Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Lista je duga...

Hrvatski sportaši u političkim vodama: Što im je glavni motiv?

Uspješne sportske karijere brojni hrvatski sportaši odlučili su nastaviti u političkim vodama i uglavnom prošli kroz klupe Hrvatskog sabora...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Trenutačno jedni bivši sportaš u izvršnoj vlasti je doministar sporta Petar Skansi. Njegovim bi stopama mogao i proslavljeni plivač Duje Draganja.

Naime, pobijedili li Savez za građansku i etičku Hrvatsku don Ivana Grubišića u Splitu, Draganja bi postao splitsko-dalmatinski dožupan. Sasvim neočekivano, 30-godišnji sportaš, s diplomom kalifornijskog sveučilišta Berkeley, na kojem je studirao međunarodni menadžment i kulturu, bavit će se - zbrinjavanjem otpada. Svoje motive uključivanja u politiku Draganja je ovako opisao.

„Razmišljao samo o tome da možda idem živjeti van jer situacija ovdje nije baš blistava, ali sam odlučio ipak da ću nešto pokušati napraviti izravnim djelovanjem. Zašto ne?“ pita se Draganja.

Sportaši u politici nisu nova stvar, Draganja je samo nastavio dugi niz onih koji su sportske terene zamijenili političkim. Većina ostalih sportaša našla se u saborskim klupama, poput Line Červara, Biserke Perman, Mirka Filipovića, Perice Bukića, Franje Arapovića ili Danire Nakić Bilić, koja je u politici već dugi niz godina.

„I dok sam živjela u Španjolskoj vidjela sam da se sportaši uključuju u politiku i to nije ništa čudno obzirom da se upravo na političkim razinama kako državnim tako i lokalnim donosi niz odluka koje se reflektiraju na sva područja društvenih djelatnosti, a pogotovo na područje sporta“, kaže Nakić Bilić.

Nekada saborska zastupnica, a onda članica zagrebačke gradske skupštine, na samim počecima, kaže, nije bilo lako.
„Na početku je bilo dosta pitanja trebaju li sportaši biti u politici, no s vremenom više nisam primijetila takve dileme. Mislim da su me kolege prihvatile kao ravnopravnu“, kaže Nakić Bilić.

Da mu put u politici neće biti lak, svjestan je i 30-godišnji Draganja.
„Mislim da stvari mogu biti puno bolje, a imamo itekako dobar potencijal, perspektivni smo, ali nije napravljeno dovoljno do sada“, zaključio je Draganja.

Postane li Draganja splitsko-dalmatinski dožupan, uz doministra sporta Petra Skansija, bit će drugi sportaš s funkcijom u izvršnoj vlasti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider