Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Lavina osuda

Hrvatsku močvaru zatresao novi gorući problem, u HNS-u opet peru ruke!

Rasizam na hrvatskim stadionima opet uzima maha. Uvrede dijela navijača na račun kamerunskog nogometaša Istre - pokrenule su lavinu osuda, ali i pitanja kako to spriječiti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rigorozan zakon o navijačima propisuje prekid utakmice. No, do sada nije zabilježen ni jedan, a šef hrvatskog nogometa Vlatko Marković poručuje - neće ga biti ni ako se vrijeđanja nastave. Nogometaš Istre pogođen je rasističkim vrijeđanjem kojim su ga zasuli navijači Dinama i Hajduka. Ne želi više ni javno govoriti o tome.

"Da vam budem iskren, bojao sam se za Bellea. Cijeli je tjedan bio pod pritiskom, nije mu ugodno čuti, pokušavam ga shvatiti kako se osjeća", kaže trener Istre Igor Pamić.

>> Rasizam BBB-a: Spasio sam nogomet i Dinamo izvadivši Bellea!

Kamerunac Belle samo je posljednja žrtva rasističkih uvreda u Hrvatskoj. Prije tri i pol godine na Maksimiru se palila engleska zastava i hukalo tamnoputom igraču Emileu Heskeyu. Izbornik Slaven Bilić ne vjeruje da su navijači u kockicama rasisti, ali traži oštrije sankcioniranje pojedinaca koji su mu skloni.

"Boriti se možemo kaznama, to se vani riješava kaznama rigoroznim mjerama", smatra Bilić.

I Michel Platini iz UEFA-e dva puta je potezao do Zagreba kako bi domaći nogometni savez upozorio na problem. Marković ga ne vidi.

"To da li netko kukuče na vrhu tribine nije zaista moj problem", smatra predsjednik HNS-a.

Zakon postoji. Rasističko vrijeđanje kažnjivo je novčanom kaznom od 4 do 20 tisuća kuna ili zatvorom od 20 do 60 dana, uz zabranu dolaska na stadion. Ministar unutarnjih poslova poziva organizatore utakmica da se ne susprežu od primjene zakona kada s tribine krene hukanje.

"Vrlo precizno je riješeno tko je dužan i kako i pod kojim uvijetima prekinuti utakmicu", istaknuo je Ranko Ostojić.

Domaći delegati zbog rasizma još nisu prekinuli ni jedna utakmicu. Ako je vjerovati Markoviću neće ni ubuduće.

"Ma nema ne koje prekidanje utakmice pa ne možemo utakmice dovesti u cirkus. Mislim treba više na odgoj djelovati. Nisu krivi klinci, krivi su roditelji", smatra Marković.

Bez kazne za nedavne događaje prošli su i rasistički nastrojeni navijači i organizatori koji vrijeđanje nisu spriječili. Ako se borba protiv rasizma ne pojača, kažnjeni ostaju samo nogometaši koji moraju istrčati na hrvatske travnjake. Poput Bellea.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider