Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Po leđima kladitelja!

Hrvatski klubovi dosjetili se kako doći do 100 milijuna kuna!

U vrhunskom profesionalnom nogometu nije sve idealno, ali se razmišlja tržišno. Kod nas, nema tržišnog razmišljanja...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Udruga klubova Prve HNL iznijela je novi prijedlog financiranja klubova, ali nastao na starim principima razmišljanja: ne možemo i ne znamo zaraditi, pa nam netko treba dati. I dosjetili su se da bi im novac trebali dati građani koji posjećuju kladionice, neovisno o tome klade li se na njih ili ne.

Za mnoge najljepša razonoda s olovkom, trebala bi spasiti hrvatski sport. Plan Udruge je - priljev 100 milijuna kuna od kladionica. Predsjednik Udruge prvoligaša Robert Komen objašnjava:
''Jedan dodatan namet bi se uveo u jedno cirka 2 posto, dakle na svako klađenje. I da bi se s tim dodatnim nametom praktički financirale četiri ključne lige. Riječ je dakle o modelu koji fiskalno ne opterećuje porezne obveznike. On je tako koncipiran i u tom smo pogledu koristili stručne konzultante s ekonomskog fakulteta.''

Ne opterećuje porezne obveznike, ali opterećuje svakoga tko uđe u kladionicu, makar se kladio samo na švedski hokej, biljar ili curling. Danas je situacija takva da na 100 uloženih kuna 95 ide u ulog, manipulativni troškovi su već godinama 5 posto. Prema prijedlogu udruge manipulativni trošak bi se povećao na 7 posto, od kojeg bi 2 posto išlo u hrvatski sport. Prevedeno, od uloženih 100 kuna, igraču kao ulog ostaju 93, a sedam bi pojeo porez. Prije je Udruga tražila da im kladionice plaćaju što koriste njihove parove u ponudi, ali tu su bitku izgubili.

Sada traže da država svojom odlukom uzme novac posjetiteljima kladionica i dodijeli ga njima.
''Mi ne razgovaramo s kladionicama, nego s ministarstvom sporta od kojeg očekujemo potporu ministarstva financija da se donese takva odluka'', kaže Komen.
Potez koji sigurno neće naići na odobravanje kladitelja jer oni porez već plaćaju. No, Udruga o njima ni ne razmišlja, puno im je važnije hoće li ovu zamisao podržati država.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider