Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sindikat radi punom parom

Ima li kraja nevoljama u hrvatskom nogometu: Tko nas može izvući iz ponora?

Problemi s recesijom nisu zaobišli nogometne travnjake u Hrvatskoj, novi na listi nezadovoljnih i isfrustriranih su igrači Rijeke...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sindikat nogometaša u Hrvatskoj je osnovan dosta kasno, no vrlo je aktivan. Članstvo je svakim danom sve brojnije, ali gomilaju se i problemi koje valja riješiti. Prva HNL uz bok Španjolskoj i Italiji - ima sličnih problema.

Velikani su to riješili štrajkovima igračkih sindikata što je kod nas tek u povojima, ali s dobrom perspektivom.

"Mislim da smo izmijenili neka pravila, HNS će ovih dana verificirati odluku da su igrači slobodni nakon 3 mjeseca ako im netko ne isplati plaću," pojašnjava Dario Šimić, predsjednik Sindikata nogometaša.

Bivši reprezentativac s najviše nastupa za Hrvatsku zadovoljan je suradnjom s HNS-om, no...

"HNS treba prihvatiti veću odgovornost i snaći snage oformiti neki fond za igrače koji jednostavno nemaju ni za osnovne životne potrebe."

Predsjednik Udruge prvoligaša uprijet će prstom u cijelokupno stanje u društvu, ali realno i u same klubove...

"Oni sada plaćaju danak odnosno propuste u svojim neracionalnom trošenju, tj potpisivanje ugovora s igračima koji su nerealno visoki i isplativi," kaže Branko Laljak.

Spas je, naglasit će, u neovisnom procesu licenciranja i Ligi s 12 klubova koji će moći zadovoljiti striktne financijske kriterije.
Problemi su se nagomilali i teško ih je brzo riješiti, no krajnje je vrijeme za akciju inače će zvučna kulisa nogometnih travnjaka biti - zvono za uzbunu.

A sve veća aktivnost spomenutog Sindikata nogometaša dobro će doći našim klubovima. U Karlovcu do jučer štrajk, za Varaždin pitanje je hoće li klub uopće opstati, a nije sjajno ni na mnogim drugim prvoligaškim adresama. Popisu klubova gdje su zbog kašnjenja plaća odnosi došli do točke pucanja priključila se i Rijeka. Igrači su u četvrtak izrazili svoje nezadovoljstvo tako što su prekinuli konferenciju za novinare zbog kašnjenja plaća od šest mjeseci.

''Nismo imali za cilj poticati na štrajk niti bilo čiju smjenu nego smo htjeli utanačiti točan datum isplata plaća koje kasne šest mjeseci,'' izjavio je Duje Baković.

''Vidjeli ste slogu ovih dječaka, nakupilo im se u srcu i duši i morali su iznijet gnjev,'' kaže trener Rijeke Alen Horvat.

Uprava dakako ima svoju stranu.

''Najveći problem su dugovanja iz prethodnih razdoblja i mi tu razumijemo i osoblje i igrače kluba. Mi smo toga svjesni, i sve obveze klub prihvaća,'' istaknuo je predsjednik Rijeke Robert Komen uz dodatak kako su od njegovog mandata u veljači igrači plaćeni redovito.

''Od kraja veljače pa do danas mi smo uspjeli podmiriti mjesečno obveze rekao bih - 95 posto.''

I oni rijetki koji za HNL prilike žive kao bubreg u loju, razumiju kolege.

''Ja sam osjetio situaciju kada stanete na benzinsku na nitko ne izlazi iz autobusa jer nitko nema za čips i te stvari,'' realno je istaknuo trener Dinama Kruno Jurčić.

Hoće li hrvatski nogomet i izrazito loša situacija u većini hrvatskih klubova nastaviti tonuti ili će se ipak pojaviti neki spasitelj, pokazat će vrijeme, no predviđanja nisu optimistična.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider