Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Morate odmah prestati'

Jovanović oštro odgovorio na prozivanja iz FIFA-e i UEFA-e

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović reagirao je nakon izvanredne press konferencije u HNS-u.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Željko Jovanović reagirao je putem Facebooka zbog dopisa UEFA-e i FIFA-e. Napisao je sljedeće:

''Naravno da ćemo odgovoriti FIFA-i i UEFA-i, a odgovor je vrlo kratak i glasi: 'Neumjesna uplitanja Vlade u hrvatski nogomet' ne mogu prestati jer ih nikada nije ni bilo! U Hrvatskoj svi sportski savezi pa tako i HNS moraju odmah prestati lažno optuživati i početi ponašati se u skladu sa Zakonom o športu i poštovati rješenja Sportske inspekcije!  Zaključno, neumjesno prozivanje Hrvatske Vlade i miješanje u poštivanje hrvatskih zakona od birokrata iz HNS-a, FIFA-e i UEFA-e mora odmah prestati!''

Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza održao je ranije izvanrednu press konferenciju. Damir Vrbanović druženje s novinarima zakazao je zbog dopisa koji je u HNS pristigao iz UEFA-e i FIFA-e: "Tešku pogrešku napravila je Vlada Republike Hrvatske jer je intervenirala u postupak licenciranja klubova", započeo je Vrbanović.

FIFA će 17. ožujka razmatrati situaciju u našem nogometu, a Vrbanovića to ne brine previše: "Ne očekujem neke teške posljedice. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je učinilo svoje, mi smo se žalili, a ako izgubimo spor, to neće utjecati na iduću sezonu jer licenca vrijedi samo jednu sezonu pa ju klub koji ju nema sad, može imati za iduću, kad stekne uvjete. Mi smo uvjereni da je HNS ispravno dodijelio klubovima licence koje se sad osporavaju."

Druga tema press konferencije bio je budući kamp kojeg će HNS graditi na Sveticama: "Dobili smo na natječaju od Grada koncesiju, ali nećemo žuriti. Čeka nas još puno posla, trebamo dobiti i lokacijsku i građevinsku dozvolu", poručio je Vrbanović.

U zajedničkom dopisu potpisani su glavni tajnici krovne europske i svjetske nogometne federacije, a naslovljen je na predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera. Prenosimo ga u cijelosti:

"Poštovani Predsjedniče,

Obraćamo Vam se u svezi prije navedene teme i potvrđujemo primitak vašeg pisma od 27.veljače 2014.godine, čijem smo sadržaju posvetili punu pažnju.

Prvo i najvažnije, željeli bismo Vas podsjetiti da svi Fifini i Uefini savezi članovi moraju svoje poslove voditi neovisno i bez ikakvog utjecaja bilo koje treće strane a kako je jasno propisano u člancima 13. i 17. Statuta FIFA-e, kao i članku 7. Statuta UEFA-e.

Posebice, primijetili smo da bi rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo izravno utjecati, između ostalog, na ključna pitanja, kao što su Statut Hrvatskog nogometnog saveza, natjecanja i mandat izabranih službenih osoba.

U svezi s time, željeli bismo primiti neka pojašnjenja što se tiče točnog učinka koji bi čl. 46 st. 5 Zakona o sportu, a na kojem Sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta temelji svoje radnje mogao imati na Statut Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Nadalje, u vašem se pismu navodi da bi Rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo imati značajne posljedice za sustav licenciranja klubova HNS-a. Po ovom pitanju, FIFA i UEFA moraju jasno naglasiti da u skladu s pravilnicima o licenciranju klubova FIFA-e i UEFA-e nadležnosti povezane s licenciranjem klubova pripadaju isključivo HNS-u i niti jednoj drugoj vanjskoj strani.

Na kraju, u pogledu novčanih kazni koje se izriču zakonskim zastupnicima HNS-a te ih time potencijalno sprječavaju od obavljanja njihovih zadaća, FIFA i UEFA zajedno smatraju da je od ključnog značaja da niti jedna radnja od strane vlade ne smije nikada utjecati ili ugroziti položaj propisno izabranih službenih osoba.

U ovim okolnostima, FIFA i UEFA žurno zahtijevaju da HNS započne postupke s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske na način da prije spomenuta neumjesna uplitanja odmah prestanu. Molimo da primite znanju da će situacija u HNS-u biti na dnevnom redu predstojeće sjednice Fifine komisije saveza članova koja će se održati 17. ožujka 2014. radi razmatranja i moguće odluke.

S poštovanjem,

Jérôme Valcke (Glavni tajnik, FIFA)
Gianni Infantino (Glavni tajnik, UEFA)"
, stoji u dopisu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider