Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Hoće li Vučević završiti u 'društvu potrošenih trenera'?

Goran Vučević upustio se u veliki rizik kada je prihvatio mjesto trenera Hajduka

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dugo je uprava Hajduka lomila Gorana Vučevića i na kraju ga je slomila. Vučević je službeno pristao na dugoročnije vrijeme biti trener Hajduka iako je netom nakon smjene Stanka Poklepovića tvrdio da nema šanse ostati duže od tri utakmice.

>> Službeno: Vučević ostaje na klupi Hajduka barem do Nove godine

Kako saznajemo, Vučević nije imao “figu u džepu”, doista je bio čvrsto uvjeren kako neće ostati duže od te tri utakmice, međutim, pod pritiskom gradonačelnika Splita Željka Keruma a zatim i predsjednika Hajduka Joška Svaguše, Vučević je promijenio mišljenje.

Vučević je pristao podmetnuti leđa iako mu je jasno u kakav rizik se upušta. Naime, iako se spekulira da bi Vučević mogao ostati trener Hajduka u sljedećih godinu i pol dana, jasno da za to ne može imati nikakvu garanciju. Svi dosadašnji potezi Hajdukova vodstva govore kako su u svakom trenutku sve opcije otvorene.

Nakon prvog poraza Vučević može očekivati salvu kritika i neku novu ishitrenu reakciju Keruma ili Svaguše. Da je kojim slučajem Hajduk izgubio od Lokomotive, pitanje bi li uopće došlo do ovakvog raspleta situacije.

Omladinska škola u opasnosti

Uprava Hajduka odlučila se za Vučevića prije svega zbog toga što je on najjeftinije rješenje. S trenutačnom plaćom od svega, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, 4.000 eura Vučević nije ni na razini boljih drugoligaških trenera kada su u pitanju mjesečni prihodi.

Vjerojatno će taj ugovor biti podebljan u narednom razdoblju, ali ta cifra opet neće biti spektakularna i bit će barem tri-četiri puta manja od one koju je imao Edoardo Reja, a zna se da je trenutačni trener Lazio u Hajduku zarađivao oko 400.000 eura godišnje. Špaco Poklepović je navodno imao desetak tisuća eura mjesečenu plaću, no to je ništa u usporedbi s Vahidom Halilhodžićem koji u Dinamu ima oko milijun eura godišnje.

Svjestan je svega navedenog Vučević i zato je kao jedini uvjet postavio da se u omladinskoj školi nastavi raditi po njegovom programu, ali i s ljudima koji su mu bili prvi pomoćnici.

Vučević je sa svojim suradnicima iz temelja preuredio „Hajdukov inkubator nogometaša“, u kojem se trenutačno radi po najsuvremenijim metodama. Recimo, Hajduk sada ima do u detalja izrađen „katalog“ svih igrača u omladinskim uzrastima, što će u bitnom olakšati stvaranje novih profesionalaca.

Nema kvalitetnih a jeftinih trenera

Međutim, ništa to neće vrijediti bude li došlo do rošada u omladinskoj školi „bijelih“. Ako Vučević kojim slučajem upadne u negativnu seriju sa seniorskom momčadi, vrlo lako se može dogoditi da na obje strane „izvisi“.

Iskustvo nas uči da se u Hajduku sve rješava revolucijskim metodama, a ne evolucijom koja jedina garantira uspjeh na dugoročne staze.

Neki novi šef omladinske škole lako bi mogao zaključiti da sve što se radilo u mandatu Vučevića ništa ne valja, pa uopće ne bi bilo veliko iznenađenje da se krene nekim sasvim drugim smjerom u stvaranju nogometaša koji bi u budućnosti trebali uskočiti u prvu momčad.

Stoga Vučević priželjkuje da Hajdukova uprava što prije pronađe neko dugoročnije rješenje, ali bojimo se da toga neće doći tako brzo. Na tržištu nema kvalitetnih i u isto vrijeme jeftinih trenera.

Za očekivati je da će Hajdukovo vodstvo pričekati kako će se razviti situacija s Vučevićem za kormilom „bijelih“, pa će tek onda razmišljati o nekom drugom rješenju. Nije li tako bilo i sa Stankom Poklepovićem? Vučeviću neće puno koristiti trenutačno tapšanje po ramenu ako kola krenu nizbrdo. Ni kriv ni dužan lako bi se mogao naći u društvu „potrošenih trenera“…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider