Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Počela agitacija: Beqiraj i Ademi u dresu Kosova?

Kosovski veleposlanik posjetio je Dinamo kako bi pozdravio Ademija i Beqiraja. O čemu su razgovarali?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U popodnevnim satima u Maksimirskoj 128 iznenada se pojavio kosovski veleposlanik u Hrvatskoj  Valdet Sadiku. Došao je pozdraviti dvojicu Dinamovih igrača kosovskog podrijetla, Fatosa Beqiraja i Arijana Ademija. Iako je Sadiku rekao da je posjet kurtoaznog karaktera, ipak se lako može zaključiti da je došao provjeriti kako Ademi i Beqiraj „dišu“ što se tiče eventualnog nastupa za Kosovo.

Kosovo bi moglo sastaviti odličnu reprezentaciju. Kosovari su Behrami, Canu, Shaqiri...

- Fatos Beqiraj
Podsjetimo, Fatos Beqiraj (22) rođen je na Kosovu, točnije u Peći, dok je Ademi (19) rođen u Šibeniku, ali su mu roditelji podrijetlom s Kosova. Beqiraj trenutačno nastupa za crnogorsku reprezentaciju, a Ademi je mladi hrvatski reprezentativac. Međutim, obojica bi imala pravo nastupa za Kosovo budući da se radi o tek nedavno stvorenoj državi. Stoga bi igrači, koji bi se odlučili igrati za Kosovo, imali to pravo prema Fifinu pravilniku bez obzira jesu li prije toga nastupali za neku drugu državu.

Kosovo već u kvalifikacijama za SP 2014.

Kosovski veleposlanik raspitivao se i kod trenera Dinama Vahida Halilhodžića o Beqiraju i Ademiju, no demantira da je s igračima ovom prilikom razgovarao o njihovom eventualnom budućem nastupanju za kosovsku reprezentaciju.
„Htio sam se s njima samo upoznati i pozdraviti ih. Odlični su dečki, ali vjerujem da ćemo se složiti kako su i dobri nogometaši. Kosovo ima svoju nogometnu reprezentaciju koja još uvijek nema pravo nastupa u natjecanjima pod ingerencijom Uefe i Fife. Trenutačno igramo samo revijalne i prijateljske utakmice, no radimo na tome da što prije postanemo punopravni članovi krovnih nogometnih asocijacija “, kazao je za GOL.hr Sadiku, a zatim objasnio koje uvjete Kosovo mora ispuniti da bi postalo članom Uefe i Fife.

„Mora nas priznati polovica od ukupnog broja zemalja u članstvu Ujedinjenih naroda. Od ukupno 192 zemalja članica UN-a Kosovo je do sada priznala 71 država. Radimo na tome da ispunimo kvotu do početka ždrijeba za sljedeće Svjetsko prvenstvo“, objasnio je Sadiku. Čini se da Beqiraj i Ademi, posebice Beqiraj, nisu ravnodušni prema ideji da jednog dana zaigraju za Kosovo.
„Nismo ovom prilikom o tome razgovarali, ali kada se stvore uvjeti za to, prodiskutirat ćemo o toj temi“, kaže Beqiraj koji će biti u kadru crnogorske reprezentacije za predstojeću utakmicu „sokolova“ s Azerbajdžanom.
„Kosovo bi moglo sastaviti odličnu reprezentaciju. U Albaniji imamo desetak dobrih igrača, u Švicarskoj barem četvoricu, nekoliko Kosovara igra u Švedskoj i ostalim zemljama. Mnogi poznati nogometaši potječu s Koskova. Svi su čuli za Behramija (West Ham), Canu (Galatasaray), Shaqirija (Basel), braću Taulanta i Granita Xhaku (Basel), Bunjakua (Nuernberg), Hetemaja (Brescia)“, nabrojao je samo neka imena Beqiraj.

Ademi nema kosovsko državljanstvo, ali ima masnicu ispod oka

Arijan Ademi uskoro bi mogao dobiti poziv u seniorsku hrvatsku reprezentaciju, ali sigurno nije indiferentan na mogući nastup za Kosovo.
„Ne razmišljam o tome, ja još ni nemam kosovsko državljanstvo“, kratko je Kazao Ademi i odjurio prema svome automobilu. Malo je čudno izgledao jer je imao masnicu ispod oka, izgledao je kao Mirko Filipović nakon meča s Fedorom.
„Pezo me dobro maznuo laktom, ali nije to ništa, proći će brzo“, dobacio je Ademi, inače pod menadžerskim pokroviteljstvom obitelji Mamić. Hoće li Ademi postati hrvatski ili možda kosovski reprezentativac, pokazat će vrijeme, ali budući da se radi o velikom talentu, HNS bi o svemu trebao dobro razmisliti i poduzeti određene korake da Ademi ostane u sastavu Lijepe naše.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider