Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Zdravko Mamić ipak napušta Vlatka Markovića?

Stvori li se 'kritična masa' Mamić bi lako mogao od bezuvjetne potpore okrenuti palac dolje za Markovića...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Igor Štimac potvrdio je u razgovoru za tjednik Globus ono o čemu je GOL.hr pisao još prije dva tjedna, odnosno da se sastao s izvršnim dopredsjednikom Dinama Zdravkom Mamićem u njegovoj vili na Tuškancu, gdje mu je Mamić ponudio da bira između izbornika hrvatske reprezentacije ili predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

>> VIDEO Štimac krenuo u kampanju: Pomest ćemo Markovića!

Mamić će već naći izlaz kako da napusti Markovića ako shvati da gubi bitku, no još uvijek je prerano i računa da za to ima vremena

Drukčijim je riječima prepričao taj sastanak, ali priča se poklapa u najbitnijim elementima. Štimac tvrdi da je odbio pakt s Mamićem, a da bi to mogla biti istina govore i posljednje izjave Mamića koji kroz medije najavljuje bespoštednu potporu Vlatku Markoviću u dvoboju sa Štimcem u prosinačkim izborima za predsjednika HNS-a. No, treba s velikom rezervom uzeti ove Mamićeve riječi jer ne jednom je jedno govorio, a sasvim drugo mislio i treće radio. Njegov instinkt za preživljavanje izbrušen je do savršenstva i nije isključeno, čak je najrealnije, da će okrenuti leđa Markoviću ako na vrijeme shvati da je dosegnuta "kritična masa" nezadovoljnika - a u ovom trenutku sve govori da je tako. Mamić će već naći izlaz kako da napusti Markovića ako shvati da gubi bitku, no još uvijek je prerano i računa da za to ima vremena. Uostalom, uvijek može povući onu svoju čuvenu: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje". Međutim, trenutačno se čini da će ići do kraja s "nema nikih problema".

Štimac će krenuti u bitku za predsjednika HNS-a kao predstavnik Nogometnog saveza Županije splitsko-dalmatinske, no za ukupnu pobjedu potrebno mu je 26 glasova na izbornoj skupštini HNS-a. Pitanje svih pitanje je ima li Štimac toliku potporu u skupštini koja broji 50 članova?
"Nećemo ih pobijediti, već pomesti", izjavio je samouvjereno Štimac na nedavnoj objavi njegove službene kandidature za predsjednika HNS-a. Neki će reći da se Štimac bahati jer mu i ne preostaje ništa drugo, no onaj tko bolje poznaje bivšeg hrvatskog reprezentativca zna da se on rijetko istrčavao s ovakvim izjavama a da nije imao krupne argumente iza sebe. Štimac tvrdi da je Markovićeva glasačka mašinerija samo dobro izreklamiran mit, te da on uopće nema veliku potporu među skupštinarima.

"Marković u posljednjih 12 godina nije ni imao protukandidata", kaže Štimac koji je ovom rečenicom vjerojatno više htio ohrabriti skupštinare da konačno glasaju protiv Markovića nego što doista misli kako Marković "sinekurama i draguljima" godinama nije gradio glasačku mašineriju. Ali Štimac isto tako dobro zna da će oni koji su do jučer pokorno slušali Markovića bez previše razmišljanja "preokrenuti šapke" kada shvate odakle vjetar puše. U Hrvatskoj imamo bezbroj primjera takvog ponašanja, od prvih demokratskih izbora, pa sve do slučaja odlaska Ive Sanadera s premijerskog mjesta i kasnijeg sukoba s ostatkom "glavonja" iz HDZ-a koji su ga donedavno slijepo slijedili. "Vjerni skupštinari" nisu nikakva garancija Markoviću. Sve se to može preokrenuti preko noći.

Nije tajna da je u Županijskim nogometnim savezima sve više bundžija protiv Markovićeve despocije, tako da u ovom trenutku aktualni predsjednik može računati na više-manje sigurnu potporu tek u Zagrebačkom nogometnom savezu, Bjelovarsko-bilogorskom i Koprivničko-križevačkom Županijskom nogometnom savezu. Ne bismo se zakleli da će ga sigurno podržati moćni osječki lobi, a niti ljudi iz Brodsko-posavskog ŽNS-a na koje Marković, očito, računa bez zadrške.
S druge strane Štimac ima jaku podršku u tri od četiri dalmatinska ŽNS-a, upitan je samo Dubrovačko-neretvanski ŽNS, a vjeruje kako će dobiti podršku u Slavoniji, Lici, Istri i Varaždinu, pa čak i u Zagrebačkom ŽNS-u. Ako su ove spekulacije točne, Štimac bi imao većinsku potporu u skupštini HNS-a da se izbori kojim slučajem održavaju već sutra.

Puno je signala da Štimac nije govorio u prazno kada je rekao da će pomesti Markovića. Najveći Štimčev adut je taj što je Mamić izgubio političkog zaštitnika (čitaj Milan Bandić) a novog još nije pronašao. Bez obzira što Mamić ima veliku financijsku moć, taj nedostatak teško će kompezirati. Političari se javno ne žele vezati uz Mamića zbog njegova krajnje lošeg imidža u javnosti, a čini se da je Štimac dobio "zeleno svijetlo" visoke politike.

Jasan znak da i politika želi promjene u HNS-u nedavno je dao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović kada je primio Štimca u svojem uredu na Pantovčaku. Samo bi navici mogli pomisliti da je to bila slučajnost, a da je to tako sugerira i kasnija predsjednikova javna polemika s Mamićem oko toga postoji li u hrvatskom nogometu neka "mala mafijica".

Ohrabren očiglednom potporom predsjednika Josipovića, Štimac je krenuo još agresivnije u kampanju za prosinačke izbore, pa stoga ne treba čuditi njegova samouvjerenost. Ako ništa drugo, Marković konačno ima više nego ozbiljnog protukandidata koji bi ga mogao poslati u mirovinu prije nego što je planirao. Za Mamića se ne brinemo, on će se već snaći.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider