Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hrvatska dobila 'sveto trojstvo': Rijeka nacionale, Armada numero uno!

Rijeka je u obje finalne utakmice hrvatskog Kupa nadigrala Dinamo i posve zasluženo osvojila „Sunce“…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najteže je probiti led, kaže stara izreka. Rijeka je osvojila prvi trofej u „Volpijevoj i Miškovićevoj eri“, a kako je krenulo, trofejna riznica kluba s Kantride u narednih nekoliko sezona bit će značajno bogatija. U fantastičnoj atmosferi Kantride, Rijeka je u svoje vitrine pospremila peti Kup, a već sljedeće sezone krenut će prema najvažnijem trofeju – tituli prvaka države. Taj trofej joj nedostaje da bi stala ravnopravno uz bok dvama najvećim hrvatskim klubovima Dinamu i Hajduku.

Kek Kup poklonio navijačima: Ovo je sezona koju ćemo pamtiti!

Šimunić optužio suca Ljubičića: Nije nam svirao penal!

Veliko slavlje Riječana: Dinamo nokautiran na Kantridi!

Rijeka nacionale, Armada numero uno

Na kraju najuspješnije sezone riječkog kluba u povijesti, vjerujemo kako možemo reći da je hrvatski nogomet dobio treći veliki klub koji će imati navijače širom Lijepe naše. Da se malo našalimo, ali ne previše: Rijeka postaje 'nacionale', a Armada 'numero uno'! Usuđujemo se reći da od ove sezone Dinamo i Hajduk više neće biti usamljeni i nedodirljivi, Hrvatska će dobiti „sveto trojstvo“ koje će vladati u sljedećim godinama, možda i dekadama.

Rijeka je napravila golemi iskorak i u ovom trenutku realno je drugi najbolji klub u Hrvata. Rijeka možda neće ni sljedeće sezone postati prvak Hrvatske, međutim, to će se dogoditi prije ili kasnije, vjerojatno u ne dužem razdoblju od tri-četiri godine. Naime, sada je već jasno da projekt stvaranja velike Rijeke nije kratkog daha, da se ne radi o „sprinterskoj utrci“, već u najmanju ruku „malom maratonu“, dugoročnom projektu koji je zamišljen da se razvija korak po korak, stepenicu po stepenicu.

No ipak, čini se da su uspjesi Rijeke pod vodstvom Matjaža Keka zatekli i same idejne tvorce tog projekta, koji se razvija brže nego što je to itko mogao pretpostaviti.

Neviđena euforija

Tko je, primjerice, mogao pretpostaviti da će se Rijeka pokraj Stuttgarta, renomiranog njemačkog kluba, plasirati u Europsku ligu i tamo osvojiti više bodova nego Dinamo u posljednjih nekoliko sezona? Rijeka se nije razbacivala novcem, već je uz razumnu i ne odveć veliku potrošnju uspjela stvoriti vrlo dobru momčad te pozitivnu i poticajnu atmosferu u i oko kluba, što je možda najvažnije.

Armada i velika većina navijača Rijeke svojski su podržali projekt „postupnog uzleta“, euforija koja je zahvatila Rijeku i cijeli Kvarner dugo nije viđena u Hrvatskoj. Rijeka u ovom trenutku ima najbolju atmosferu u državi, to je činjenica koju je teško pobiti. Što bi u Maksimiru dali da imaju samo djelić atmosfere koja se ove sezone mogla doživjeti i osjetiti na Kantridi? Nije u pitanju samo jedna utakmica, već cijeli niz utakmica na kojima je Kantrida bila rasprodana ili dobrano popunjena.

Nema razloga sumnjati da će Rijeka nastaviti rasti i bujati, a ako se ova prognoza ostvari, sva je prilika da će vrlo skoro srušiti Dinamovu hegemoniju, što je odlična stvar za hrvatsku ligu koja nasušno treba veću neizvjesnost i barem jedan klub koji je kadar ozbiljnije zaprijetiti „modrima“.

Dinamo treba pojačanja

Za Dinamo nije neka tragedija što nije uspio osvojiti još jednu duplu krunu, ionako ih na kontu ima sasvim dovoljno, no Zorana Mamića može brinuti očigledan pad forme njegove momčadi u završnici sezone. Dinamo je imao objektivnih problema, lista ozlijeđenih igrača doista je dugačka, ali to nije dovoljno opravdanje za dvije prilično neuvjerljive partije u finalu Kupa. Čak i da su neki igrači bili na dispoziciji Mamiću, primjerice Junior Fernandes, koji je ove sezone bio ponajbolji igrač „modrih“, neke pozicije bi i dalje ostale problematične.

Ako ništa drugo, ogledi s Rijekom razriješili su možebitne dvojbe kod trenera Mamića. Ako želi ostvariti konačni cilj i plasirati se u Ligu prvaka, odnosno ozbiljno konkurirati za to natjecanje, Dinamo prema našem mišljenju pod hitno treba pronaći boljeg vratara i barem jednog kvalitetnog stopera. To je minimum. Jasno je da treba, to ne treba previše elaborirati, zadržati cijelu momčad na okupu te pokušati dovesti jednog kreativnog veznjaka, što nije nimalo lak zadatak, jer takvi su igrači vrlo skupi i teško ih je pronaći.

Naravno da ni to ne jamči plasman u Ligu prvaka, ali bez navedenih pojačanja Dinamove šanse bit će značajno manje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider