.

''Uprave moraju osigurati sredstva za život, pa ako to nisu u stanju, neka budu amateri. Pozdravljam Volpijev ulazak u Rijeku, jer svježi kapital ulazi transparentno'', veli ministar Jovanović.

Glavni tajnik HNS-a, Zorislav Srebrić, kaže:

''Zamjereno nam je što nismo bili dovoljno energični u primjeni nekih propozicija, međutim nisu navedene konkretne mjere za rješavanje problema. Ministar je rekao da HNS treba odrediti prijedlog tih mjera'', rekao je Srebrić i dodao:

''Rečeno nam je kako se očekivalo da ćemo staviti mandate na raspolaganje, a što će se poslije događati, pitanje je za skupštinske zastupnike. Na to nismo izravno replicirali, primili smo to na znanje i da svatko od nas pojedinačno razmisli o tome. No, naša je zadnja Skupština prošla u sličnom tonu kakvog je želio ministar i da je prijedlog Splitsko-dalmatinske županije prošao, vodstvo HNS-a bilo bi smijenjeno'', govorio je Srebrić.

Hoćete li sad dati mandate?

''Ne mogu vam na to odgovoriti. To je pitanje pojedinačne i kolektivne odluke'', rekao je Srebrić.

Ministar Jovanović još je naglasio:

''Radimo na izmjenama Zakona o sportu, a najvažnija će stvar biti uvođenje sportske inspekcije, koja će se baviti nepravilnostima u savezima i klubovima. Čim se ustroji inspekcija, kreće se u raščišćavanje stvari. Jer, očito je da se ne poštuju odredbe Zakona o sportu, recimo ona koja se tiče kaznenog postupka i sudjelovanja u radu sportskih organizacija, kao i ona o rodbinskim vezama s članovima menadžerske agencije. To znači da mjesto gospodina Mamića u klubu i u Savezu nije u skladu s postojećom zakonom, međutim zasad ne postoji instrument kojim se to može spriječiti. A uvođenje sportske inspekcije bit će taj potrebni alat koji će omogućiti da se sve radi po zakonu.''

(Agencija VLM)

Nastavi čitati

Nastavi čitati